Dinet Oosting in actie in de wedstrijd tegen Griekenland tijdens de Super 6.

Softbal

Oranje opent vierde speeldag met knock-out

Oranje opent vierde speeldag met knock-out

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam tegen Griekenland tot maar liefst zeventien honkslagen.

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam tegen Griekenland tot maar liefst zeventien honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Met twee wedstrijden op één dag heeft het Nederlands Koninkrijksteam het zich vanmiddag tijdens de Super 6 niet moeilijk gemaakt. Op de dag dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, werd in de harde Hoofddorpse wind in vier innings afgerekend met Griekenland: 14-4. Vanavond speelt Oranje om 18.00 uur tegen het nog ongeslagen Tsjechië om een plaats in de finale.

Griekenland leek vanochtend in Hoofddorp voor een stunt te zorgen. Startend pitcher Rebecca Soumeru kreeg al direct in de eerste slagbeurt vijf honkslagen om haar oren. En nadat zij na acht slagvrouwen op de plaat was vervangen door Marjolein Merkx, was de voorsprong voor Griekenland al opgelopen tot 0-4.

De laatste keer dat het Nederlands softbalteam verloor van Griekenland, was tijdens het wereldkampioenschap van 2006 in het Chinese Beijing. Het was de zevende nederlaag op rij in de zeven onderlinge confrontaties tussen beide landen. Maar in alle gevallen bestond de Griekse ploeg uit Amerikaanse speelsters. Sindsdien verloor Nederland niet meer van Griekenland, dat het in de laatste tien jaar moet doen met eigen kweek.

Laatste beetje hoop

Ondanks de vroege achterstand, liet de sterke Nederlandse slagploeg zich vandaag niet gek maken. Al in de gelijkmakende eerste slagbeurt sloegen Maxime van Dalen en Virginie Anneveld punten binnen om de achterstand te halveren. Een inning later maakte Oranje met acht hits een einde aan het laatste beetje hoop van de Griekse softbalsters. Laura Wissink sloeg in deze slagbeurt twee hits en bracht met haar laatste honkslag het zesde en zevende Nederlandse punt van deze inning binnen. Daarmee vergrootte Oranje haar voorsprong tot 9-4.

In de vierde inning diende het Koninkrijksteam haar tegenstander definitief een knock-out toe. Na vier hits en vier runs ramde Jessie van Aalst de bal diep het linksveld in voor een walk-off driehonkslag. Op haar klap bepaalde Onaïsha Franka de eindstand op 14-4. In de tweede inning moest de wedstrijd kortstondig worden stilgelegd door een hoosbui. Na ruim vijf minuten kon het duel worden vervolgd.

Succesvol

In de ochtendwedstrijd tegen Griekenland kwam het Koninkrijksteam tot maar liefst zeventien honkslagen in vier innings. Vier daarvan van Wies Ligtvoet (4 uit 4). Laura Wissink (3 uit 3), Maxime van Dalen (2 uit 2) en Virginie Anneveld (2 uit 2) waren eveneens in al hun slagbeurten succesvol. Winnend pitcher werd Marjolein Merkx. Nadat de speelster van Roef! op de plaat Rebecca Soumeru had vervangen, gooide zij de deur met vijf strikeouts in het slot.

Het Nederlands Koninkrijksteam speelt vanavond al haar volgende wedstrijd. Dan is om 18.00 uur het nog ongeslagen Tsjechië de volgende tegenstander. Winst is noodzakelijk voor plaatsing voor de finale. Bij een overwinning eindigen zeer waarschijnlijk het Koninkrijksteam, Tsjechië en Italië op een gedeelde eerste plaats en wordt het onderlinge resultaat bepalend. Dat betekent dat elk gescoord punt vanavond voor Oranje van belang wordt.

            1 2 3 4  R  H E
GRIEKENLAND 4 0 0 0  4 10 3
NEDERLAND   2 7 0 5 14 17 1

Pitchers Griekenland
Chelsea Runyon (2): 0-0-11-0
Loren Stavrou (1+8): 0-4-6-3

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Rebecca Soumeru (2/3+3): 1-1-5-0
Marjolein Merkx (3 1/3): 5-1-5-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal