Het Nederlands Koninkrijksteam was vandaag niet opgewassen tegen Tsjechië.

Softbal

Koninkrijksteam loopt finale Super 6 mis

Koninkrijksteam loopt finale Super 6 mis

Het Nederlands Koninkrijksteam was vandaag niet opgewassen tegen Tsjechië.

Het Nederlands Koninkrijksteam was vandaag niet opgewassen tegen Tsjechië.

Na Italië heeft de Tsjechische wonderpitcher Veronika Pecková vanmiddag ook de slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam bedwongen. Ze hield Oranje zeven innings lang puntloos en leidde daarmee haar ploeg naar de eerste overwinning op Nederland in dertien jaar tijd en bovendien de allereerste finale van de Super 6. Het Koninkrijksteam is door de 0-1 nederlaag nu verwezen naar de strijd om het brons.

In de allereerste wedstrijd van de Super 6 leidde Veronika Pecková haar Tsjechische ploeg al naar een 2-3 winst tegen Italië, de eerste in vijf jaar tijd. Ook toen gooide ze een complete wedstrijd, met in totaal dertien strikeouts. De afgelopen woensdag 22 jaar geworden Pecková bleek ook vandaag tegen Oranje succesvol. De pitcher, die afgelopen winter uitkwam in de finale van de Chinese Taipei Professional League en vorig jaar werd uitgeroepen tot beste pitcher van Tsjechië was vanmiddag onbespeelbaar.

Op weg naar al haar vierde overwinning tijdens deze Super 6 schakelde Pecková de ene na de andere tegenstandster uit met drie slag. Het duel begon vanmiddag bij de eerste helft van de tweede inning, nadat de start van de wedstrijd gisteravond was verregend. Lang hielden pitchers Eva Voortman en Veronika Pecková beide teams in bedwang. Kansen kreeg Oranje wel, maar gevaarlijk werd het Koninkrijksteam geen enkel moment. Dat was anders voor de Tsjechische softbalsters. In de vierde inning deed de ploeg al een eerste serieuze aanval met honkslagen van Eliska Thompsonova en Julie Coufalova. Maar door kordaat optreden van catcher Dinet Oosting kon Thompsonova tussen het derde honk en de thuisplaat worden uitgeschakeld en werd een punt voorkomen.

Voorsprong

In de zesde inning lukte dat Oranje niet meer. Door vier wijd en een geraakt werper zag Voortman zowel Jana Furkova als Julie Coufalova de honken bereiken. Lucie Halakucova sloeg hierna een bal het linksveld in, waarop zowel linksveldster Brenda Beers als derde honkvrouw Virginie Anneveld in de fout gingen. Dat stelde pinch-runner Anetta Prokopenkova in staat om de score te openen. Een inning later leek Veronika Klimpova de voorsprong te verdubbelen. Zij sloeg een bal diep het rechtsveld in en probeerde daarmee in één keer de thuisplaat te bereiken. De Nederlandse defensie bleef ditmaal wel alert. Door een goede relay van Jessie van Aalst via tweede honkvrouw Onaïsha Frana kon catcher Dinet Oosting de Tsjechische speelster op de thuisplaat verschalken.

Het Koninkrijksteam kreeg kansen in de vierde, vijfde en zesde inning toen respectievelijk Maxime van Dalen, Brenda Beers en Jessie van Aalst de slagbeurt openden met honkslagen. Van Aalst kon door een veldfout zelfs in één keer door naar het derde honk, maar zij sneuvelde even later bij een poging het derde honk te stelen. Ook Van Dalen en Beers wisten de kansen niet te verzilveren. Zodoende slaagde Oranje er niet in om de 0-1 achterstand vandaag weg te werken. In de zevende inning gaf Pecková niets meer weg. Met strikeouts voor Eva Voortman en pinch-hitter Karin Tuk leidde zij haar ploeg naar de allereerste Super 6-finale.

Finale

De laatste keer dat Nederland van de nationale ploeg van Tsjechië had verloren, was tijdens het Europees kampioenschap van 2005. De zeven andere onderlinge ontmoetingen werden door het Koninkrijksteam gewonnen. De softbalsters van het Nederlands Koninkrijksteam komen nu vanmiddag om 15.30 uur opnieuw in actie. Dan speelt Oranje tegen Groot-Brittannië om de derde en vierde plaats. Het nog ongeslagen Tsjechië speelt om 18.00 uur de finale tegen Italië.

Voor het Koninkrijksteam gooide pitcher Eva Voortman eveneens een complete wedstrijd. Ze deed daarbij nauwelijks onder voor Veronika Pecková. Voortman, die deze zomer onder meer speelde voor Ogaki Minamo Softball in de Japan Softball League, kwam vandaag in Hoofddorp tot acht keer drie slag. Aanvallend kwam Oranje tot vijf hits, waarvan twee voor Chantal Versluis, die gisteravond haar eerste honkslag sloeg in de eerste inning en vandaag in de derde inning volgde met haar tweede hit,

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
TSJECHIË  0 0 0 0 0 1 0  1 6 1
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 0  0 5 5

Pitchers Nederlands Koninkrijk:
Eva Voortman (7): 8-2-6-5

Pitchers Tsjechië
Veronika Pecková (7): 9-0-5-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal