Honkbal

Italie onderschat België, maar wint: 4-7

Italie onderschat België, maar wint: 4-7

Voor de tweede dag op rij trad Italië tijdens de Super 6 aan in de ochtendwedstrijd. Na de winst tegen Duitsland van gisteren was vandaag in de tweede wedstrijd België de volgende tegenstander. Ondanks een late rally van België wonnen de Italianen ook hun tweede wedstrijd op rij: 4-7. Aangewezen slagman Robel Garcia zorgde voor een unieke prestatie. Hij sloeg voor Italië een heuse cycle.

Op de homerun van Italië liepen drie punten binnen.

Op de homerun van Italië liepen drie punten binnen.
Foto: © Jane Verhoeven

Voor Italië was de wedstrijd tegen de Belgen vooraf het enige duel, dat zonder moeite gewonnen zou worden. Voor België was de wedstrijd een ingecalculeerde nederlaag. Toch wist de Belgische startend pitcher Artuur Driessens de met voormalig Major Leaguers geladen aanval van Italië lange tijd van scoren af te houden. In de derde inning bij 0-0 schakelde hij de eerste twee in de Verenigde Staten geboren en getogen slagmannen uit: Drew Maggi met een fly-out en Nicola Garbella met een ground-out. Toen ontstond een situatie waarbij de wedstrijd kantelde van een thriller in een banaal verhaal.

Driessens ontlokte aan de grote held van het Italiaanse honkbal Alex Liddi een vuurpijl, die normaal de automatische derde nul had moeten worden. Driessens wees naar de blauwe hemel en stapte al van de heuvel af, maar achter hem renden vier velders op de dalende bal af en lieten ze de nodige vangbal over aan een ander. De bal viel tussen hen in op het gras en voor Liddi werd een tweehonkslag genoteerd. De tweede voormalige Major Leaguer Chris Colabello ontfutselde vervolgens een vrije loop en Robel Garcia slaagde erin de tweede pitch van Driessens over de muur in het buitenveld heen te tillen. In plaats van 0-0 stond er ineens 0-3 voor Italië op het scorebord.

Thriller

Italië voegde in de vierde en in de zesde inning nog een run toe aan die voorsprong. Beau Maggi scoorde op een opofferingsslag door Drew Maggi 0-4 en deze broers herhaalden dit kunstje in de zesde inning, maar nu sloeg Drew Maggi Beau binnen met een geldige honkslag: 0-5. In de tweede helft veranderde het scenario met wat aanvankelijk slechts een voetnoot leek te betekenen. Curaçao Neptunus-speler Benjamin Dille scoorde 1-5 op twee honkslagen en vier wijd bij volle honken. In de achtste inning echter promoveerden de Belgen de wedstrijd weer naar een thriller door drie maal te scoren op verschillende Italiaanse relievers. De Wolf profiteerde van een wilde worp door Valerio Simone: 2-5. De Quint scoorde 3-5 op een gooifout van de pitcher en De Lannoy liep de aansluitingstreffer binnen op een honkslag: 4-5.

Omdat de Italianen vooraf de Belgen als de minste van de opponenten beschouwden, werden pitchers van tweede garnituur de heuvel op gestuurd. Startende werper was Angelo Palumbo, 22 jaar oud en spelend voor Bolzano in de tweede divisie. Hij hield de Belgen op nul en werd vervangen bij 0-5 voor Italië in de zesde inning. Zijn reliever Rene Mazzocchi (30) speelt voor Rangers Redipuglia ook in de tweede divisie van Italië en kon tegen België de geërfde loper Dille niet van scoren afhouden. De volgende relievers waren afkomstig van Serie A1 clubs: Diego Fabiani, de 21-jarige pitcher van Padova, de 27-jarige Valerio Simone van Citta Nettuno en de 27-jarige Alex Bassani van Rimini.

Cycle

Allemaal Italiaans geboren en getogen werpers, maar gelang de spanning in de wedstrijd opliep, werd terug gegrepen naar internationaal ervaren pitchers. Bij een voorsprong van één run in de negende inning begon bij twee man uit Alex Liddi met vier wijd aan de loop naar insurance runs. Colabello sloeg zijn tweede honkslag in de wedstrijd en Robel Garcia sloeg zijn vierde honkslag vandaag. Daarmee verdubbelde hij de Italiaanse voorsprong naar 4-6. Colabello scoorde nog 4-7 op een vrije loop bij volle honken, voor België met de eerste strikeout een einde aan de negende aanval van Italië maakte. Zo eindigde de wedstrijd met de verwachte overwinning van Italië, maar met meer zweet dan gehoopt. Morgenavond de topper tegen eeuwige rivaal Nederland.

Met zijn honkslag in de negende inning volbracht Robel Garcia (4 uit 5) een unieke prestatie. Na zijn tweehonkslag in de tweede inning, de homerun in de derde inning en zijn driehonkslag in de zevende inning maakte hij in zijn allerlaatste slagbeurt de cycle vol. Met vier binnengeslagen punten had Garcia zodoende een belangrijk aandeel in de 4-7 overwinning voor Italië. Alex Liddi en Beau Maggi sloegen vandaag beiden twee tweehonkslagen. Pitcher Angelo Palumbo (4-3-3-0) kreeg na 5 1/3 inning de winst op zijn naam.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal