Kalian Sams maakte dit weekeinde voor L&D Amsterdam zijn rentree in de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Holland Series: Amsterdam Pirates deelt eerste klap uit

Holland Series: Amsterdam Pirates deelt eerste klap uit

Kalian Sams maakte dit weekeinde voor L&D Amsterdam zijn rentree in de hoofdklasse.

Kalian Sams scoorde tweemaal en sloeg vier punten binnen voor L&D Amsterdam in de eerste wedstrijd van de Holland Series tegen Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam is de Holland Series donderdagavond begonnen met een 8-2 overwinning tegen titelverdediger Curaçao Neptunus. De teams staan voor het derde jaar tegenover elkaar in de titelstrijd en voor de vierde keer in de laatste vijf jaar. De ploegen die in 21 van de voorgaande dertig Holland Series de eerste wedstrijd in winst omzetten veroverden uiteindelijk ook de kampioenstitel. De eerste keer dat het kampioenschap werd beslist via een Holland Series was in 1987. Ook toen ging de strijd tussen Amsterdam Pirates en Neptunus onder leiding van respectievelijke hoofdcoaches Ted Arnold en Hamilton Richardson. In een best-of-three werd Amsterdam toen de eerste ploeg die via een nacompetitie landskampioen werd. Nadat er in 1988 geen Holland Series was staat de finalereeks sinds 1989 jaarlijks op het programma.

Amsterdam sloeg in de openingswedstrijd gelijk in de eerste slagbeurt toe. Daarin werd een 0-1 achterstand weggewerkt en kwam de thuisploeg viermaal tot scoren. Nadat Neptunus de achterstand had gehalveerd in de vierde inning nam Amsterdam verder afstand in de zevende en achtste inning op weg naar een overtuigende overwinning.

Aanvankelijk opende Neptunus de score in de eerste inning op starter Rob Cordemans, die in 1994 (!) voor het eerst in een Holland Series gooide. Stijn van der Meer sloeg een honkslag en scoorde even later na een fout. De voorsprong was van korte duur, want Amsterdam reageerde met vier punten op Neptunus-starter Diegomar Markwell. Met één uit sloeg Nick Urbanus een honkslag en kreeg Gilmer Lampe vier wijd. Een honkslag van Kalian Sams zorgde vervolgens voor de gelijkmaker. De thuisploeg nam de de leiding na een honkslag van Kenny Berkenbosch en voegde twee punten toe op een klap van Rashid Gerard.

Neptunus wist alleen nog in de vierde inning tot scoren te komen op Rob Cordemans, die andermaal een prima heuveloptreden afleverde. Met één uit sloeg Gianison Boekhoudt een homerun voor de Rotterdamse ploeg, maar daar bleef het bij. Neptunus kreeg nog een scoringskans in de vijfde inning toen het drie honklopers kreeg, maar die bleven achter.

In de zevende en achtste inning nam Amsterdam verder afstand door in beide slagbeurten tweemaal te scoren op reliever Loek van Mil. Honkslagen van opnieuw Kalian Sams en Kenny Berkenbosch zorgden voor de punten in de zevende inning. Pirates verhoogde de stand naar 8-2 in de tweede helft van de achtste inning. De Amsterdamse ploeg kreeg de honken vol. Niels van Weert en Nick Urbanus sloegen beiden een honkslag, terwijl Gilmer Lampe voor de vierde keer vier wijd kreeg. Even later maakte Kalian Sams opnieuw goed contact, want hij sloeg zijn derde honkslag van de avond en dat leverde nog eens twee punten op.

Het was een productieve avond voor Kalian Sams, die een week geleden met de Nederlandse ploeg de eerste Super 6 won. Tijdens het evenement in Hoofddorp sloeg de outfielder twee homeruns in de spektakel-wedstrijd tegen Italië die door Oranje met 9-8 werd gewonnen in tien innings. Vlak voor de Super 6 speelde Sams nog met Les Capitales de Québec in de finale van de (independent) Canadian American Association. In het eerste duel van de Holland Series liet Sams niet alleen drie honkslagen noteren, hij scoorde ook tweemaal en sloeg vier punten binnen.

Het is de zevende keer dat Amsterdam Pirates en Neptunus tegenover elkaar staan in de Holland Series. Amsterdam was de beste ploeg in 1987 en 1990. In de laatste vier confrontaties (2010, 2014, 2016 en 2017) ging de winst naar Neptunus.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse