Fortitudo Bologna is voor de elfde keer in de clubhistorie kampioen van Italië geworden.

Honkbal

Bologna de nieuwe landskampioen van Italië

Bologna de nieuwe landskampioen van Italië

Fortitudo Bologna is voor de elfde keer in de clubhistorie kampioen van Italië geworden.

Fortitudo Bologna is voor de elfde keer in totaal en de eerste keer sinds 2016 kampioen van Italië geworden.
Foto: © FIBS

Met het winnende punt in de elfde inning van de wedstrijd tegen Parma Clima heeft Kevin Moesquit zijn Italiaanse club UnipolSai Bologna de elfde landstitel uit de clubhistorie bezorgd. Bologna won de vierde wedstrijd uit de best-of-five met 3-4.

Toen Kevin Moesquit in de nacht van woensdag op donderdag om 00.30 uur in de elfde inning de hernieuwde voorsprong voor UnipolSai Bologna binnen liep (3-4), was het nog even afwachten of thuisclub Parma Clima de stand kon repareren in de tweede helft.

De Braziliaanse pitcher Brolo Gouvea schakelde na een vier wijd echter de volgende drie Parmezanen in het slagperk uit, waaronder twee met drie slag. Zo werd 3-4 ook de uitslag van vierde wedstrijd in de finaleserie tegen Parma om het landskampioenschap van Italië. Daarmee haalde Bologna de beslissende derde zege en en zijn elfde landstitel binnen. Eerder werd de club al landskampioen in 1969, 1972, 1974, 1978, 1984, 2003, 2005, 2009, 2014 en 2016.

Seizoenssucces

Kevin Moesquit gaat uit op het tweede honk.

Kevin Moesquit gaat uit op het tweede honk.
Foto: © FIBS/PhotoBass

De ploeg uit Bologna van manager Lele Frignani verloor in de 28 wedstrijden tellende competitie slechts twee keer, te weten op 5 mei met 5-2 van Nettuno en op 11 augustus met 16-7 van Rimini. Bologna bleef ongeslagen in de halve finales tegen Nettuno en verloor wedstrijd drie in de finale tegen Parma met 9-1. Op 11, 12 en 18 mei hadden ze een verlenging nodig om de winst te behalen, namelijk uit tegen San Marino (0-3), thuis tegen San Marino (6-5) en thuis tegen Parma (5-4). Een tweede verlenging was alleen nodig in de finaleserie tegen Parma, maar de 3-4 afloop daarvan kon meteen met spumante gevierd worden als seizoenssucces.

Acht van de 28 wedstrijden van Bologna werden beëindigd na zeven innings wegens meer dan tien runs verschil. Die regel heet in Italië ‘manifesta inferiorita’. De grootste overwinning werd op 23 juni behaald uit tegen Padule met 0-23 in zeven innings. Die wedstrijd duurde drie uur precies. De langste wedstrijd in tijd was ook de langste wedstrijd in innings, namelijk de finalewedstrijd van 11 innings tegen Parma: vier uur en vijf minuten. De kortst durende wedstrijden waren op 1 juni thuis tegen Rimini met 11-0 in zeven innings en op 28 april thuis tegen Padule met 14-2 eveneens in zeven innings. Die wedstrijden duurden respectievelijk twee uur zes minuten en twee uur tien minuten.

Solohomerun

De vierde wedstrijd uit de best-of-five om het Italiaans landskampioenschap werd woensdagavond opnieuw gespeeld voor een groot publiek, namelijk drieduizend toeschouwers. De startende pitchers waren Yomel Rivera voor Parma en Jorge Martinez voor Bologna. Uiteindelijk gebruikten de twee clubs ieder drie pitchers: vijf geïmporteerd en één eigen kweek. De echte Italiaan Michele Pomponi werd door zijn manager Poma van Parma naar de heuvel gestuurd, nadat Rivera een 0-2 achterstand had laten ontstaan in de derde en vierde inning. Gedurende zijn twee innings hield Pomponi de thuisplaat schoon, schakelde hij vier man uit met drie slag en incasseerde hij slechts één honkslag, namelijk door Gilmer Lampe.

Vreugde bij de spelers van Bologna na het winnen van de finale.

Vreugde bij de spelers van Bologna na het winnen van de finale.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Bologna opende de score in de derde inning dankzij een homerun van catcher Osman Marval bij twee man uit. In de vierde inning was het korte stop Robel Garcia, die Parma een solohomerun ontfutselde: 0-2. In de achtste inning antwoordde Parma eveneens met een solohomerun, te weten door korte stop Luca Scalera, die de sinds de derde wedstrijd de geschorste Mirabal verving: 1-2. Bologna zorgde in de negende inning nog voor 1-3 met de gewenste insurance run, maar Parma benutte zijn laatste kans op de gelijkmaker. Drie opeenvolgende honkslagen van Sebastiano Poma, Reyes Morejon en Lorenzo Gradali hielpen Poma over de thuisplaat. Even later liep pinch-runner Alessandro Deotto de 3-3 binnen op een veldfout van Bologna.

Koninkrijk-spelers

De twee Koninkrijk-spelers van Bologna, Gilmer Lampe en Kevin Moesquit sloegen ieder tweemaal geldig in de uiteindelijk beslissende vierde wedstrijd. Lampe opende de tiende inning met een honkslag, maar slaagde niet erin de thuisplaat te bereiken, maar Moesquit deed dat in de elfde inning wel nadat hij als openingsslagman eveneens met een honkslag het eerste honk kon halen. Dat gebeurde met de linkshandige Cubaan Ulfrido Garcia op de heuvel voor Parma. Moesquit werd verder geholpen door een opofferingsgrondbal van Jose Flores. Vanaf het tweede honk snelde Moesquit naar de thuisplaat, toen Giuseppe Mazzanti een honkslag sloeg: 3-4.

Het clubseizoen van de Serie A1 is nu klaar in Italië en na het weekeinde verzamelt de selectie van bondscoach Gilberto Gerali zich voor de centrale training in Rome ter voorbereiding op de vlucht naar Amsterdam en deelname aan het debuterend toernooi Super 6 in Hoofddorp. Dat toernooi wordt op dinsdag 18 september om 11.00 uur geopend met de klapper tussen Italië en Duitsland. Twee landenteams, die elkaar dit jaar al eerder tegenkwamen in een vriendschappelijke serie van drie wedstrijden op Sicilië en in Haarlem in het kader van de Honkbalweek. Op Sicilië won Duitsland (2-1 in wedstrijden) en in Haarlem won Italië (3-1 in runs). In de live uitzending op televisie en internet vanuit Parma onderstreepte de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon het grote belang van de aanstaande Super 6 in Nederland.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal