De regerend Europees kampioen is in Hoofddorp buiten de top 3 geëindigd.

Softbal

Vierde plaats voor Koninkrijksteam op Super 6

Vierde plaats voor Koninkrijksteam op Super 6

De regerend Europees kampioen is in Hoofddorp buiten de top 3 geëindigd.

De regerend Europees kampioen is in Hoofddorp buiten de top 3 geëindigd.
Foto: © Fred Versluis

De eerste editie van de Super 6 is voor het Nederlands Koninkrijksteam in mineur geëindigd. Nadat de Europees kampioen eerder op de dag door de eerste nederlaag tegen Tsjechië in dertien jaar tijd was uitgeschakeld voor de finale, liep de ploeg vanmiddag tegen Groot-Brittannië ook het brons mis. Met een 2-3 nederlaag moest Oranje genoegen nemen met een vierde plaats.

Het Nederlands Koninkrijksteam had weinig tijd om de kater van het verlies in de ochtendwedstrijd te verwerken. Voor het eerst in dertien jaar had Oranje verloren van Tsjechië. Daardoor liep de Nederlandse ploeg de finale mis. De strijd om het brons startte slechts drie uur na afloop van het duel tegen Tsjechië. Groot-Brittannië, dat zich gisteren met een 3-5 winst op Rusland al had verzekerd van de strijd om het brons, profiteerde van de kater bij de Nederlandse softbalsters en nam via drie snelle runs in de eerste twee innings een beslissende voorsprong.

Eva Voortman gooide zes keer drie slag in vier innings.

Eva Voortman gooide zes keer drie slag in vier innings.

Dat was alles wat pitcher Hannah Edwards nodig had. Waar ze twee dagen geleden er nog niet in slaagde om de Nederlandse slagploeg te bedwingen, deed ze dat vandaag wel. Ze stond dit duel acht honkslagen toe, maar liet met behulp van haar ploeg het Koninkrijksteam niet meer scoren. Jessie van Aalst deed met haar honkslag en gestolen tweede honk in de zevende inning nog een laatste poging. Maar voor de vijfde keer liet Oranje haar loopster achter in scoringspositie.

Bronzen plak

De 2-3 nederlaag voor het Nederlands Koninkrijksteam was nog maar het tweede verlies voor een Nederlandse nationale ploeg tegen Groot-Brittannië ooit. De enige andere keer dat de Britse softbalsters te sterk voor Oranje waren, was tijdens het Europees kampioenschap in 2003. Groot-Brittannië won dat duel met 1-0. Vijftien jaar later trok de Britse ploeg vandaag voor de tweede keer in de historie tegen Nederland aan het langste eind. Nu leverde dat de ploeg in Hoofddorp een bronzen plak op tijdens de allereerste editie van de Super 6. De regerend Europees kampioen bleef op eigen grondgebied met lege handen achter.

Chantal Versluis en Eva Voortman scoorden de enige punten voor de Europees kampioen. Zij konden de thuisplaat bereiken op respectievelijk een opofferingsslag van Virginie Anneveld en een hit van Brenda Beers. Wies Ligtvoet (2 uit 3), Brenda Beers (2 uit 3) en Cindy van der Zanden (2 uit 3) sloegen samen zes van de acht hits voor Oranje. Linksveldster Wies Ligtvoet zorgde met een fantastische vangbal tevens voor het hoogtepunt voor Oranje van de wedstrijd, toen zij een diep geslagen bal met een duik op foutgebied wist te vangen.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
GROOT-BRITTANNIË 1 2 0 0 0 0 0 3 4 0
NEDERLAND    2 0 0 0 0 0 0 2 8 1

Pitchers Groot-Brittannië
Hannah Edwards (7): 1-2-8-0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Marjolein Merkx (1 2/3+2): 1-3-2-1
Lisa Hop (1/3+1): 0-0-1-0
Eva Voortman (4): 6-2-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal