HB Hoofdklasse

Amsterdam 3x te sterk voor Neptunus; Storks laatste

Amsterdam 3x te sterk voor Neptunus; Storks laatste

Kenny Berkenbosch sloeg L&D Amsterdam zondag naar de 3e zege op rij met een 2-run homerun in de 11e inning.
Foto (c) Robert Bos

L&D Amsterdam heeft de kampioenspoule van de hoofdklasse sterk afgesloten, want de ploeg was driemaal te sterk voor titelverdediger Curaçao Neptunus. Na een overtuigende 3-10 winst in de opener op donderdag, won Amsterdam in het weekeinde tweemaal na verlenging. Zaterdag met 6-5 in dertien innings, zondag met 0-2 in elf slagbeurten. Met de ‘sweep’ sloot Amsterdam de kampioenspoule als winnaar af. Dat betekent dat Amsterdam in de uit maximaal zeven wedstrijden bestaande Holland Series tegen Neptunus viermaal thuis kan spelen. Amsterdam opent de titelstrijd op 27 september voor eigen publiek, waarna ook twee dagen later op eigen veld wordt gespeeld. De volgende twee wedstrijden, plus de eventuele vijfde ontmoeting, volgden daarna in Rotterdam. Indien nodig keert de finale daarna weer terug naar Amsterdam voor de zesde en zevende wedstrijd. In de degradatiepoule trok Silicon Storks driemaal aan het kortste einde tegen Quick Amersfoort (7-4, 3-8, 4-2). De Haagse ploeg moet nu vanaf 29 september om handhaving spelen tegen het hoogste geëindigde standaardteam uit de overgangsklasse. Kinheim en RCH-Pinguïns nemen daarin momenteel de kopposities in.

Donderdagavond opende Amsterdam Pirates met een comfortabele 3-10 overwinning in Rotterdam. Het was de tweede week op rij dat Neptunus, met Diegomar Markwell als startende werper, een ruime nederlaag leed. Een week geleden opende HCAW hun reeks in Rotterdam met een 0-13 shutout. Amsterdam was donderdag met 16 honkslagen aanvallend op dreef, terwijl Neptunus op slechts vijf hits bleef steken. Remco Draijer en Rodney Daal lieten beiden drie honkslagen noteren. Eén van Daal’s klappen was een homerun.

Zaterdag nam Amsterdam een snelle 5-1 voorsprong, maar Neptunus kwam in de vijfde inning langszij, waarna de gelijke stand niet werd doorbroken. Dat gebeurde pas in de dertiende inning. Met twee uit sloeg Remco Draijer toen de beslissende honkslag en dat leverde Amsterdam een 6-5 overwinning op. Zondag bleef het duel tussen de twee topploegen negen inning lang puntloos en volgde opnieuw verlenging. Dit keer viel de beslissing in de elfde inning. Met twee uit kreeg Gilmer Lampe vier wijd, waarna Kenny Berkenbosch homerde voor Amsterdam. Neptunus werd in hun elfde slagbeurt op rij uitgeschakeld en stond voor de derde keer in vier dagen met lege handen. Lampe keerde weer terug in de Amsterdamse line-up, nadat hij eerder in de week Italiaanse kampioen was geworden met UnipolSai Bologna. Neptunus had weer de beschikking over werper Kevin Kelly, die dit seizoen in de Italiaanse competitie uitkwam voor Pirati dei Rimini.

Ook in de voorgaande seizoenen waren Amsterdam Pirates en Neptunus de toonaangevende ploegen. Een jaar geleden en in 2015 was het Amsterdam Pirates dat competitiewinnaar werd, waarna Neptunus de kampioenspoule op de eerste plaats afsloot. In 2014 en 2016 eindigde Neptunus in zowel de competitie als het vervolg op de koppositie.

De Glaskoning Twins sloot het seizoen in de kampioenspoule goed af door tweemaal te winnen van HCAW. Donderdagavond verregende het eerste duel, waarna de inhaalwedstrijd de avond erna in de negende inning werd gestaakt wegens regen met een 1-1 stand in de negende inning. Zaterdag werd de ontmoeting uitgespeeld en won Twins met 2-5 in elf innings. Twins scoorde toen viermaal met twee uit in de eerste helft van de elfde inning op hits van Nick Peels, Brian Biezen en Bram Grooten plus een doorgeschoten bal. Later op de dag won HCAW met 2-1 dankzij een ‘walk-off single’ van veteraan Vince Rooi met volle honken in de negende inning. Dat leverde scheidend hoofdcoach Roeland Henrique een overwinning op in zijn laatste thuiswedstrijd.

Zondag organiseerde Twins voor het derde opeenvolgende jaar Japan Day om de bijzondere band met dit Aziatische land te onderstrepen. Twins boekte voor eigen publiek een 6-0 winst en had in de Japanner Shogo Nakashima een dominerende werper die slechts vier hits toestond in 6 1/3 inning. Twins kwam tot twaalf honkslagen, waaronder een homerun van Ruar Verkerk.

In de degredatiepoule legde DSS beslag op de eerste plaats. Net als in Bussum werd ook het eerste (inhaal)duel tussen DSS en Meerlease Pioniers vrijdagavond door regen onderbroken. Met een 0-3 stand voor Pioniers was verder spelen in de zesde inning onmogelijk. Dat resulteerde in een opgeschorte wedstrijd die zondag werd uitgespeeld in Haarlem. Eerst stonden beide ploegen zaterdag tegenover elkaar in Hoofddorp. Pioniers won toen nipt met 10-9, dankzij een zespunten-rally in de zevende inning op slechts twee honkslagen, want de DSS-verdediging ging driemaal in de fout. Zodoende waren alle punten onverdiend. Hoogepunt in de inning was een driehonkslag met volle honken van rookie Joey de Koning. Door de winst stelde Pioniers de plek in de hoofdklasse van volgend jaar veilig.

Zondag hield Pioniers de winst in het restant van de uit te spelen wedstrijd vast en won met 2-4. DSS eindigde de dag en hun seizoen vervolgens met een ruime 9-1 overwinning op 13 honkslagen, waaronder drie van Devano Pieter. DSS sloot daarmee niet alleen een goed seizoen af, maar bezorgde ook hoofdcoach Jerry Breek een overwinning in zijn laatste wedstrijd als eindverantwoordelijke bij de Haarlemse ploeg.

Quick Amersfoort bleef hekkensluiter Silicon Storks driemaal de baas. Vrijdagavond won Quick Amersfoort met 7-4 en gooide Jos de Jong een complete wedstrijd voor de thuisploeg. Zaterdag kwam Quick Amersfoort in Den Haag tot 13 honkslagen, waaronder drie van Jelle Blaauw en Bryan Engelhardt. Colin van Laar domineerde acht innings op de heuvel voor de Amersfoortse ploeg. De linkshander gooide elfmaal drie slag en stond slechts twee hits toe. In de slotwedstrijd op zondag wisselden beide teams er lustig op los. Quick Amersfoort won uiteindelijk met 4-2.

Met de winst op zaterdag handhaafde Quick Amersfoort zich in de hoogste afdeling. Voor Storks betekende de nederlaag dat het definitief op de laatste plaats eindigde. De ploeg, die dit jaar na 38 jaar in de hoofdklasse terugkeerde, moet het nu vanaf 29 september opnemen tegen de kampioen van de overgangsklasse in een best-of-five promotie/degradatie-reeks. De winnaar daarvan speelt volgend jaar in de hoofdklasse.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse