Vreugde bij de spelers van Quick Amersfoort na de gewonnen finale.

Softbal

Quick Amersfoort herovert ESF Cup

Quick Amersfoort herovert ESF Cup

Vreugde bij de spelers van Quick Amersfoort na de gewonnen finale.

Vreugde bij de spelers van Quick Amersfoort na de gewonnen finale.

Voor de tweede keer in de clubhistorie is Quick Amersfoort winnaar geworden van de ESF Cup. In Praag versloegen de Nederlandse softballers vandaag in de finale het Belgische Hoboken Pioneers met 6-3. Het is de derde keer in de historie dat een Nederlandse club winnaar is geworden van de ESF Cup. Hoofddorp Pioniers eindigde gisteren in de strijd om de ESF Cup op een vierde plaats.

De softballers van Quick Amersfoort lieten deze week, met behulp van de Canadese tweelingbroers Darren en Shawn Koster, een sterke indruk achter tijdens het Europese clubtoernooi in Praag. De ploeg opende het toernooi maandag nog met nederlagen tegen Brasschaat Braves (0-7) en Amager Vikings (2-0), twee teams die uiteindelijk in de top 3 van de Super Cup eindigden, maar was hierna niet meer te stoppen.

In de daaropvolgende zes wedstrijden stond Quick Amersfoort in vijf duels nog maar één punt toe. Alleen van Zraloci Ledenice uit Tsjechië werd nog verloren (0-14). Door overwinningen op het Belgische Bears (11-1), MRKI Medvedi uit Kroatië (10-0) en Hoboken Pioneers (1-0) plaatste de ploeg zich gisteren in het toernooi om de ESF Cup als eerste club voor de finale.

Vertrouwen

Daarin stond Quick Amersfoort vanmiddag in het Eagles Park in Praag voor de tweede maal dit toernooi tegenover de Belgische softballers van Hoboken Pioneers, die zich via de achterdeur alsnog toegang hadden verschaft tot de finale. Maar opnieuw bleek de Nederlandse landskampioen te sterk. Jerome Wouters (3 uit 4) opende het duel, in het bijzijn van zo’n honderd toeschouwers, met een solohomerun in de eerste inning. Dat gaf zijn ploeg voldoende vertrouwen op een goede afloop.

In de vierde inning sloeg Ron Dix (2 uit 2) zijn ploeg naar een comfortabele voorsprong. Met Sando Geerman (vier wijd) op het derde en Darren Koster (honkslag) op het eerste honk sloeg hij de bal tussen de midvelder en rechtsvelder door. Daarmee bracht hij zijn twee ploeggenoten over de thuisplaat. Zelf kon hij even later het vierde punt voor zijn ploeg scoren op een opofferingsslag van Alberto Ostos.

Beste pitcher

Dat maakte een einde aan het optreden van de Spaanse troef Roberto Ramos, in mei van dit jaar nog de beste pitcher tijdens het Zeister Slot Toernooi. Hits van Shermayn Balentien en Jerome Wouters brachten de voorsprong op het pitchen van de Nederlandse reliever Arjan Baanen hierna zelfs op 5-0. Darren Koster scoorde het zesde punt voor Quick Amersfoort na drie hits in de vijfde inning.

Dat bleek voldoende voor de winst. Want het duurde tot aan de zesde inning voordat de Belgische slagploeg vat kreeg op de worpen van Shawn Koster, die zijn tegenstander lang puntloos hield. Kristof van Aarsen bracht de hoop terug bij zijn ploeg. Hij sloeg in de zesde inning een solohomerun, waarna de Belgen via een tweehonkslag van Alain Lambeau en een hit van Jasper Lanoote terug kwamen tot 6-3. Pitcher Shawn Koster hield echter zijn hoofd koel en gooide hierna de deur in het slot. De Canadees kwam uiteindelijk tot dertien keer drie slag in zeven innings. Na twee strikeouts in de zevende inning maakte rechtsvelder Siegmond Francisca met een vangbal een einde aan de wedstrijd.

Super Cup

Na twee jaar keert de ESF Cup weer terug naar Amersfoort. In 2016 versloeg Quick Amersfoort in de eindstrijd om de ESF Cup ook al het Franse Pessac Pantheres. Vandaag volgde de tweede Europese titel uit de clubhistorie. Slechts vier Nederlandse clubs gingen Quick Amersfoort voor sinds de invoering van de Europa Cup II in 2002. Thamen (2004), EHS (2006, 2007, 2008) enn HSV Spikes (2011) werden winnaar van de Europese Cup Winners Cup. Hoofddorp Pioniers werd in 2014 winnaar van de ESF Cup, opvolger van deze Europese hoofdprijs. Gisteren eindigde Hoofddorp Pioniers in de strijd om de ESF Cup op een vierde plaats.

De belangrijkste Europese clubtitel, tot 2011 de Europa Cup, ging negenmaal naar een Nederlandse club: Hilversum (1990), Antillian Stars (1991, 1992, 1993), Alphians (1994, 1995, 1997) en Storks (2002 en 2006). DVH werd in 2014 de tot dusver enige Nederlandse winnaar van de Super Cup. Om die belangrijkste Europese clubtitel wordt vanmiddag in Praag gestreden in het Deense onderonsje tussen Amager Vikings, vorig jaar nog winnaar van de ESF Cup, en Stenløse Bulls. Hurricanes werd in 2012 de laatste Deense winnaar van de Super Cup.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
HOBOKEN PIONEERS 0 0 0 0 0 3 0 3 6 1
QUICK AMERSFOORT 1 0 0 4 1 0 X 6 10 2

Pitchers Hoboken Pioneers
Roberto Ramos (3 1/3): 4-3-4-1
Arjan Baanen (2 2/3): 3-0-6-0

Pitchers Quick Amersfoort
Shawn Koster (7): 13-2-6-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal