Het Nederlands Koninkrijksteam stond in 2016 op het EK voor het laatst tegenover Tsjechië.

Honkbal

Super 6: Koninkrijksteam oefent tegen Tsjechië

Super 6: Koninkrijksteam oefent tegen Tsjechië

Het Nederlands Koninkrijksteam stond in 2016 op het EK voor het laatst tegenover Tsjechië.

Het Nederlands Koninkrijksteam stond in 2016 op het EK voor het laatst tegenover Tsjechië.
Foto: © Sascha Schneider

In de voorbereiding op de Super 6 speelt het Nederlands Koninkrijksteam op zondag 16 september een oefenwedstrijd tegen Tsjechië. Het duel wordt om 14.00 uur gespeeld in de Rob Hoffmann Vallei in Bussum. De nationale ploeg van Tsjechië is twee dagen later ook de eerste tegenstander van Oranje tijdens de Super 6. De eerste editie van dit Europese honkbal- en softbaltoernooi wordt van dinsdag 18 tot en met zondag 23 september in Hoofddorp gehouden.

Met Tsjechië krijgt manager Evert-Jan ’t Hoen de kans om zijn spelers voor de start van de Super 6 nog eenmaal in actie te zien tegen één van de sterkste Europese landen. Tsjechië staat momenteel op een achttiende plaats op de wereldranglijst en is daarmee op de ranglijst achter Nederland (9) en Italië (15) de nummer drie van Europa. De toegang tot de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Tsjechië in Bussum bedraagt € 3.

Het wordt de eerste keer in twee jaar tijd dat het Nederlands Koninkrijk en Tsjechië tegenover elkaar staan. Aan de vorige ontmoeting heeft Tsjechië weinig goede herinneringen overgehouden. Tijdens het Europees kampioenschap werd op 12 september 2016 in zeven innings met 10-0 verloren. Kalian Sams zorgde tijdens dit duel voor een uitzonderlijke prestatie. Hij sloeg drie homeruns en sloeg daarmee zeven van de tien punten voor Oranje over de thuisplaat. Nederland prolongeerde zes dagen later zijn Europese titel, terwijl Tsjechië vijfde werd.

Honkbalweek Haarlem

In totaal tien keer eerder stonden het Nederlands Koninkrijk en Tsjechië in een officiële interland tegenover elkaar. Daarin ging negen keer de winst naar Oranje. De enige keer dat Nederland verloor van de Tsjechische honkballers, was op 9 september 2012 tijdens het Europees kampioenschap. Na tien innings was Tsjechië in Rotterdam met 2-3 te sterk.

De nationale ploeg van Tsjechië kwam in juli van dit jaar al bij elkaar voor twee series van vriendschappelijke wedstrijden tegen Duitsland en Chinese Taipei. Van de Duitse honkballers werd in alle drie de wedstrijden gewonnen (2-1, 5-15 en 4-2). Van de Taiwanese honkballers werd vervolgens eerst driemaal verloren (1-8, 9-4 en 4-12), voordat de laatste wedstrijd uit de serie in het MBS Stadium in Brno met 3-12 werd gewonnen. Zowel Chinese Taipei als Duitsland nam later in de maand deel aan de Honkbalweek Haarlem. Chinese Taipei bereikte op dat toernooi de finale.

Profhonkballer

Voor de Super 6 heeft de Canadese manager Mike Griffin niet de beschikking over de geblesseerde Marek Minařík (Tempo Titans Praha). Minařík speelde tussen 2011 en 2014 voor de organisatie van Pittsburgh Pirates. Ook catcher Martin Červenka is niet beschikbaar voor Tsjechië. De profhonkballer uit de organisatie van Baltimore Orioles sloeg dit seizoen al vijftien homeruns voor het Double A-team Bowie Baysox, maar kan geen vrij krijgen van zijn werkgever.

Wel neemt Griffin pitcher John Tomek mee, die momenteel in de Duitse Bundesliga uitkomt voor München-Haar Disciples. Draci Brno is met negen spelers de hofleverancier voor de nationale ploeg van Tsjechië. Arrows Ostrava en Kotlarka Prague vaardigen elk vijf spelers af. De overige spelers komen van Eagles Praha (3) en Trebic Nuclears (1).

Kaarten voor de Super 6 zijn te koop via de website van het evenement.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal