Golden League

Terrasvogels completeert GL Play-Offs; Spanning onderin

Terrasvogels completeert GL Play-Offs; Spanning onderin

Terrasvogels (op de archieffoto in actie tegen Sparks Haarlem) bereikte als vierde ploeg de play-offs van de Golden League.
Foto (c) Fred Versluis

De vier ploegen die in het weekeinde van 6 en 7 oktober gaan deelnemen aan de play-offs van de Golden League zijn bekend. Terrasvogels completeerde zaterdag het kwartet, ondanks twee nederlagen tegen koploper FysioExpert Olympia Haarlem (7-0, 13-12). Het op de vierde plaats staande team uit Santpoort-Zuid was al vrijwel zeker en stond al met één been in de play-offs, maar bereikte de top-vier na verlies van Tex Town Tigers tegen Sparks Haarlem (7-0, 3-2). Hierdoor werd ook Terrasvogels onbereikbaar voor Tex Town Tigers en DSS, die beide overigens alleen nog theoretische kansen hadden de top-vier te bereiken. Voor de twee staartploegen stijgt de spanning nu. DSS won zaterdag tweemaal van Roef! (3-1, 3-2) en zette een dag later ook het inhaalduel bij Tex Town Tigers om in winst (3-5). Hierdoor vergaarde DSS niet alleen zes winstpunten, de ploeg kwam ook op gelijke hoogte met Tex Town Tigers. Beide teams hebben nog vier wedstrijden op de agenda. De ploeg die laatste wordt moet een best-of-three reeks spelen tegen de nummer drie uit de Silver League.

Olympia Haarlem verspilde zaterdag in het eerste duel tegen Terrasvogels weinig tijd en won met 7-0 in vijf innings. Hoe anders verliep de tweede ontmoeting, die twee-en-een-half-uur duurde en 25 punten en 28 honkslagen opleverde. Het was even onzeker of er een beslissingswedstrijd gespeeld moest worden wanneer er aan het einde van de competitie twee ploegen gelijk zouden eindigen op de eerste plaats. Dat was voor het weekeinde theoretisch namelijk nog mogelijk. Bij onderling resultaat was Olympia Haarlem een week geleden al zeker van de eerste plaats. Maar met de 7-0 winst in de eerste wedstrijd maakte Olympia Haarlem aan alle onzekerheid een einde. Zodoende zal de regerend landskampioen ook volgend jaar weer deelnemen aan een toernooi om een Europese beker. Welke dat wordt hangt al van de eindklassering dit seizoen.

International Jessie van Aalst sloeg vijf honkslagen.
Foto (c) Fred Versluis

In het openingsduel gooide Ilona Andringa sterk voor Olympia Haarlem, schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts vier hits toe. Olympia liet acht honkslagen noteren, waaronder een homerun van Jessie van Aalst. De international was ook in de tweede wedstrijd flink op dreef met een 5-uit-5 optreden. Het was pas de eerste keer dit seizoen dat een speelster vijf honkslagen sloeg in één wedstrijd. In de afgelopen negen jaar gebeurde het slechts vijfmaal eerder. De laatste was Chantal Versluis (Sparks Haarlem) die vorig jaar vijf hits sloeg tegen DSS. De laatste keer dat een speelster van Olympia Haarlem tot vijf hits kwam was vijf jaar geleden. Toen was het Merel Oosterveld die vijf honkslagen op haar naam kreeg in een duel tegen Alcmaria Victrix.

De tweede wedstrijd had een knotsgek scoreverloop. Het leverde twee volle scorekaarten op, want de official scorers hadden veel te doen. Het was een wedstrijd met veel positie-wissels, pinch-hitters, re-entries en zeven werpsters. Het was ook een wedstrijd met de nodige veldfouten, maar ook een aantal fraaie verdedigende acties. Zoals bijvoorbeeld van Kelsy Pieneman, die als tweede honkvrouw en korte stop van Terrasvogels mooie acties liet zien (zeven assists). Of de schitterende diving catch van Terrasvogels-midvelster Dervisa Mutic op een line drive van Emma Wójcik. Maar ook was er een belangrijk moment in de eerste helft van de negende inning, waarin Olympia-werpster (re-entry) Mariëlle Vleugels de tie-break loopster van Terrasvogels uitschakelde. Terrasvogels nam een snelle 0-4 voorsprong, maar daar stond in de derde inning een rally van zes punten van Olympia tegenover. De thuisploeg voegde er vier runs aan toe in de vierde inning en leidde met 10-5 na vijf innings. Vanaf de zesde inning was Terrasvogels weer productief, scoorde viermaal in de zesde slagbeurt en kwam langszij in de zevende beurt om een verlenging af te dwingen. In de zesde inning sloeg all-time homerun-leader Karin Tuk haar eerste homerun van het seizoen. De international moest lang vanaf de zijkant toekijken met een blessure, waardoor ze ook het WK in Japan miste. Beide teams scoorden vervolgens tweemaal in de achtste inning. De beslissing viel uiteindelijk in de negende inning. Tie-break loopster Amber Krijgsman scoorde toen het winnende punt en dat kwam tot stand op de vijfde honkslag in het duel van lead-off hitter Jessie van Aalst.

Jolene Henderson gooide een No-Hitter.
Foto (c) Fred Versluis

Sparks Haarlem bleef Tex Town Tigers tweemaal de baas. In de eerste ontmoeting kon TTT geen vuist maken op de Amerikaanse NPF-werpster Jolene Henderson, die een No-Hitter gooide. Het was de vierde keer dit seizoen dat een werpster geen honkslagen toestond. Eerder gooiden Stephanie Trzcinski (DSS), Alice Donohoe (Terrasvogels) en Ginger de Weert (Sparks Haarlem) een No-Hitter, wat ze allen presteerden tegen het Talent Team Holland.

De tweede ontmoeting was een stuk spannender. Tex Town Tigers werkte een achterstand weg en nam kort de leiding over. Sparks Haarlem kwam echter langszij en scoorde wat het beslissende punt zou zijn in de vijfde inning na een tweehonkslag van Maxime van Dalen.

DSS deed goede zaken tegen het op de derde plaats staande Roef! door tweemaal te winnen. In het openingsduel sloeg de Haarlemse ploeg al snel toe, dankzij een driehonkslag van Morgan Sampson en een honkslag van Sophie Bugter. Roef! sloeg één honkslag meer dan DSS, maar wist slechts eenmaal te scoren op Stephanie Trzcinski. In de tweede wedstrijd draaide DSS een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, maar kwam Roef! langszij. DSS verzuimde in de zesde inning toe te slaan en liet drie loopsters achter. Overigens liet DSS twaalf loopsters achter in de reguliere zeven innings, waarna de beslissing in de achtste slagbeurt viel. Tie-break loopster Sophie Bugter scoorde toen op een ‘walk-off single’ van Jenny Kinburn.

Op zondag was DSS wederom succesvol, want in Enschede werd een sleutelduel tegen Tex Town Tigers met 3-5 in winst omgezet. Hoewel DSS opnieuw de nodige loopsters achterliet werd er ook gescoord, tweemaal in zowel de eerste als de derde inning. Het vormde de basis voor een overwinning, die resulteerde in een gelijke stand op de ranglijst tussen DSS en Tex Town Tigers.

Terrasvogels haalde zondag met 4-16 en 0-13 twee keer ruim uit tegen het Talent Team Holland. In het eerste duel wisten alle speelsters van Terrasvogels tot scoren te komen en een honkslag te slaan, terwijl er zeven ook punten binnensloegen.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League