Line-ups voorafgaand aan de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Italië tijdens de Super 6 in Hoofddorp.

Honkbal

Hoofddorp tijdens Super 6 decor van onderhandelingen

Hoofddorp tijdens Super 6 decor van onderhandelingen

Line-ups voorafgaand aan de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Italië tijdens de Super 6 in Hoofddorp.

Line-ups voorafgaand aan de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Italië tijdens de Super 6 in Hoofddorp.
Foto: © FIBS/K73-Oldmanagency

Italiaanse clubbestuurders vlogen vorige week naar Schiphol en verbleven even in naburig Hoofddorp. Daar hadden de sterkste honkballers van zes Europese landen zich verzameld voor deelname aan de Super 6. Scouts en clubbestuurders uit Italië keurden de sportieve prestaties van diverse spelers. Daarmee werd Hoofddorp vorige week het decor van diverse onderhandelingen tussen clubs en spelers.

Uit Parma kwamen technisch consulent Max Fochi en hoofdsponsor Luca Meli over op zoek naar spelers met een Europees paspoort. Bovendien zocht het tweetal clubs voor hun internationale voorjaarstoernooi, dat volgend jaar moet worden gehouden. Ook Rimini-voorzitter Simone Pillisio verbleef tijdens de Super 6 op Nederlandse bodem, waar hij vorig jaar al spelers contracteerde.

Nicola Garbella solliciteerde tijdens de Super 6 naar een baan bij een club uit de hoofdklasse.
Foto: © FIBS/K73-Oldmanagency

Zijn vice-voorzitter Orlando Garbella heeft honkbalclub Rimini inmiddels verlaten na de interne evaluatie van het seizoen 2018. Hij trok daarbij zijn beide zonen Nicola en Giovanni terug van het roster. Deze twee spelers hebben nu interesse om aankomend seizoen in de hoofdklasse te spelen. Daarvoor legden zij tijdens hun verblijf in Hoofddorp al contacten met Nederlandse clubs. De Pizza League in Nettuno komt volgend voorjaar terug en animeerders Martin Helmig en Ruggero Bagialemani willen daarvoor in 2019 ook Nederlandse clubs uitnodigen.

Crisis

De Italiaanse pers is afgelopen week thuis achter de Alpen gebleven, maar volgde het Nederlandse toernooi wel via de live-streaming op internet dankzij de WBSC camera’s en commentatoren in het stadion van Hoofddorp. Bovendien schreef Marco Landi, communicatie- en marketingmanager van de Italiaanse bond, iedere dag op de website van de FIBS uitgebreide verslagen over de Italiaanse wedstrijden en het Nederlandse weer. Die verhalen werden door de media in Italië benut bij eigen publicaties over honkbal. Landi vernam van onze lange warme zomer en ons nationaal hitteplan. Toen de neerslag vrijdag begon bij de Super 6, schreef hij: “Het regent weer, einde van de crisis in Nederland!”

Hoewel Italië zelf vaak genoeg door regenbuien werd getroffen in de zomer, verweten de thuisgebleven journalisten onze regen de oorzaak te zijn van de Nederlandse eindzege in het honkbal en de Tsjechische overwinning in het softbal. In beide tournooien had de Italiaanse ploeg de finale bereikt, maar deze werden op zaterdagavond, respectievelijk zondagmiddag niet meer gespeeld. “La pioggia fa vincere Olanda!” kopte website Baseball.it boven een artikel door Gianni 23. De regen laat Nederland winnen, vindt hij en werpt daarbij de vraag op of een noordelijk land in 2019 wel kandidaat kan zijn voor het organiseren van belangrijke wedstrijden onderweg naar de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

Beslissingen

Ook de algemene sportkrant Gazzetta dello Sport noemt de Nederlandse regen als oorzaak voor het annuleren van de twee finales in Hoofddorp: “Il maltempo ferma l’Italia, seconda senza giocare“, ofwel het slechte weer stopt Italië, tweede zonder te spelen. Daarbij legt de krant duidelijk uit, dat in beide gevallen de Europese technische commissie van de toernooien deze beslissingen heeft genomen. Vervolgens noemt de journalist de rangschikking van de landen en de individuele winnaars in Hoofddorp.

De voornoemde Marco Landi heeft als marketing manager van de Italiaanse bond FIBS bijgedragen aan het succesvol project Base Italia binnen het stadion van Pioniers in Hoofddorp. Daar was een stand ingericht met allerlei Italiaanse artikelen van relaties van de FIBS, die het nieuwe honkbal- en softbaltoernooi het geschikte podium achten om de Nederlandse markt te bereiken. Een bedrijf mag zich sponsor noemen van de Super 6: dat is Johnson 1836. Tevens de officiële leverancier van prijzen, medailles, munten en trofeeen voor de FIBS. Daarnaast was kledingfabrikant Beeast partner van het Hoofddorpse evenement. Andere Italiaanse bedrijven in de Haarlemmermeer waren AEM met motorfietsonderdelen, Cava d’Onice Brunello di Montalcino met wijnen, CMS met lederen artikelen, Conclima airconditioning systemen, Coralba bronwaterflessen uit Cuneo en Latteria Sociale Moderna met Parmigiano Reggiano kaas.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal