Kinheim krijgt de kans om vanaf volgende week te spelen om een terugkeer naar de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Kinheim kampioen in de overgangsklasse

Kinheim kampioen in de overgangsklasse

Kinheim krijgt de kans om vanaf volgende week te spelen om een terugkeer naar de hoofdklasse.

Kinheim krijgt de kans om vanaf volgende week te spelen om een terugkeer naar de hoofdklasse.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Slechts twee jaar nadat Kinheim zich vrijwillig terug heeft getrokken uit de hoofdklasse, krijgt de Haarlemse club de kans om terug te keren op het hoogste podium. Vandaag volbracht de ploeg van hoofdcoach Michael Crouwel de bijzondere prestatie door in het eigen Pim Mulierstadion de ploeg van Euro Stars te vervangen met 6-4. Daarmee is de Haarlemse ploeg onbereikbaar geworden voor de concurrentie.

Nog maar in december 2016 zorgde Kinheim voor een schok toen de club bekend maakte zich terug te trekken uit de hoofdklasse. Dat gebeurde nadat de vijfvoudig landskampioen voor het elfde jaar op rij zich had geplaatst voor de Play-Offs. De Haarlemse topclub zag vrijwel de voltallige selectie vertrekken en had geen vertrouwen in een goede afloop op het hoogste niveau.

Hierop besloot het bestuur van Kinheim om vrijwillig een stapje lager te doen en met een ander beleid te gaan bouwen aan een nieuw team. Dat heeft al na twee seizoenen zijn vruchten afgeworpen. Onder leiding van hoofdcoach Michael Crouwel, die ook aan het roer stond in het laatste seizoen in de hoofdklasse werd vandaag in de tweede competitiehelft ongeslagen het kampioenschap in de overgangsklasse afgedwongen.

Meest Waardevolle Speler

Pitcher Martijn Schoonderwoerd in actie voor Kinheim.

Pitcher Martijn Schoonderwoerd in actie voor Kinheim.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Van het hoofdklasseteam van 2016 maken momenteel Chiel Berkhout, Thomas Bos en pitchers Glenn Wassink en Martijn Schoonderwoerd nog deel uit van de selectie. Oud-international David Bergman, die in 2016 als speler afscheid nam, is nu onderdeel van de technische staf. Eén van de spelers uit de selectie van Kinheim is Nolan Beugeling. Hij werd in juli van dit jaar uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens het U18 Europees kampioenschap.

In het eerste seizoen in de overgangsklasse won Kinheim vorig jaar vijftien van zijn dertig wedstrijden uit de reguliere competitie. Dat werd dit jaar verbeterd met 25 zeges en twee keer een gelijkspel in dertig wedstrijden. Daarmee eindigde Kinheim al op de eerste plaats in de reguliere competitie, met vier punten voorsprong op Euro Stars en RCH-Pinguins.

Ongeslagen

In het tweede deel van de competitie bleef Kinheim tot dusver ongeslagen. Vorige week werden al twee belangrijke overwinningen geboekt tegen het toen eveneens nog ongeslagen RCH-Pinguins. Die club kreeg vlak voor de belangrijke serie tegen Kinheim de beschikking over voormalig profhonkballer Oliver Van der Wijst Severino. Na afloop van het seizoen van Hoofddorp Pioniers is hij door zijn club uitgeleend aan RCH-Pinguins.

Zaterdag werd het, met startend pitcher Glenn Wassink op de heuvel, in Heemstede 7-9 voor de honkballers uit Haarlem. Een dag later sleepte Kinheim in het Pim Mulierstadion de volle buit in de wacht. Kinheim nam al in de tweede inning een 1-0 voorsprong, maar wist de winst pas veilig te stellen toen in de zesde inning nog eens drie punten binnenliepen. RCH kwam in de slotfase nog wel terug tot 4-3, maar wist het gat niet verder te dichten. Winnend pitcher werd Martijn Schoonderwoerd.

Kampioenschap

Daarmee was Kinheim nog slechts één overwinning verwijderd van het kampioenschap en de promotiewedstrijden tegen Storks. Die zege werd vandaag geboekt. Op eigen veld werd Euro Stars met 6-4 verslagen. Kinheim opende het duel al direct met drie runs in de eerste inning en gaf hierna de wedstrijd niet meer uit handen. Het was de dertiende overwinning voor Kinheim in het tweede deel van de competitie. Met alleen nog morgen een wedstrijd tegen Euro Stars voor de boeg, is daarmee het kampioenschap voor Kinheim een feit.

Dat geeft de Haarlemse club het recht op deelname aan de wedstrijden om promotie/degradatie voor een plaats in de hoofdklasse van vorig jaar. Daarin is vanaf zaterdag 29 september in een best-of-five Storks de tegenstander. Deze Haagse club eindigde in zijn eerste seizoen in de hoofdklasse sinds 1979 met één overwinning in negen wedstrijden op een laatste plaats in de degradatiepoule van de hoofdklasse.

Kinheim speelde in totaal 44 seizoenen in de hoofdklasse, waarvan 28 onafgebroken tussen 1989 en 2016. Alleen het Bussumse HCAW speelde meer seizoenen op het hoogste niveau. De laatste keer dat Kinheim promotie naar de hoofdklasse afdwong, was in het seizoen 1988.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse