Sharnol Adriana was in 2009 voor het WK voor het laatst in Nederland.

Honkbal

Sharnol Adriana terug op het ‘oude nest’

Sharnol Adriana terug op het ‘oude nest’

Sharnol Adriana was in 2009 voor het WK voor het laatst in Nederland.

Sharnol Adriana was in 2009 voor het WK voor het laatst in Nederland.
Foto: © Rob Jelsma

Achttien jaar nadat Sharnol Adriana zijn debuut heeft gemaakt in de nationale ploeg, is de 47-jarige veteraan teruggekeerd in het Nederlands Koninkrijksteam. Niet als speler, maar voor het eerst in zijn carrière als één van de coaches van Oranje tijdens de Super 6, die vandaag in Hoofddorp van start gaat. Zijn aanstelling volgt op zijn debuut dit jaar als manager in de organisatie van de Amerikaanse profclub Texas Rangers. Een hernieuwde kennismaking met een doorgewinterde voormalig aanvoerder.

Sharnol Adriana maakte in de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2000 zijn debuut voor het Nederlands team tijdens een trainingskamp in het Australische Brisbane. In een met 7-5 verloren oefenwedstrijd tegen Australië sloeg hij op 7 september drie honkslagen in evenzoveel tellende slagbeurten. Kort daarvoor was Adriana, samen met de toen voor Nederland eveneens nog onbekende Hensley Meulens, Chairon Isenia en Radhames Dijkhoff door manager Pat Murphy uit de hoge hoed getoverd.

Adriana speelde zeven wedstrijden tijdens de Olympische Spelen in Sydney, waarbij hij Nederland op de openingsdag van het Olympisch honkbaltoernooi in het Sydney Olympic Park met een driepunten-homerun in de derde inning op het pitchen van Shayne Bennett naar een verrassende 6-4 overwinning tegen gastheer Australië leidde. In Sydney speelde Adriana samen met Evert-Jan ’t Hoen, momenteel de manager van het Nederlands Koninkrijksteam en Rob Cordemans, tijdens de Super 6 één van de pitchers in de selectie van Oranje.

Record

Op 26 september 2009 speelde Adriana tijdens het wereldkampioenschap in Messina, iets meer dan negen jaar na zijn debuut tegen Australië, zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands team. Opnieuw tegen de nationale ploeg van Australië. In die negen jaar nam Adriana met het Nederlands team deel aan onder meer de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008, de World Baseball Classics van 2006 en 2009, vijf wereldkampioenschappen en twee Europese kampioenschappen. Hij speelde mee in zo’n zestien grote internationale toernooien en kwam, deels als aanvoerder van Oranje, uit in 135 officiële interlands.

In 2003 werd Adriana nog maar de derde speler in de historie die op een wereldkampioenschap drie homeruns sloeg in één wedstrijd. Hij sloeg tijdens het WK op Cuba drie homeruns in de met 12-0 gewonnen wedstrijd tegen Frankrijk. Daarmee trad Adriana in de voetsporen van de Cubanen Antonio Muñoz (1980) en Luis Casanova (1990). Na afloop van het toernooi werd Adriana uitgeroepen tot beste eerste honkman van het WK. Het was één van de vele (individuele) prijzen op het palmares van de bescheiden honkballer van Curaçao.

Herenigd

In de aanloop naar de Super 6 werd Adriana zondag tijdens de oefenwedstrijd in Bussum tegen Tsjechië herenigd met Evert-Jan ’t Hoen. Nu niet beiden als spelers, maar als coaches van het Nederlands Koninkrijksteam. ’t Hoen maakte eerder dit jaar in de oefenwedstrijd tegen Japan al zijn debuut als manager. Voor Adriana was het zijn debuut als assistent-coach van de nationale ploeg. De voormalig aanvoerder van Oranje treedt daarmee niet alleen in de voetsporen van zijn voormalig ploeggenoot ’t Hoen, die zijn coachcarrière voor Oranje in 2014 ook als assistent begon. Hij volgt ook het voorbeeld van Hensley Meulens, die eveneens eerder deel uitmaakte van de technische staf van het Nederlands Koninkrijksteam.

Het is niet voor het eerst dat de paden van Adriana en Meulens elkaar kruisen. Meulens maakte op 1986 op negentienjarige leeftijd zijn profdebuut in de organisatie van New York Yankees. In zijn zeventien jaar lange carrière stond hij niet alleen in dienst van het Nederlands team samen op het veld met Adriana, die in 1991 op twintigjarige leeftijd zijn debuut had gemaakt voor de organisatie van Toronto Blue Jays. Ook in 1999 en 2001 speelden zij voor Newark Bears zij aan zij.

Imposante carrière

Adriana bereikte niet net als Meulens de Major League, maar kwam wel tot een imposante carrière, waarin hij maar liefst 22 seizoenen actief was als profhonkballer. Daarbij speelde Adriana voor clubs in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en in Nederland bij het Rotterdamse Neptunus (2008 en 2009). In Mexico had hij één van de langste carrières voor een buitenlandse honkballer. In juli 2014 zette hij op 43-jarige leeftijd een punt achter zijn spelersloopbaan. In dat seizoen verruilde Adriana in de Mexicaanse competitie zijn rol als aangewezen slagman voor Broncos de Reynosa voor die van hitting-coach bij Rojos del Águila de Veracruz. In de seizoenen daarna was hij voor verschillende Mexicaanse clubs als coach actief. Hij werd onder meer hoofdcoach van Chileros de Xalapa in de Liga Invernal Veracruzan en van Rojos del Águila de Veracruz in de Mexican League. Afgelopen winter was hij bovendien manager van Bravos de Urracá, dat Panama vertegenwoordigde tijdens de Serie Latinoamericana.

In 2016 werd Adriana na Hensley Meulens de tweede Curaçaose coach die zijn debuut maakte in de Amerikaanse Minor Leagues. Nadat hij in 2015 samen met voormalig bondscoach Steve Janssen al eens op stage was geweest bij Los Angeles Dodgers, ging Adriana in 2016 voor Texas Rangers aan de slag als assistent-coach bij het Double A-team Frisco RoughRiders. Hij had bij die club onder meer voormalig international Chris Garia onder zijn hoede. Vorig jaar was Adriana assistent-coach bij het Class A-teams Hickory Crawdads, voordat hij dit jaar door Texas Rangers als manager een club kreeg toegewezen.

Succesvol debuut

Als hoofdverantwoordelijke maakte hij in juni van dit jaar zijn debuut in de Dominicaanse zomercompetitie. Dat werd een uitermate succesvol debuut, want Adriana leidde als manager DSL Rangers 1 naar de Serie Final van de Dominican Summer League. Met zijn ploeg opende hij het seizoen op 2 juni met een 2-3 overwinning tegen DSL Indians/Brewers. In de División Boca Chica North eindigde zijn ploeg met 48 overwinningen en 24 nederlagen uiteindelijk op de eerste plaats. In de Divison Series werd vervolgens eerst afgerekend met DSL Cardinals Blue (2-3 en 9-8), voordat in de halve finales op 29 en 30 augustus ook DSL Colorado in drie wedstrijden werd verslagen (2-3, 2-3 en 4-1). In de Serie Final hadden Adriana en co. tegen DSL Rays alle kans op het kampioenschap. Na een 3-0 winst, een 9-6 verlies en een 0-2 winst ging de ploeg met 2-1 aan de leiding in de best-of-five.

DSL Rangers gaf de kans op de titel echter zelf uit handen. Zowel op 3 september (3-11) als 4 september (8-1) ging de ploeg onderuit. Daarmee werd het satellietteam van Tampa Bay Rays, met onder meer de Curaçaose honkballers Nigel Calmes en Shuruendy Valeriano, voor het eerst in de historie winnaar van de Dominicaanse zomercompetitie. Het was de tiende keer in totaal en de eerste keer sinds 2007 dat de Serie Final pas in de vijfde wedstrijd werd beslist. Veel tijd om te treuren had Adriana niet. Direct na de verloren finale reisde hij al af naar Nederland. Daar start hij vandaag tijdens de Super 6 aan een nieuw hoofdstuk van zijn carrière.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal