Brenda Beers bracht haar ploeg na haar driehonkslag in de vierde inning terug in de wedstrijd.

Softbal

Koninkrijksteam tegen Italië in verlenging onderuit

Koninkrijksteam tegen Italië in verlenging onderuit

Brenda Beers bracht haar ploeg na haar driehonkslag in de vierde inning terug in de wedstrijd.

Brenda Beers bracht haar ploeg na haar driehonkslag in de vierde inning terug in de wedstrijd.

Na het onverwachte verlies tegen Tsjechië van een dag eerder moesten de Italiaanse softbalsters vandaag op de tweede speeldag van de Super 6 winnen van Europees kampioen Nederland om een plaats in de finale op zaterdag in eigen hand te houden. In Hoofddorp greep Italië die kans met beide handen aan. In de verlenging trok de Italiaanse ploeg de winst met 4-3 naar zich toe.

Winnen van Nederland is voor tienvoudig Europees kampioen Italië al lang geen zekerheid meer. De laatste zege dateerde voor vandaag uit 25 juli 2015, toen in Rosmalen in de finale van het Europees kampioenschap het Nederlands Koninkrijksteam met 1-2 werd verslagen. Ruim drie jaar later bleken de Italianen op Nederlands grondgebied opnieuw succesvol. In het hol van de leeuw werd na drie jaar weer eens gewonnen.

Italië opende al direct in de eerste inning de score toen catcher Marta Gasparotto met een driehonkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat stuurde. Daarmee was een overwinning echter nog allerminst zeker. Elke slagbeurt slaagde het Nederlands Koninkrijksteam erin haar tegenstander onder druk te zetten. Nederland kreeg loopsters op het derde honk na een tweehonkslag van Jessie van Aalst in de eerste inning en driehonkslagen van Virginie Anneveld en Van Aalst in de tweede en derde inning. Maar aanvankelijk lukte het Oranje niet om die kansen te benutten.

Grote kwelgeest

Daar kwam verandering in toen Brenda Beers in de vierde inning op haar beurt de bal over de buitenvelders sloeg voor een driehonkslag. Waar haar voorgangsters op het derde honk strandde, wist Beers de kans dit keer wel te verzilveren. Zij kon haar ploeg terug in de wedstrijd brengen na een grondbal van Virginie Anneveld. Twee innings later wist het Koninkrijksteam de leiding in de wedstrijd zelfs over te nemen. Dinet Oosting en en Eva Voortman (stootslag) openden de zesde Nederlandse slagbeurt met honkslagen. Na een wilde worp en een rake klap van Anneveld had Oranje de 2-1 achterstand omgebogen in een 2-3 voorsprong.

Het was een uitgelezen kans om met pitcher Rebecca Soumeru op de plaat de tweede overwinning te grijpen. Daar leek ze ook daadwerkelijk in te slagen. Na een snelle zesde Italiaanse slagbeurt, kreeg de veterane in haar 125e interland ook in de zevende slagbeurt snel twee nullen op het scorebord. Maar met loopsters op het eerste en tweede honk bleek opnieuw catcher Gasparotto de grote kwelgeest. Zij sloeg een bal hard door het midden om pinch-runner Valeria Bettinsoli over de thuisplaat te sturen en een verlenging te forceren.

Ongelukkig

Daarin bleek het Koninkrijksteam zeer ongelukkig. Met Dinet Oosting op het tweede honk sloeg Eva Voortman een lastige grondbal naar korte stop Amanda Fama. Zij wist de bal in een uiterste poging onder controle te krijgen. Oosting stond tussen het tweede en derde honk als aan de grond genageld. Zodoende werd ze een eenvoudige prooi voor de eerste uit. Dat was alles wat de Italiaanse pitcher Illaria Cacciamani nodig had. Ze kwam zonder kleerscheuren uit de slagbeurt en gaf Italië de kans om de winst binnen te halen.

Daar lieten de Italiaanse softbalsters niet lang op wachten. Al direct de tweede slagvrouw bleek succesvol. Met een walk-off honkslag recht door het midden sloeg Alessandra Rotondo haar ploeg naar de 4-3 winst. Daarmee zijn de Italianen weer volledig terug in de strijd om een plaats in de finale. Voor het Nederlands Koninkrijksteam is er eveneens nog geen enkele reden tot paniek. Wel staat Oranje nu vrijdag een loodzware dag te wachten. Op de enige dag dat de ploeg tweemaal speelt, eerst om 10.30 uur tegen Griekenland en vervolgens om 18.00 uur tegen Tsjechië, moet er beide keren worden gewonnen om uitschakeling te voorkomen.

          1 2 3 4 5 6 7 8  R H E
NEDERLAND 0 0 0 1 0 2 0 0  3 7 1
ITALIË    2 0 0 0 0 0 1 1  4 6 1

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Eva Voortman (6): 4-4-3-1
Rebecca Soumeru (1 1/3): 2-1-3-0

Pitchers Italië
Alice Nicolini (5+1): 2-2-5-0
Illaria Cacciamani (1): 0-0-2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal