Eerste honkman Matthew Scholten in actie voor Hoofddorp Pioniers.

Softbal

Vierde plaats voor Hoofddorp Pioniers in ESF Cup

Vierde plaats voor Hoofddorp Pioniers in ESF Cup

Eerste honkman Matthew Scholten in actie voor Hoofddorp Pioniers.

Eerste honkman Matthew Scholten in actie voor Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Beny Photo

De softballers van Hoofddorp Pioniers zijn vanavond in het Tsjechische Praag als nummer vier geëindigd in de strijd om de ESF Cup. In de Tempo Prague Arena werd Pioniers vandaag met 6-3 uitgeschakeld door Barracudas Montpellier uit Franrkijk. Eeder op de dag plaatste Quick Amersfoort zich ongeslagen voor de finale om de ESF Cup.

De strijd om de ESF Cup ging donderdag van start tussen de negen teams die zich eerder in de week in de eerste ronde van het toernooi om de Europese Super Cup niet bij de beste drie teams uit hun poule hadden geplaatst. Zowel Hoofddorp Pioniers als Quick Amersfoort misten plaatsing voor de strijd om de Super Cup met een vierde plaats.

In de strijd om de ESF Cup werd gespeeld volgens een dubbele eliminatiesysteem. Dat begon voor Hoofddorp Pioniers donderdagochtend in Praag ongelukkig met een 0-7 nederlaag tegen Hoboken Pioniers. Voor de Belgische ploeg gooide de Spaanse pitcher Roberto Ramos twaalf strikeouts in zes innings. Daarmee hield hij de slagploeg van Hoofddorp Pioniers puntloos. In de vijfde inning besliste catcher Kerim Bettio de wedstrijd met een driepunten-homerun.

Lege handen

De softballers van Hoofddorp Pioniers herstelden zich vandaag knap met overwinningen op het Franse Cavigal Nice en het Kroatische MRKI Medvedi. Maar een derde wedstrijd in nog geen zes uur tijd bleek teveel van het goede voor de ploeg uit Hoofddorp. Tegen Barracudas Montpellier, dat eerder op de dag had gewonnen van het Belgische Bears (13-1) en het Deense Gladsaxe (1-8), bleef Pioniers met lege handen. Vier veldfouten, een doorgeschoten bal en geraakt werper beslisten in de derde inning het duel. De Franse ploeg scoorde vijfmaal en legde daarmee de basis voor de uiteindelijke 6-3 winst.

De Amerikaanse pitcher Joel Cooley gooide in de drie wedstrijden van vandaag in totaal zestien innings, waarin hij 28 keer drie slag gooide, geen enkele keer vier wijd en drie verdiende punten moest toestaan. Het bleek echter niet voldoende voor de volle winst. Met de tweede nederlaag in de strijd om de ESF Cup is Hoofddorp Pioniers uitgeschakeld voor een plaats in de finale. De ploeg eindigt hiermee het toernooi op een vierde plaats, de slechtste eindklassering voor Hoofddorp Pioniers ooit. Zowel in 2016 (achtste) als 2017 (zesde) plaatste de ploeg zich voor de strijd om de Super Cup. In 2014 en 2015 wist Pioniers de finale te bereiken van de ESF Cup, die in 2014 ook werd gewonnen.

Finale

Quick Amersfoort, dat woensdag plaatsing voor de Super Cup net misliep, wist in de strijd om de ESF Cup wel ongeslagen te blijven. Na winst gisteren tegen het Belgische Bears (11-1) en MRKI Medvedi (10-0) wonnen de softballers uit Amersfoort vandaag wel van Hoboken Pioneers. De Canadese pitcher Shawn Koster, die gisteren met zeventien strikeouts in acht innings ook al beide wedstrijden voor de Nederlandse landskampioen gooide, hield vandaag ook het gehele duel stand en kwam in zeven innings tot dertien keer drie slag. Hij stond alleen een honkslag toe in de eerste inning. Voor Hoboken Pioneers bleek de Spanjaard Roberto Ramos (10-1-1-0) al even onbespeelbaar. Hij stond eveneens maar één honkslag toe. Maar op die tweehonkslag van Sando Geerman kon Siegmond Francisca (vier wijd) in de vierde inning wel het uiteindelijke winnende punt scoren.

Door de 1-0 overwinning heeft Quick Amersfoort zich als eerste ploeg geplaatst voor de finale. Daarin is morgen om 15.00 uur de winnaar van de wedstrijd tussen Hoboken Pioneers en Barracudas Montpellier de tegenstander. Het Belgische Pioneers neemt voor het eerst ooit deel aan het Europese clubtoernooi. De softballers uit Montpellier werden vorig jaar bij hun debuut vierde in de strijd om de ESF Cup. Quick Amersfoort haalde in drie eerdere pogingen eenmaal de finale van de ESF Cup. Die werd in 2016 met 3-2 gewonnen van het Franse Pessac Pantheres.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal