HB Hoofdklasse

HCAW boekt ruime shutout tegen Neptunus

HCAW boekt ruime shutout tegen Neptunus

HCAW-linksvelder Berend Ruben maakte een schitterende vangbal. (c) Robert Bos

HCAW is de tweede ronde van de kampioenspoule donderdagavond sterk begonnen. In de openingswedstrijd van de reeks tegen koploper en titelverdediger Curaçao Neptunus sloeg de Bussumse ploeg er in Rotterdam stevig op los en boekte een overtuigende 0-13 overwinning in zeven innings. L&D Amsterdam moest even op gang komen tegen De Glaskoning Twins, maar won met 2-0. Amsterdam en Neptunus voeren hierdoor de kampioenspoule aan. In de degradatiepoule deden DSS en Meerlease Pioniers goede zaken, want beide teams kwamen voor eigen publiek tot winst. DSS was met 8-3 te sterk voor Quick Amersfoort, terwijl Pioniers Silicon Storks met 2-0 de baas bleef.

Een nederlaag in zeven innings met een verschil van tien punten is iets wat Neptunus nauwelijks overkomt. En dan ook nog zelf niet tot scoren komen. Sinds 1983 was het pas de twaalfde keer dat Neptunus een nederlaag moest slikken met een verschil van tien punten. Vier keer gebeurde dat tijdens een Holland Series, waaronder een ruime 7-17 nederlaag tegen Amsterdam Pirates in 2014. De overige nederlagen kwamen tijdens de reguliere competitie. Opmerkelijk is wel dat acht van de nederlagen op eigen veld in Rotterdam tot stand kwamen. HCAW diende Neptunus met de 0-13 de grootste shutout-nederlaag toe. In juli vorig jaar was het Amsterdam Pirates dat met 0-12 zegevierde, maar HCAW voegde daar nu een punt aan toe. De dertien tegenpunten zijn de meeste die Neptunus in een wedstrijd tegen kreeg sinds het er 19 moest toestaan op 4 juli 2015 tijdens een 2-19 nederlaag tegen Hoofddorp Pioniers.

HCAW-werper Chris Pfau stond slechts 4 hits toe. (c) Robert Bos

HCAW kwam tot 15 honkslagen in het duel, waaronder negen op startende werper Diegomar Markwell, die acht verdiende punten moest toestaan en voor het eerst dit seizoen verliezende werper was. Kevin Weijgertse liet drie hits noteren en Vince Rooi sloeg een homerun. Dakota van der Heyde, die een week geleden in het eerste team van HCAW debuteerde, sloeg in de zevende inning een honkslag toen hij werd ingezet als pinch-hitter. Chris Pfau domineerde op de heuvel voor HCAW, gooide de hele wedstrijd, schakelde zes slagmensen met drie slag uit en stond slechts vier honkslagen toe. HCAW sloeg al snel toe met drie punten in de eerste slagbeurt. Daar werden er nog eens drie aan toegevoegd in de derde en vierde inning op weg naar de ruime overwinning. Hoogtepunt in de wedstrijd was een schitterende vangbal van HCAW-linksvelder Berend Ruben, die in de zesde inning hoog opspringend een uithaal van Dwayne Kemp onschadelijk maakte. Of het een homerun zou zijn geweest zullen we nooit weten, want Ruben ving de bal net voor de gele afbakening op de bovenkant van de omheining. Zonder vangbal had de bal mogelijk de gele lijn geraakt, was bespeelbaar gebleven of was misschien wel over de omheining gesprongen.

In Amsterdam moest de thuisploeg even op gang komen tegen de goed gooiende Japanner Shogo Nakashima. Maar in de zesde inning besliste Amsterdam de wedstrijd. De broers Victor en Remco Draijer (stootslag) opende met een honkslag, schoven op na een opofferingsstootslag en scoorden op een opofferingslag van Kenny Berkenbosch en een honkslag van Linoy Croes. Heuvelveteraan Rob Cordemans leverde wederom een puike wedstrijd af. In acht innings kwam hij tot negenmaal drie slag en stond slechts vijf hits toe, waarna de bullpen het karwei in de negende inning afmaakte. Tegenstander Twins kwam slechts eenmaal in scoringspositie, maar daaraan maakte Cordemans zelf een einde. Met één uit in de tweede inning sloegen Sam Kennelly en Jamie Verheyleweghen een honkslag. Even later schakelde Cordemans Kennelly op het tweede honk uit met een pick-off.

DSS nam een snelle voorsprong tegen Quick Amersfoort en stond na twee innings reeds met 4-0 voor. Quick wist pas vanaf de zevende inning iets terug te doen, maar keek toen al tegen een 7-0 achterstand aan. DSS kwam tot tien honkslagen op vijf verschillende werpers, die samen overigens elf vrije lopen weggaven. International Denzel Richardson sloeg drie punten binnen voor de Haarlemmers. DSS-starter Sander Helmendach had een goed optreden. De rechtshander gooide negenmaal drie slag in zeven innings en stond maar vijf honkslagen toe.

Hoofddorp Pioniers kwam in het thuisduel tegen Storks alleen in de zesde inning tot scoren, maar dat bleek genoeg. Lars Huijer gooide het hele duel voor Pioniers en stond in negen innings slechts drie honkslagen toe. De voormalige profwerper gooide achtmaal drie slag. Pioniers kwam zelf ook niet verder dan vier honkslagen op drie werpers. Vroeg in het duel liet Pioniers een aantal lopers in scoringspositie achter. In de zesde inning wist Pioniers wel tot scoren te komen. Het eerste punt kwam tot stand via vier wijd met volle honken voor Jelle Kroft, waarna een honkslag van Damian Melis er 2-0 van maakte. Storks kreeg de kans de achterstand ongedaan te maken in de achtste inning. Met twee uit kreeg de Haagse ploeg drie honklopers, maar Huijer sloot af met een strikeout.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse