Nederland is dit jaar tot dusver de hoogste stijger in de top 10.

Honkbal

Koninkrijksteam op koers voor Premier12

Koninkrijksteam op koers voor Premier12

Nederland is dit jaar tot dusver de hoogste stijger in de top 10.

Nederland is dit jaar tot dusver de hoogste stijger in de top 10.
Foto: © Rob Jelsma

Nederland ligt nog volop op koers voor deelname aan de Premier12 van volgend jaar. Aan dat officieuze wereldkampioenschap nemen de twaalf beste landen van de wereld deel. Op de vandaag door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) bekendgemaakte wereldranglijst is het Koninkrijksteam geklommen naar de negende naar de zevende plaats.

Volgende maand start in de Colombiaanse steden Barranquilla en Monteria het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. Het Nederlands Koninkrijksteam is op dat WK één van de deelnemers. Het toernooi is de laatste kans om punten te verdienen om bij de beste twaalf landen van de wereld te eindigen. Op de World Baseball Classic en de Premier12 na zijn tijdens het U23 WK de meeste punten te verdienen.

Voor de start van het U23 WK heeft de WBSC de meest actuele wereldranglijst bekendgemaakt. In de top 10 van die lijst is het Nederlands Koninkrijksteam de grootste stijger geworden. De verschillende nationale teams zorgden deze zomer voor succes met onder meer de Europese U18-titel en de eerste plaats tijdens de recent gehouden Super 6. Bovendien wist het U15 Koninkrijksteam dit jaar met een achtste plaats op het WK de nationale ploeg van Australië achter zich te laten.

Meeste punten

Met de resultaten uit dit jaar hebben de nationale teams uit Nederland in totaal 261 punten verdiend. Slechts acht landen wisten in 2018 meer punten voor de wereldranglijst te verzamelen. Het puntentotaal van Nederland is daarmee op 2.263 gekomen. Dat was voldoende om zowel nummer 8 Australië als nummer zeven Canada in te halen. De hoogste klassering ooit voor Nederland op de wereldranglijst is een vijfde plaats, die werd behaald na de gewonnen wereldtitel in 2011.

De meeste punten dit jaar werden tot dusver veroverd door Chinese Taipei (645), dat daarmee steeg van de zesde naar de vijfde plaats. De huidige wereldranglijst bevat alle resultaten van toernooien gehouden in de periode 2015 tot en met 2018. Op de meest recente wereldranglijst bleef de top 4 ongewijzigd. De Verenigde Staten behielden met 5.515 punten de eerste plaats. Italië blijft met 1.135 punten nog altijd vijftiende.

Premier12

Aruba steeg vier plaatsen en staat nu met veertien punten op een 67e plaats. Aruba passeerde daarmee onder meer Curaçao op de wereldranglijst. Curaçao heeft momenteel 13 punten en staat daarmee op een gedeelde 68e plaats.

De twaalf beste landen op de wereldranglijst plaatsen zich aan het einde van dit jaar automatisch voor de Premier12. Dat toernooi geldt als eerste Olympisch kwalificatietoernooi voor landen uit het Amerikaanse continent, Azië en Oceanië. Japan is al aangewezen als gastheer voor de tweede ronde en de finaleronde. Naar alle waarschijnlijkheid worden Zuid-Korea, Taiwan en Mexico binnenkort aangewezen als gastheer voor wedstrijden uit de eerste ronde.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal