Softbal

Super 6: Andringa en Kemp blikken vooruit

Super 6: Andringa en Kemp blikken vooruit

Ilona Andringa in actie voor Team Kingdom of the Netherlands tijdens WK Softbal in Japan (Foto: Fred Versluis)

Tekst: Britt van den Elshout

Voor het eerst staat de top van het Europese honkbal en softbal gelijktijdig op één toernooi: de Super 6 Baseball and Softball. Hoofddorp heeft de eer om van 18 tot en met 23 september de zes beste honkbal- en softballanden van Europa te verwelkomen. Een mooi initiatief volgens Dwayne Kemp van Team Kingdom of the Netherlands. “Het komt eigenlijk nooit voor dat nationale honkbal en softbalteams op dezelfde plek spelen.”

Het Europees kampioenschap honkbal is een jaar uitgesteld om het aan te laten sluiten op het Olympisch kwalificatietoernooi. Maar wat te doen met het gat dat zo ontstaat in 2018? Daar had de Europese honkbalbond CEB een antwoord op: een nieuw toernooi waarbij de Europese top zes van honkbal en softbal het tegen elkaar opnemen. Wat de Super 6 anders maakt dan een EK? “Doordat de beste Europese landen op één toernooi staan, zullen het zes spannende wedstrijden worden”, zegt Dwayne Kemp. “Waar je op een EK soms landen tegenkomt die niet heel sterk zijn, kunnen we er hier van uit gaan dat we tegen vijf landen op hoog niveau spelen.”

Dwayne Kemp is in ieder geval goed in vorm dit seizoen. In de Nederlandse hoofdklasse slaat hij al het hele jaar rond de .400 en voert hij de competitie aan in slaggemiddelde en honkslagen. Zijn goede prestaties zette hij deze zomer ook door tijdens de Honkbalweek Haarlem. Zijn spel tijdens de Honkbalweek Haarlem leverde hem de prijs voor Meest Populaire Speler op, gekozen door het aanwezige publiek tijdens de Honkbalweek. Daar bleef het echter niet bij. Kemp, oud-prof in de organisatie van de Chicago Cubs, viel op bij scouts en kon daarom een contract tekenen bij de Sydney Blue Sox. Met dat team zal hij deze winter deelnemen aan de Australian Baseball League. Maar voor dat het zover is, komt hij natuurlijk eerst naar Hoofddorp voor de Super 6.

Honkballers en softbalsters op één toernooi

Nederland stuurt zowel Team Kingdom of the Netherlands honkbal als softbal naar de Super 6. Beide teams zijn regerend Europees kampioen, waardoor een uitnodiging direct in the pocket was. “Met het laatste succes van het Nederlands softbalteam en ons eigen succes is het zeker leuk om het samen naar één plek te trekken”, aldus Kemp. “Softbal heeft een eigen aanhang en honkbal ook. Als de organisatie de wedstrijden goed heeft ingepland, kan de aanhang van het softbalteam blijven kijken bij een honkbalwedstrijd van ons en andersom.”

Ilona Andringa, pitcher van Team Kingdom softbal, is het hier volledig mee-eens. “Het is een mooi initiatief om het honkbal en softbal meer op de kaart te zetten. Je koopt een dagkaart en kunt vervolgens naar beide wedstrijden kijken.” Na een korte blik op het schema, blijkt dit inderdaad goed mogelijk. Het softbalteam speelt veelal wedstrijden om zes uur ’s avonds, waar het honkbalteam vaak om half acht start. Zo kunnen de softbalfans na de wedstrijd makkelijk doorstromen naar het honkbalveld. De honkballiefhebbers kunnen juist in de stemming komen op het softbalveld voordat hun wedstrijd begint.

Zowel Kemp als Andringa zijn zelf ook van plan om een kijkje te nemen bij het andere team wanneer het schema dit toelaat. “Wij krijgen nu ook eens de kans om bij de dames te kijken”, vertelt Kemp. “Want eerlijk is eerlijk, ik heb in mijn carrière maar een paar softbalwedstrijden gezien. We zien de dames soms wel trainen, maar nooit hoe ze presteren tijdens wedstrijden.” Andringa vult aan: “Het lijkt me zeker leuk om eens te kijken hoe de mannen het doen. Natuurlijk kunnen we dingen van elkaar leren, zoals het honklopen, maar het is ook gewoon voor de gezelligheid. Honk- en softbal lijkt namelijk bijna hetzelfde, maar het is in veel opzichten toch heel anders.”

Spelen op Nederlands terrein

Een bijkomend voordeel is dat Hoofddorp als gastheer is toegewezen voor de eerste editie van de Super 6. Alle wedstrijden worden gespeeld op het ETO Ballpark in Hoofddorp, waar in 2016 ook het EK honkbal plaatsvond. “Het is lekker om weer even op Nederlandse bodem te kunnen spelen”, stelt Andringa. “Ik denk dat het daarnaast ook goed is dat we veel fans erbij hebben om ons te steunen. Natuurlijk moet je het doen als team, ook zonder fans, maar het is wel fijn om te weten dat er veel mensen achter je staan.”

Andringa is na vijf jaar in Amerika te hebben gespeeld sinds begin juni weer voor langere tijd in Nederland. Ze heeft haar jaren in Amerika echter goed afgesloten met een unieke prestatie: ze gooide haar allereerste perfect game en tevens de eerste perfect game uit de historie van de school Embry-Riddle Auronautical University. Andringa gooide in zes innings maar liefst dertien strikeouts. Teruggekomen in Nederland voegt zij zich weer bij de nationale selectie en haar club FysioExpert Olympia Haarlem. Bij beide teams heeft Andringa sindsdien goede prestaties neergezet. Zo gooide ze op het WK in Japan als startend werper een ijzersterke wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, die uiteindelijk ook door het Koninkrijksteam werd gewonnen. Daarnaast is ze met Olympia Haarlem koploper in de competitie van de Golden League.

Wedstrijdschema

De Nederlandse honkballers openen de Super 6 met een wedstrijd tegen Tsjechië. De dagen daarna zijn achtereenvolgend Duitsland, Italië, Spanje en België aan de beurt. De twee sterkste landen zullen het op zondag tegen elkaar opnemen in de finale. “Ik heb nog niet naar het schema gekeken”, antwoordt Kemp op de vraag welke wedstrijd het zwaarst zal worden. “Bij zo’n toernooi is elke wedstrijd een finale. Je kunt niemand onderschatten en moet overal vol voor gaan.” Kemp heeft in ieder geval veel vertrouwen in het team. “Die vraag hoef je niet eens te stellen”, antwoordt hij direct. “We gaan altijd voor de winst. Daarnaast denk ik dat wij de meeste Europese kampioenschappen hebben behaald, dus wat kan ik anders zeggen dan dat ik er vertrouwen in heb dat we eerste kunnen worden.”

De dames zullen als eerst de strijd aan gaan tegen Rusland en het de volgende dag opnemen tegen de Italianen. Volgens Andringa zal dat de grootste uitdaging worden. “Het zou ook zeker kunnen dat Nederland en Italië in de finale tegenover elkaar komen te staan. Dat is in ieder geval tijdens de laatste EK’s wel vaak het geval geweest.” De andere tegenstanders voor het softbalteam zijn Griekenland, Groot-Brittannië en Tsjechië. “Ik denk dat we hele goede kansen hebben, vooral omdat we het op Europees niveau goed doen. Maar ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen.”

Prestaties van Oranje

Dat de twee Koninkrijksteams het inderdaad goed doen op Europees niveau blijkt uit enkele statistieken. Van de 32 Europese kampioenschappen honkbal heeft Nederland er 22 gewonnen en is het team 9 keer op de tweede plek geëindigd. Daarnaast wonnen de heren tot op heden alle veertien officiële interlands tegen de nationale ploeg van Duitsland, alle 34 interlands tegen Spanje en heeft Oranje slechts zeven van de 64 wedstrijden verloren van België. Een kans om de winst te pakken is dus zeker reëel.

Dit geldt ook voor het softbalteam. Zij wonnen, net als Italië, tien van de twintig Europese kampioenschappen. In de overige gevallen eindigde het team in ieder geval altijd in de top 4. Zes maal eindigde het team op de tweede plek, drie keer als derde en slechts één keer op de vierde plek. Het mooiste scenario zou natuurlijk zijn dat zowel de honkballers als softbalsters de winst pakken in eigen land op de eerste editie van dit unieke toernooi. Andringa beaamt dit. “Zeker als er nieuwe mensen komen kijken naar de wedstrijden. Als beide Koninkrijksteams het toernooi winnen dan zijn ze sneller geïnteresseerd.” Of dat daadwerkelijk uitkomt, zal over enkele weken blijken. De Super 6 vormt in ieder geval een uitgelezen mogelijkheid voor de fans van beide sporten om zich eens wat meer te verdiepen in de andere balsport. Meer synergie tussen beide sporten zou, naast meer populariteit voor het honkbal en softbal in Nederland, namelijk de kers op de taart zijn.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal