Alessandro Vaglio aan slag in de wedstrijd tegen Duitsland (archief).

Honkbal

Italië start Super 6 met vijf homeruns

Italië start Super 6 met vijf homeruns

Alessandro Vaglio aan slag in de wedstrijd tegen Duitsland (archief).

Alessandro Vaglio aan slag in de wedstrijd tegen Duitsland (archief).
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Door vijf homeruns, waarvan maar liefst vier in de zesde inning, heeft Italië de eerste editie van de Super 6 geopend met een comfortabele 11-1 overwinning op Duitsland. Een goede start voor de Italiaanse nationale ploeg, die deze week bij de top 3 moet eindigen om aanspraak te kunnen houden op de Olympische toelage.

Gejaagd door de wind vlogen de ballen van Leonardo Zileri, Andrew Maggi, Nicola Garbella en Alex Liddi voor homeruns in de zesde inning bij het scorebord van Hoofddorp over de muur. Daarmee liep in korte tijd de voorsprong van Italië op van 3-1 naar 8-1.

De homeruns brachten rust in de gelederen van de Italiaanse bond, waarvan hoge en lage functionarissen permanent ijsbeerden in de Indian summer van de Nederlandse polder. De eerste tegenstander van de Italiaanse ploeg tijdens de Super 6 gold als Angstgegner. De Duitse ploeg van manager Martin Helmig won al van Italië in het voorseizoen op Sicilie en maakte het de Azzurri lastig in de onderlinge ontmoeting van de Honkbalweek Haarlem.

Criteria

Nu in september echter komt het in Hoofddorp erop aan voor de Italianen. Evenals de eisen voor de Nederlandse honkbalploeg vanuit NOC*NSF, moet ook de nationale honkbalploeg van Italië presteren om aan de criteria van het Italiaanse Olympisch Comité CONI te voldoen. De norm voor behoud van de € 16.000 jaartoelage voor de geselecteerde speler van dit jaar is minstens derde te eindigen in het nieuwe zeslandentoernooi in Hoofddorp.

Dat betekent dat de Azzurri van hun vijf reguliere wedstrijden er deze week drie moeten winnen. Italiaanse deskundigen schatten België in als enig zeker slachtoffer van Italië. De andere vier landen worden gevreesd door Italië. Zodoende was de 11-1 overwinning vandaag tegen Duitsland een mooie opsteker voor de Italianen.

Grote held

Terwijl hij als reservist van San Marino bij de European Champions Cup in Rotterdam en Capelle aan den IJssel zwaar tegenviel en in de Honkbalweek Haarlem nog niet echt opviel, was de ex-Major Leaguer Chris Colabello vandaag de grote held van het Italiaanse honkbal.

In de zevende inning en met twee lopers op de honken tilde Colabello de bal over de buitenmuur richting bebouwde kom van Hoofddorp. Daarop liepen drie punten binnen en werd de voorsprong vergroot tot 11-1 om de mercy-rule in werking te laten treden. Dankzij vijf door Colabello binnengeslagen punten was de eerste van de vereiste drie overwinningen binnengehaald.

Beste pitcher

Bondscoach Gilberto Gerali stuurde vanochtend om 11.00 uur in de eerste wedstrijd van het toernooi meteen zijn beste pitcher naar de heuvel: Luis Lugo. De Venezolaan had voor zijn zes innings 77 pitches nodig en incasseerde slechts één Duitse run. Dat gebeurde in de vijfde inning, toen Italië al met 3-0 voor stond.

In de tweede inning was het Colabello die de eerste Italiaanse honkslag sloeg en even later ook het eerste punt binnenliep op een honkslag van Alessandro Vaglio. In de derde inning opende Nicola Garbella de Italiaanse aanval en hij scoorde samen met Alex Liddi 3-0, toen Colabello zijn tweede honkslag sloeg. In de zesde inning ontdekten de Italianen het voordeel van de zuidwester storm in Hoofddorp, waardoor vier homeruns vijf punten opleverden. Italië sloeg daarnaast ook veel meer honkslagen dan de Duitsers (15-4).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal