Pitcher Kaj Timmermans gooide vijf sterke innings.

Honkbal

Oefenzege Koninkrijksteam tegen Tsjechië

Oefenzege Koninkrijksteam tegen Tsjechië

Pitcher Kaj Timmermans gooide vijf sterke innings.

Pitcher Kaj Timmermans gooide vijf sterke innings.

Met debutanten Ademar Rifaela, Sicnarf Loopstok en Kirvin Moesquit in de basisopstelling heeft het Nederlands Koninkrijksteam vanmiddag zijn laatste test voor de start van de Super 6 goed doorstaan. In de Bussumse Rob Hoffmann Vallei werd de nationale ploeg van Tsjechië met 8-4 verslagen. Winnend pitcher Kaj Timmermans stond in de eerste vijf innings slechts één honkslag toe.

Met hun toevoeging aan de selectie zijn Ademar Rifaela en Sicnarf Loopstok de twee spelers uit het Nederlands Koninkrijksteam geworden, die dit seizoen het hoogste niveau in de Minor Leagues hebben gehaald. Rifaela speelde honderd wedstrijden voor het Double A-team Bowie BaySox (Baltimore Orioles). Loopstok speelde 58 duels voor Akron RubberDucks (Cleveland Indians), voordat in juli een schorsing een einde aan zijn seizoen maakte.

Met de drie debutanten bestond de volledige slagvolgorde voor het Nederlands Koninkrijksteam uit (voormalige) profhonkballers. Pitcher Kaj Timmermans was daarbij een vreemde eend in de bijt. Maar het was juist de voormalige collegespeler die in zijn eigen Bussumse Vallei de show stal. De pitcher van HCAW stond in de eerste inning een honkslag toe aan Jakub Malik, maar gaf hierna niets meer weg. Met behulp van zijn veld schakelde Timmermans de volgende dertien tegenstanders op rij uit, voordat hij bij het ingaan van de zesde inning na slechts 49 pitches de nul op het scorebord kon overdragen aan zijn opvolger Rob Cordemans.

Voorsprong

Ondertussen had het Nederlands Koninkrijksteam al een comfortabele voorsprong genomen. In de tweede inning opende Gilmer Lampe na zijn driehonkslag de score op een grondbal van debutant Rifaela. Twee innings later vergrootte Oranje zijn voorsprong tot 4-0 na een rally met hits van Rifaela, Dudley Leonora, Dwayne Kemp en Randolph Oduber. Om zijn Tsjechische pitchers speeltijd te geven, wisselde de Canadese manager Mike Griffin elke inning zijn pitcher. De Nederlandse slagploeg liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Op de vijfde Tsjechische pitcher sloeg Leonora met een hit zowel De Caster (honkslag) als Lampe (vier wijd) binnen. Dwayne Kemp (tweehonkslag) zorgde in de zesde inning voor het zevende punt voor het Koninkrijksteam.

Na de sterke start voor Timmermans completeerde Toss Spekking het succes voor gastheer HCAW. In het bijzijn van zo’n tweehonderd toeschouwers werd de tienjarige Toss, jeugdspeler van HCAW, in de vijfde inning uitgeroepen tot winnaar van de loterij en mocht hij het Oranje shirt met handtekeningen van de spelers van het Nederlands Koninkrijksteam in ontvangst nemen.

Homerun

Pas in de achtste inning zag Tsjechië op het pitchen van Kevin Heijstek een kans om de eer te redden. Heijstek, die zijn rol als starter bij L&D Amsterdam in dienst van het Koninkrijksteam moet inruilen voor die van reliever, werd zwaar onder vuur genomen. Na een tweehonkslag van Premek Chroust sloeg Jakub Hajtmar met een honkslag het eerste punt voor zijn ploeg over de thuisplaat. Vier pitches later sloeg Martin Schneider de bal zelfs over de hekken voor de eerste homerun van de wedstrijd. Martin Muzik volgde een inning later het voorbeeld van zijn ploeggenoot. Hij verkleinde de achterstand voor Tsjechië met zijn solohomerun op het pitchen van Kevin Kelly tot 7-4.

Met de winst al op zak, werd na overleg besloten het Nederlands Koninkrijksteam nog een extra slagbeurt te geven in de negende inning. Maar na drie vrije lopen, een grondbal van Leonora en een punt van Gianison Boekhoudt werd de wedstrijd met twee uit alsnog voortijdig beëindigd toen pitcher Ondrej Satoria op zijn pitch-count zat.

Succesvol

Aanvallend kwam het Nederlands Koninkrijksteam vanmiddag tot elf hits. Dudley Leonora (2 uit 4) en Dwayne Kemp (2 uit 4) namen er elk twee voor hun rekening. Zij sloegen samen vijf van de acht punten voor Oranje binnen. Ook Randolph Oduber (2 uit 5) sloeg twee honsklagen. Profhonkballers Ademar Rifaela (1 uit 4) en Sicnarf Loopstok (1 uit 2) bleken bij hun debuut eveneens succesvol. De Arubaanse Loopstok sloeg zelfs in zijn eerste slagbeurt één van de twee tweehonsklagen voor zijn ploeg. De overige honkslagen kwamen op naam van Yurendell de Caster (1 uit 3), Curt Smith (1 uit 4) en Gilmer Lampe (1 uit 4). De overige spelers die voor het Koninkrijksteam aan slag kwamen vandaag, waren Kirvin Moesquit (0 uit 4), Stijn van der Meer (0 uit 1), Dashenko Ricardo (0 uit 1) en Gianison Boekhoudt (0 uit 0).

Dinsdagavond staan het Nederlands Koninkrijksteam en Tsjechië in Hoofddorp opnieuw tegenover elkaar. Dan spelen zij hun eerste wedstrijd van de Super 6. Die wedstrijd begint om 19.30 en wordt voorafgegaan door de openingswedstrijd van het Nederlands softbalteam tegen Rusland. Kaarten voor de Super 6 zijn online te bestellen.

     1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
TSJECHIË 0 0 0 0 0 0 0 3 1 4 8 0
NEDERLAND 0 1 0 3 2 1 0 0 1 8 11 0

Pitchers Tsjechië
Petr Minarik (1): 1-0-1-0
Jan Tomek (1): 0-0-2-0
Boris Bokaj (1): 1-1-0-0
Tomas Duffek (1): 1-1-4-0
Lukas Hlouch (1): 0-1-2-0
Ondrei Furko (1): 1-0-2-0
Jiri Vavrusa (1): 1-1-0-0
Daniel Padysak (1): 1-0-0-0
Ondrej Satoria (2/3): 0-3-0-0

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Kaj Timmermans (5): 3-0-1-0
Rob Cordemans (1): 0-0-2-0
Jim Ploeger (1): 1-0-0-0
Kevin Heijstek (1): 0-0-4-0
Kevin Kelly (1): 1-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal