Honkbal

U23 Koninkrijksteam in poule met titelverdediger

U23 Koninkrijksteam in poule met titelverdediger

Het Nederlands Koninkrijksteam is voor het aankomende wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger ingedeeld bij titelverdediger Japan. De mondiale titelstrijd gaat op vrijdag 19 oktober in de Colombiaanse steden Barranquilla en Montería van start. De tweede editie van dit WK duurt tot en met zondag 28 oktober.

Een maand voor de start van het U23 wereldkampioenschap heeft de World Baseball & Softball Confederation (WBSC) de poule-indeling bekendgemaakt. De twaalf deelnemers zijn opgedeeld in twee poules van zes team. Het Nederlands Koninkrijksteam is samen met titelverdediger Japan ingedeeld in poule A.

In die poule treft Oranje verder ook gastheer Colombia, momenteel de nummer zestien van de wereld. De andere tegenstanders worden volgende maand nummer vijf Mexico, nummer zes Chinese Taipei en nummer 26 Zuid-Afrika. De teams uit poule A spelen hun wedstrijden uit de eerste ronde in het splinternieuwe voor 33 miljoen dollar gebouwde Edgar Renteria Baseball Stadium. Dit stadion in Barranquilla biedt plaats aan 12.000 toeschouwers.

Poule B

In poule B is Zuid-Korea het hoogstgeplaatste team. De nummer drie van de wereld neemt het onder meer op tegen Australië, dat twee jaar geleden nog verliezend finalist was en daarmee in het klassement boven de Zuid-Koreaanse ploeg eindigde. Australië staat momenteel op een achtste plaats op de wereldranglijst, net voor nummer negen Nederland.

Puerto Rico, Venezuela en de Dominican Republic, respectievelijk de nummers tien, elf en twaalf van de wereld, completeren samen met nummer achttien Tsjechië het deelnemersveld in poule B. De teams uit poule B spelen hun wedstrijden Estadio de Beisbol 18 de Junio, de thuisbasis van de Colombiaanse profclub Leones de Montería.

Crisis

Tijdens het U23 wereldkampioenschap zijn door de winnaar 690 punten voor de wereldranglijst te verdienen. Daarmee is dit het belangrijkste toernooi van dit jaar. Alleen de titels tijdens de World Baseball Classic en de Premier 12 leveren meer punten op. Het U23 WK werd in 2016 voor het eerst gehouden als opvolger van het U21 wereldkampioenschap, dat in 2014 in Taichung met Chinese Taipei de laatste winnaar had. Nederland werd in dat jaar negende en ontbrak in 2016 op het U23 WK.

Ruim een maand geleden werd Colombia door de WBSC aangewezen als nieuwe gastheer voor de tweede editie van het U23 WK. Aanvankelijk zou het toernooi worden gehouden in Nicaragua. Dit land verkeert momenteel echter in een crisis. Door wegblokkades en gewelddadige demonstraties tegen de regering is in juli besloten om op zoek te gaan naar een alternatieve locatie voor het WK.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal