Shaldimar Daantji sloeg tegen Hoofddorp Pioniers twee homeruns.

HB Hoofdklasse

Holland Series: 1e winst Neptunus; 2e duel Storks-Kinheim gestaakt

Holland Series: 1e winst Neptunus; 2e duel Storks-Kinheim gestaakt

Shaldimar Daantji sloeg het vierde punt binnen voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Met een 4-1 overwinning in de derde wedstrijd halveerde Curaçao Neptunus zondagmiddag de voorsprong van L&D Amsterdam in de Holland Series. Amsterdam was de best-of-seven finale begonnen met twee overwinningen. Donderdagavond won de ploeg met 8-2, waarna zaterdag een 7-0 shutout volgde. Amsterdam verloor zondag niet alleen de wedstrijd, het zag ook twee spelers uitvallen met een blessure.

In Den Haag stonden Silicon Storks en Kinheim tegenover elkaar in hun tweede wedstrijd van de promotie/degradatie play-off. Net als op zaterdag werd het een interessante ontmoeting. De wedstrijd bleef lang in balans, want na twaalf innings was de stand 2-2. Verder spelen op het onverlichte veld van Storks was toen niet meer mogelijk vanwege de invallende duisternis. Het duel wordt zaterdag in Haarlem uitgespeeld voor aanvang van de derde wedstrijd.

In Rotterdam kwamen Neptunus en Amsterdam beide vroeg tot scoren. In de voorgaande twee wedstrijden legde Amsterdam de basis voor de winst telkens gelijk in de eerste slagbeurt. Op zondag opende Neptunus de score in de eerste inning op een honkslag, maar kwam Amsterdam langszij in de tweede inning.

Neptunus scoorde het eerste punt nadat de wedstrijd kort was onderbroken voor een ogenschijnlijk zware blessure voor de Amsterdamse tweede honkman Niels van Weert. Darryl Collins en Benjamin Dille begonnen de inning met een honkslag en schoven op na een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer. Bij het eerste honk kwam Van der Meer in botsing met de linkerarm van Van Weert, terwijl die de bal ontving. Van Weert viel geblesseerd uit, maar de begeleiding van Amsterdam Pirates bevestigde ’s avonds dat de blessure uiteindelijk minder ernstig was dan aanvankelijk gedacht. Bij onderzoek in het ziekenhuis werden geen breuken geconstateerd en was er ook geen andere schade. Na de hervatting van de wedstrijd scoorde Collins het eerste punt na een honkslag van Dwayne Kemp. Amsterdam bracht de stand in evenwicht in de tweede inning toen Kenny Berkenbosch (infield-hit) scoorde op een tweehonkslag van Rashid Gerard.

Nadat Amsterdam een loper op het tweede honk had achtergelaten in de vierde inning kwam Neptunus even later driemaal tot scoren. In hun vierde slagbeurt kreeg Neptunus de honken vol, waarna een honkslag van Gregory Muller twee punten opleverde. Hierna liet ook Shaldimar Daantji een puntscorende honkslag noteren en dat bracht de stand op 4-1.

In het restant van de wedstrijd wijzigde de stand niet meer en dat was vooral te danken aan de werpers. Robin Schel volgde Amsterdam-starter Kyle Ward in de vierde inning op en deed het uitstekend. Hij stond hierna nog slechts één slagman van Neptunus tot de honken toe. Dat was Darryl Collins, die in de zevende inning vier wijd kreeg.

Neptunus-starter Elton Koeiman kwam eveneens nauwelijks meer in de problemen. Wel zag hij, met een 4-1 voorsprong, hoe Amsterdam-loper Rashid Gerard op de plaat werd uitgeschakeld bij een poging te scoren op een tweehonkslag van Victor Draijer, die de tweede honk-positie van Niels van Weert had overgenomen. In de achtste inning werd de 45-jarige Koeiman afgelost door Loek van Mil. Die kreeg nog één honkloper in de negende inning. Dat was pinch-hitter Rodney Daal, die vier wijd kreeg nadat hij de slagbeurt had overgenomen van Kalian Sams. Bij het slaan van een foutbal raakte Sams catcher Gianison Boekhoudt, terwijl hij zelf een polsblessure opliep. Boekhoudt kon verder spelen, maar Sams werd uit voorzorg gewisseld. Ook de blessure van Sams valt mee. Daal nam de slagbeurt over, kreeg vier wijd, maar bleef achter. In het weekeinde moest Amsterdam het ook doen zonder hoofdcoach Charles Urbanus, die vanwege een infectie verstek moest laten gaan. Derde honk-coach Randell Hannah nam waar voor Urbanus.

Silicon Storks vs. Kinheim

In Den Haag ging het tweede duel tussen Storks en Kinheim zondagmiddag om half drie van start. In het verleden werden de aanvangstijden van beslissende wedstrijden vaak allemaal op 14.00 uur gezet. Door eerder te beginnen zou er bij een verlenging meer speeltijd zijn geweest op het onverlichte speelveld van Storks. Dat bleek zondag in de tweede ontmoeting, die uiteindelijk moest worden gestaakt vanwege de invallende duisternis.

Storks opende de score in de tweede inning na een honkslag van Runai Coran. De ploeg verdubbelde de voorsprong in de vijfde slagbeurt dankzij een honkslag van Jurriaan Dijk. Kinheim halveerde de achterstand in de zevende inning toen werd gescoord op een honkslag van Wesley van Hemert. De Haarlemmers kwamen langszij in de negende slagbeurt. Daarin was het Sven van de Sanden die met een honkslag voor de gelijkmaker zorgde.

Na drie puntloze innings was er nog altijd een 2-2 stand. Vanwege de invallende duisternis was het echter niet meer mogelijk aan de dertiende inning te beginnen, waarna de umpires het duel staakten. Aanvankelijk werd bericht dat het restant maandagavond zou worden uitgespeeld, maar dat werd omgezet naar aanstaande zaterdag. Om 11 uur wordt de tweede wedstrijd in Haarlem hervat, waarna later op de dag de derde ontmoeting volgt.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse