Dinet Oosting: goed voor vier hits.

Softbal

Super 6: Koninkrijksteam walst over Rusland heen

Super 6: Koninkrijksteam walst over Rusland heen

Dinet Oosting: goed voor vier hits.

Dinet Oosting: goed voor vier hits.
Foto: © Rob Jelsma

Met een gezamenlijk verdiende puntengemiddelde van 7.52 was de verdediging afgelopen augustus het grote pijnpunt voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het wereldkampioenschap. Op de eerste speeldag van de Super 6 had Oranje haar zaakjes niet alleen aan slag, maar nu ook vanaf de plaat een stuk beter voor elkaar. Met zeven strikeouts werd Rusland in vijf innings eenvoudig opzij geschoven: 1-13.

Met softbal- en honkbalwedstrijden op een steenworp afstand van elkaar, is het ETO Ballpark in Hoofddorp deze week het centrum van het Europese honkbal en softbal. De start van de eerste editie van dit unieke evenement haalde vanmiddag al direct het beste in Tsjechië naar boven. Onder leiding van Veronika Pecková boekten de Tsjechische softbalsters hun eerste overwinning op tienvoudig Europees kampioen Italië sinds 2010.

Eva Voortman gooide in één inning tot drie keer drie slag.

Eva Voortman gooide in één inning tot drie keer drie slag.
Foto: © Rob Jelsma

En ook de Nederlandse softbalsters schitterden vandaag op de eerste speeldag van de Super 6. Na het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap van afgelopen augustus sloeg de gretige ploeg onder leiding van de nieuwe Amerikaanse coaches Connie Clark en Michelle Gromacki er op eigen bodem lustig op los. De Russische speelsters konden niets anders dan machteloos toezien hoe Oranje het karwei in vijf innings vakkundig afmaakte.

Inside-the-park homerun

De honkslagen vlogen de Russische pitchers vanavond in het winderige Hoofddorp om hun oren. Met name Dinet Oosting was op dreef. De speelster van Olympia Haarlem sloeg maar liefst vier hits en kwam slechts een tweehonkslag te kort voor een cycle. Ze opende haar uitstekende avond met een inside-the-park homerun in de eerste inning, nadat ze de bal over de rechtsveldster heen had getimmerd. Een inning later volgde ze nog eens met een driehonkslag, voordat ze in haar laatste twee slagbeurten twee hits aan haar totaal toevoegde.

Maar niet alleen Oosting was vanavond in Hoofddorp op dreef. Uiteindelijk had het Koninkrijksteam aan drie grote innings voldoende om de wedstrijd na vijf innings te beëindigen. Mede door de tweepunten-homerun van Oosting scoorde Oranje driemaal in de eerste inning. Door zowel zes hits in de vierde als in de vijfde inning liep het Koninkrijksteam hierna in snel tempo uit naar de 1-13 winst. Behalve Oosting sloegen ook Brenda Beers, Jessie van Aalst en Laura Wissink een driehonkslag. Beers en Van Aalst sloegen in de vijfde inning driepitters op rij om samen drie ploeggenoten over de thuisplaat te slaan.

Achilleshiel

Nog meer moet het optreden van de pitchers de coaches vandaag tot tevredenheid hebben gestemd. Bleek dat tijdens het wereldkampioenschap in augustus nog de achilleshiel voor het Koninkrijksteam, vandaag waren de Nederlandse pitchers nauwelijks bespeelbaar. Startend pitcher Ilona Andringa zag twee tegenstandsters op weg naar de thuisplaat sneuvelen. Haar opvolgster Lisa Hop moest hierna het enige punt toestaan. Maar samen lieten Andringa, Hop, Eva Voortman, Marjolein Merkx en Rebecca Soumeru niet meer dan vijf honkslagen toe aan de Europese nummer vijf. Bovendien gooiden ze dit duel zeven keer drie slag in vijf innings.

Onaïsha Franka was tegen Rusland één van de drie debutanten.

Onaïsha Franka was tegen Rusland één van de drie debutanten.
Foto: © Rob Jelsma

Feline Poot (1 uit 3), Onaisha Franka (1 uit 2) en Cindy van der Zanden (1 uit 1) luisterden hun debuut voor het A-team vandaag op met een honkslag. Franka en Van der Zanden sloegen daarmee één punt binnen. Van der Zanden deed dat met een tweehonkslag.

Boosdoener

Morgenavond vervolgt het Nederlands Koninkrijksteam de Super 6 met een wedstrijd tegen Italië. Voor de Italiaanse softbalsters is winst noodzakelijk om een finaleplaats nog in eigen hand te houden. Waar de Italiaanse honkballers in de ochtend met een knock-out en vijf homeruns afrekenden met Duitsland, gingen de softbalsters onderuit tegen Tsjechië. Grote boosdoener was Veronika Pecková. De 21-jarige pitcher speelde afgelopen winter als eerste Tsjechische softbalster ooit in de professionele Taiwanese softbalcompetitie. Een maand geleden schakelde de pitcher in dienst van Zraloci Ledenice eigenhandig Nederlands kampioen Olympia Haarlem uit in de Premiere Cup voor een historische finaleplaats.

Tijdens het Europees kampioenschap leidde Pecková het toernooi al in onder meer verdiende puntengemiddelde (0.64) en strikeouts (58). En ook vandaag was zij tegen Italië ongenaakbaar. Een dag voor haar 22e verjaardag kwam de Tsjechische pitcher tegen Italië in zeven innings tot dertien strikeouts. Ze stond slechts één verdiend punt toe. Daarmee legde zij voor Tsjechië de basis voor de 2-3 winst tegen de tienvoudig Europees kampioen.

          1 2 3 4 5  R  H E
NEDERLAND 3 0 0 5 5 13 17 1
RUSLAND   0 1 0 0 0  1  5 1

Pitchers Nederlands Koninkrijkteam
Ilona Anringa (1): 1-0-2-1
Lisa Hop (1): 2-0-2-0
Eva Voortman (1): 3-0-1-0
Marjolein Merkx (1): 0-0-0-0
Rebecca Soumeru (1): 1-0-0-0

Pitchers Rusland
Yulia Maslova (3): 0-2-5-1
Nina Maslova (1): 1-0-6-0
Vera Kuharenko (1): 0-0-6-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal