Quick Amersfoort won in de eerste ronde twee van zijn vijf wedstrijden.

Softbal

Nederlandse clubs strijden om ESF Cup

Nederlandse clubs strijden om ESF Cup

Quick Amersfoort won in de eerste ronde twee van zijn vijf wedstrijden.

Quick Amersfoort won in de eerste ronde twee van zijn vijf wedstrijden.
Foto: © Beny Photo

De Nederlandse clubs Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers zijn er de afgelopen dagen tijdens de Europese Super Cup heren softbal in Praag niet in geslaagd om zich te plaatsen bij de beste negen teams. Daarmee vervolgen beide clubs de komende dagen het toernooi met de strijd om de ESF Cup. Dit gebeurt door middel van een dubbele eliminatie-systeem.

Achttien clubs uit België, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Kroatië, Nederland en Tsjechië zijn maandag in Praag van start gegaan tijdens de Europese Super Cup heren softbal. Verspreid over drie verschillende poules speelden deze clubs de afgelopen dagen op het Eagles Park en de Tempo Prague arena voor plaatsing voor de strijd om de Super Cup en de ESF Cup.

De beste drie teams uit elke poule spelen vanaf vandaag verder om de Europese Super Cup (Europa Cup I), de overige teams vervolgen het toernooi om de ESF Cup (Europa Cup II). In de strijd om de Super Cup is Brasschaat Braves de titelverdediger. Het Deense Amager Vikings werd vorig jaar in Amersfoort winnaar van de ESF Cup.

Eerste ronde

Zowel Hoofddorp Pioniers als Quick Amersfoort wisten in de eerste ronde twee van hun vijf wedstrijden te winnen. Dat was voor beide teams niet voldoende om zich te plaatsen voor de Super Cup. Daarmee is vandaag voor het eerst sinds de invoering van die splitsing in 2012 de Super Cup van start gegaan zonder Nederlandse club.

De Amerikaanse pitcher Joel Cooley in actie voor Hoofddorp Pioniers.

De Amerikaanse pitcher Joel Cooley in actie voor Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Beny Photo

Hoofddorp Pioniers was gisteren dichtbij plaatsing voor de strijd om de Super Cup. Eerder dit toernooi werd al het Franse Cavigal Nice met 0-12 verslagen en werd van het Kroatische MRKI Medvedi met 3-4 gewonnen. Daarnaast werd verloren van het Deense Holmbäck Hurricanes (0-7) en het Tsjechische Hippos Havlickuv Brod (7-2).

Pitchersduel

In een rechtstreeks duel tegen Borgerhout Squirrels uit België werd gisteren gestreden om de derde plaats in poule C en dus kwalificatie voor de Super Cup. In een pitchersduel tussen Pioniers-aas Joel Cooley (zeventien strikeouts) en de Argentijnse toppitcher Maximilian Montero (achttien strikouts) werd de wedstrijd pas in de negende inning beslist, nadat de Belgen hun pinch-runner in de tie-break wel wisten te verzilveren: 1-2. De ploeg uit Borgerhout trad met drie Belgen in de line-up aan voor dit duel. De overige spelers uit het team waren drie Tsjechen, één Venezolaan, een Argentijn en de Nederlanders Evert Versloot en Mairon Valpoort.

Door die nederlaag is Hoofddorp Pioniers voor het eerst sinds 2015 plaatsing voor de strijd om de Super Cup misgelopen. Voor de derde keer vervolgt de ploeg het toernooi nu in de ESF Cup. Eerder gebeurde dat in 2014 en 2015. In beide jaren wist Hoofddorp Pioniers de finale te halen. In 2014 werd de club voor het eerst winnaar van de ESF Cup.

Pick-up spelers

Quick Amersfoort krijgt de komende dagen de kans om voor de tweede keer sinds 2016 de ESF Cup te winnen. De softballers uit Amersfoort wonnen in de loodzware poule A twee van hun vijf wedstrijden en eindigden daarmee in de eerste ronde eveneens op een vierde plaats. In de eerste ronde won Quick Amersfoort zijn wedstrijden tegen het Belgische Hoboken Pioneers (0-8) en het Britse Meteors (0-17), maar verloor de ploeg van Brasschaat Braves uit België (0-7), Amager Vikings uit Denemarken (2-0) en Zraloci Ledenice uit Tsjechië (0-14).

Zoals gebruikelijk tijdens het Europese clubtoernooi hebben ook Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort zich versterkt met een aantal pick-up spelers. Hoofddorp Pioniers heeft deze week in Praag de beschikking over de Amerikaanse pitcher Joel Cooley, die in zijn eerste vier wedstrijden al 43 strikeouts gooide. Quick Amersfoort heeft de beschikking over de Canadese broers Shawn en Darren Koster. Shawn Koster kwam als pitcher in vier duels tot 41 keer drie slag.

Uitslagen, standen en programma

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal