Vreugde bij de speelsters van De Glaskoning Twins nadat bekend is geworden dat zij de kampioen zijn in de Silver League.

Golden League

Twins en Hoofddorp Pioniers naar Golden League

Twins en Hoofddorp Pioniers naar Golden League

Vreugde bij de speelsters van De Glaskoning Twins nadat bekend is geworden dat zij de kampioen zijn in de Silver League.

Vreugde bij de speelsters van De Glaskoning Twins nadat bekend is geworden dat zij de kampioen zijn in de Silver League.
Foto: © Twins softbal

De softbalteams van De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers hebben zich verzekerd van promotie naar de Golden League. De twee teams eindigden op de respectievelijk eerste en tweede plaats in de Silver League. Twins keert daarmee voor het eerst sinds 2016 terug op het hoogste niveau. Hoofddorp Pioniers zelfs voor het eerst in 26 jaar. Daarmee wordt de Golden League volgend seizoen uitgebreid van zeven naar negen teams.

De Glaskoning Twins verzekerde zich vorige week donderdag al van promotie naar de Golden League, nadat nummer drie Amsterdam Pirates punten had verspeeld tegen UVV. Gisteren legden de softbalsters uit Oosterhout op de laatste speeldag ook beslag op het kampioenschap in de Silver League. Voor het eerst sinds 2015 veroverde Twins de titel. Daarmee is de ploeg de opvolger geworden van Hoofddorp Pioniers, dat vorig jaar kampioen werd in de Silver League.

De softbalsters van De Glaskoning Twins wonnen dit seizoen 22 van hun 32 wedstrijden en deelden gisteren op de laatste speeldag de punten met nummer acht Neptunus (10-0 winst en 3-9 verlies). Onder leiding van Britse pitcher Carling Hare werd Neptunus in het eerste duel puntloos gehouden. Na afloop van de dubbel moesten de speelsters van hoofdcoach Jeroen de Duijn de uitslag afwachten van de wedstrijd in Amersfoort tussen nummer twee Hoofddorp Pioniers en nummer acht Quick Amersfoort.

Kampioenschap

Pioniers had gistermiddag het eerste duel al met 4-8 gewonnen en kon met een tweede zege in het klassement op gelijke hoogte komen met De Glaskoning Twins. Dat gebeurde echter niet. De Hoofddorpse softbalsters van hoofdcoach Glennsig Polonius gingen in hun laatste duel tegen de hekkensluiter met 7-4 onderuit. Daarmee was het kampioenschap voor De Glaskoning Twins een feit. De landskampioen uit 1994 keert nu na twee jaar afwezigheid weer terug in de Golden League.

In hun laatste seizoen in de Golden League eindigde de ploeg uit Oosterhout in 2016 op een zesde plaats, waarna Twins tijdens de Season Finals door Silver League-team Roef! met 7-6 werden veroordeeld tot degradatie. Vorig jaar probeerde De Glaskoning Twins al terug te keren naar het hoogste niveau, maar werden de promotie/degradatiewedstrijden tegen DSS verloren. Ook Hoofddorp Pioniers liep vorig jaar al promotie mis. Als kampioen van de Silver League verloren de Hoofddorpse softbalsters tijdens de Season Finals eveneens van het Haarlemse DSS.

Negen teams

Hoofddorp Pioniers kwam in het reguliere seizoen in 32 wedstrijden tot 21 overwinningen. Met de tweede plaats in de Silver League keert Hoofddorp Pioniers voor het eerst sinds 1993 terug op het hoogste niveau. Nadat Hoofddorp Pioniers zich via de promotiepoule in 1990 en 1991 en een promotiedriekamp in 1992 niet had weten te plaatsen voor de hoofdklasse, kon de ploeg in het seizoen 1993 toch uitkomen op het hoogste niveau nadat Bloemendaal zich had teruggetrokken. Lang duurde het verblijft van de Hoofddorpse softbalsters in de hoofdklasse niet. In de degradatiepoule van de hoofdklasse eindigden de softbalsters van Pioniers in dat jaar achter Amsterdam Pirates, DSC’74 en VUC op een laatste plaats.

Met de toetreding van De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers bestaat de Golden League volgend seizoen uit negen teams, waaronder het Talent Team Holland. De laatste keer dat de hoogste competitie, toen nog onder de noemer hoofdklasse, bestond uit negen teams, was in 2015. In dat jaar namen Sparks Haarlem, Terrasvogels, Olympia Haarlem, UVV, Alcmaria Victrix, DSS, Jong Oranje, Gryphons en Centrals deel aan de hoofdklasse.

Best-of three

Er is nog één toegangsbewijs te verdienen voor de Golden League van 2019. Daarvoor wordt op zaterdag 13 en zondag 14 oktober tijdens de Season Finals een best-of three voor promotie/degradatie gespeeld tussen de nummer drie uit de Silver League en de nummer zes uit de Golden League. In die strijd om de derde plaats in de Silver League zijn Amsterdam Pirates en Euro Stars beiden met achttien overwinningen op gelijke hoogte geëindigd. Tex Town Tigers en DSS eindigden met vijftien overwinningen op gelijke hoogte op een gedeelde vijfde en zesde plaats in de Golden League.

Op basis van de zogenaamde Team Quality Balance (TQB), waarbij wordt gekeken naar het aantal voor- en tegenpunten in de onderlinge wedstrijden, is vastgesteld dat DSS en Amsterdam Pirates tijdens de Season Finals deel mogen nemen aan de best-of-three. De wedstrijden worden gespeeld op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem, de thuisbasis van Olympia Haarlem.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League