Italië sloeg tegen Tsjechië maar liefst negen homeruns.

Honkbal

Italië met negen homeruns naar monsterscore

Italië met negen homeruns naar monsterscore

Italië sloeg tegen Tsjechië maar liefst negen homeruns.

Italië sloeg tegen Tsjechië maar liefst negen homeruns.
Foto: © FIBS/K73-Oldmanagency

Met maar liefst negen homeruns heeft Italië vanmiddag de nationale ploeg van Tsjechië met 25-10 in slechts vijf innings uitgeschakeld voor de finale. Voormalig Major Leaguer Chris Colabello sloeg met drie homeruns vijf punten binnen. Daarmee is het teamtotaal voor Italië dit toernooi al op vijftien gekomen. In totaal werden tijdens de eerste tien wedstrijden van deze Super 6 al 44 homeruns geslagen.

De honkbalwedstrijd tussen de Italianen en Tsjechen, die in de middag werd gespeeld onder zeer stormachtige omstandigheden, liep uit op een monsteruitslag. De sterke wind vanuit het westen joeg ballen geslagen voor buitenveldbereik meermaals over de muur. De uitslag werd na vijf innings bepaald op 25-10 voor Italië. Deze ploeg profiteerde het beste van de storm en sloeg in totaal negen homeruns. De Tsjechen slechts twee. In totaal werden 32 honkslagen geslagen, waarvan 24 door Italië.

Homerun King van de wedstrijd werd de Amerikaan Chris Colabello, die met drie hekklappen vijf punten voor Italië binnensloeg. Kroonprins der homeruns werd de echte Italiaan Alex Liddi, die met twee homeruns eveneens vijf lopers over de thuisplaat hielp. De overige homeruns kwamen op naam van Giuseppe Mazzanti, Alberto Mineo, Nicola Garbella en Robel Garcia voor Italië, alsmede Matej Hejma en Jakub Malik (grand slam) voor Tsjechië.

Drie homeruns brachten de Italianen al in de eerste inning op een 5-1 voorsprong. Via onder meer acht runs in zowel de tweede als vierde inning liep Italië uit naar de 25-10 winst, die eindigde toen Beau Maggi met de 24e Italiaanse honkslag in de vijfde inning de mercy-rule in werking liet treden. Italië staat nu op de derde plaats en heeft grote kans op de financieel gezien belangrijke derde plaats in de eindstand van de Super 6. Door de nederlaag is Tsjechië nu uitgeschakeld voor een plaats in de finale.

Frustraties

De Italiaanse honkballers sloegen daarmee vanmiddag in Hoofddorp alle frustraties van zich af van de nederlaag tegen het Nederlands Koninkrijksteam van een avond eerder. Toen werkten Kalian Sams en Sicnarf Loopstok met solohomeruns in de negende inning een 5-7 achterstand weg en won Oranje in de tiende inning na een walk-off honkslag van Randolph Oduber.

Foto: © Jane Verhoeven

La Gazzetta dello Sport, de sportkrant die deze week dagelijks in één artikel zowel het honkbal als het softbal in Hoofddorp beschrijft, kopte gisteravond al dat het weer in de tie-break was dat Italië verloor van “de Nederlanders, die ‘campioni europei’ zijn”. Daarbij refereert de journalist Stefano Arcobelli aan de recente Honkbalweek Haarlem, waar dat ook gebeurde twee maanden geleden. De krant zwaait lof toe aan startend pitcher Alessandro Maestri, die de Nederlanders kon tegenhouden, terwijl Italië uitliep naar een 0-4 voorsprong in de eerste innings. De intense strijd waarbij Nederland herhaald terug kwam van achterstand, leidde tot het aftreden van Maestri na 92 pitches over zeven innings, waarin hij zesmaal drie slag gooide, geen enkele keer vier wijd en zeven honkslagen en vijf verdiende punten tegen kreeg.

Hoopvol

Zoals te voorzien was, moest Italie toen teruggrijpen naar minder getalenteerde relievers. En hoewel dapper strijdend moesten Filippo Crepaldi en Alex Bassani tenslotte de gelijkmakers en het winnende punt van de ‘Tulipani’ incasseren. De 9-8 in runs is een tegenvallende uitslag voor La Gazzetta, maar hoopvol is dat de Azzurri wel meer honkslagen geproduceerd hebben dan de gastheren: 11-13, alsmede minder veldfouten begingen: 2-0. Arcobelli: “Een overwinning zou ons op het spoor naar de trofee hebben gezet in dit toernooi, een nieuw format en een waardige test voor Olympische kwalificatie, maar nu moeten we zwaar betalen na de worsteling met de Nederlandse ploeg, zoals altijd vol geladen met Antillianen.”

Binnen een week na terugkeer vanaf Schiphol, verzamelt de Italiaanse bondscoach Gerali weer een selectie voor de reis naar Mesa (Arizona). Met vooruitziende blik wordt daar van 29 september tot en met 13 oktober getraind en vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen teams van Oakland Athletics, Cincinnati Reds, Texas Rangers, Los Angeles Dodgers, Chicago White Sox en Kansas City Royals. De opgeroepen spelers zijn:

Pitchers: Alex Bassani (Rimini), Mattia en Samuel Aldegheri (Verona), Ludovico Coveri (San Marino), Filippo Crepaldi (Bologna), Diego Fabiani (Padova), Alessandro Maestri (San Marino), Yuri Morellini (Rimini), Michele Pomponi (Parma), Claudio Scotti (Nuova Città di Nettuno), Leonardo Seminati (Parma), Valerio Simone (Nuova Città di Nettuno), Andrea Pizziconi (Bologna) en Angelo Palumbo (Bolzano).

Catchers: Alessandro Deotto (Parma), Alberto Mineo (Buffalo, USA) en Mario Trinci (Nuova Città di Nettuno)

Binnenvelders: Chris Colabello (San Marino), Aldo Koutsoyanopulos (Parma), Ricardo Paolini (Parma), Alessandro Vaglio (Bologna) en Mattia Mercuri (Nuova Città di Nettuno)

Buitenvelders: Federico Celli (Rimini), Nicola en Giovanni Garbella (Rimini) en Sebastiano Poma (Parma)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal