Het Nederlands team tijdens het Europees kampioenschap van 2018 in Tsjechië.

Softbal

Nederlandse heren softballers in actie tijdens Super 6

Nederlandse heren softballers in actie tijdens Super 6

Het Nederlands team tijdens het Europees kampioenschap van 2018 in Tsjechië.

Het Nederlands team tijdens het Europees kampioenschap van 2018 in Tsjechië.

De Super 6 brengt voor het eerst de Europese top van het honkbal en softbal samen op één toernooi. In Hoofddorp komen vanaf dinsdag niet alleen de nationale honkbal- en dames softbalselecties in actie. Op de slotdag van de Super 6 speelt ook het Nederlands heren softbalteam een wedstrijd. In een vriendschappelijk duel is zondag 23 september vanaf 11.00 uur België de tegenstander.

Met de wedstrijd tussen Nederland en België staan de nummers 19 en 35 van de wereld tegenover elkaar. Na Tsjechië, Denemarken en Groot-Brittannië is Nederland het sterkste Europese land in het heren softbal. Tijdens het Europees kampioenschap wist Oranje zelfs ten koste van Denemarken knap de finale te bereiken.

Op dat EK eindigde België op een vijfde plaats. De Belgische softballers wonnen vijf van hun negen wedstrijden, waaronder een 5-3 zege op Italië. De wedstrijd tegen Nederland werd in vier innings met 11-1 verloren. Kristof van Aarsen sloeg met een homerun op het pitchen van Niek Nieuwenhuizen in de eerste slagbeurt het enige punt voor België binnen.

Interlands

Jeff Delfina

Jeff Delfina

Van de twintig onderlinge interlands werd er door Nederland tot dusver nog maar één verloren. Dat was tijdens het Europees kampioenschap van 2016 in het Italiaanse Montegranaro. Onder leiding van pitcher Wout Cnops wonnen de Belgische softballers dat duel met 3-6. België eindigde dat EK uiteindelijk op de derde plaats, de beste eindklassering ooit. In de onderlinge wedstrijden tegen Nederland wist België in twintig duels slechts veertig keer te scoren, terwijl Nederland tot 239 runs kwam.

Niettemin zijn de Belgische softballers een tegenstander om rekening mee te houden. Dat bleek ook eerder deze maand toen het Belgische Brasschaat Braves op de derde plaats eindigde tijdens de Super Cup. Borgerhout Squirrels eindigde op dat toernooi op een negende plaats. De derde Belgische deelnemer aan het Europese clubtoernooi bereikte de finale om de ESF Cup. Daarin werd Hoboken Pioniers met 6-3 verslagen door de Nederlandse landskampioen Quick Amersfoort.

Brons

Maar liefst negen van de veertien spelers die zijn geselecteerd voor de nationale Belgische ploeg namen deel aan de Europese Super Cup. Eén van die spelers is Jeroen Swers, die met Brasschaat Braves beslag legde op het brons. Swers is momenteel actief als hoofdcoach van Roef! in de Golden League.

Ook Kristof van Aarsen reist mee naar Hoofddorp. Hij leidde België tijdens het Europees kampioenschap dit jaar in honkslagen (6), gescoorde punten (8), driehonkslagen (2) en homeruns (1). Danny Morrell leidde zijn ploeg in slaggemiddelde (.571) en maakt ook deel uit van de selectie voor de wedstrijd tegen Nederland.

Selectie Nederland Selectie België
Ron Dix (Quick Amersfoort)
Emeron Lourens (Quick Amersfoort)
Angel Brunken (Hoofddorp Pioniers)
Jeff Delfina (Hoofddorp Pioniers)
Enio Kwas (Hoofddorp Pioniers)
Glennsig Polonius (Hoofddorp Pioniers)
Matthew Scholten (Hoofddorp Pioniers)
Martijn Guillot (Tex Town Tigers)
Robbert Heuvelman (Tex Town Tigers)
Niek Nieuwenhuizen (Tex Town Tigers)
Anthony Beaumont (Alcmaria Victrix)
Jeroen Mulder (Zuidvogels)
Enrique Javier (Brasschaat Braves)
Lars Ham (RCH)
Jeroen Swers (Brasschaat Braves)
Nick de Vriendt (Brasschaat Braves)
Lieven Buerms (Hoboken Pioneers)
Ivan de Groote (Hoboken Pioneers)
Wesley Janssen (Hoboken Pioneers)
Michael Leys (Hoboken Pioneers)
Kristof van Aarsen (Borgerhout Squirrels)
Matthias Group (Borgerhout Squirrels)
Celie Kenny (Borgerhout Squirrels)
Danny Morrel (Borgerhout Squirrels)
Ben van Damme (Bears)
Brandon Jacobs (Bears)
Don van der Linden (Bears)
Jozef van Genechten (Chicaboos)
Technische staf
Anthony Hose – manager
Ben ten Pas – coach
Marlon Comenencia – coach
Roman Matuska – pitching-coach
Sven Vos -fysiotherapeut
Marcel Benneker – motivational trainer
Dene Guillot – conditional trainer
Kristina Graafstal – teammanager
Technische staf
Stefan Thilemans – coach
Gunter Beenens – coach
Lucas van der Linden – coach

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal