Golden League

Spannend slot GL en SL; DSS ontmoet Amsterdam Pirates

Spannend slot GL en SL; DSS ontmoet Amsterdam Pirates

Tex Town Tigers stelde hun Golden League-plaats zaterdag veilig. Op deze archieffoto scoort Chantal Versluis voor Sparks Haarlem tegen TTT.
Foto (c) Fred Versluis.

De reguliere competitie in zowel de Golden League als de Silver League is zaterdag afgesloten met de laatste double-headers die na de onderbreking voor de Super 6 nog op het programma stonden. De laatste speelronde in de Golden League was beslissend voor DSS en Tex Town Tigers, die voor het weekeinde respectievelijk de vijfde en zesde plaats innamen. Twee weken eerder passeerde DSS de Enschedese ploeg op de ranglijst na een aantal opeenvolgende overwinningen. De kleine voorsprong van twee punten bleek niet genoeg. DSS trok tweemaal ruim aan het kortste einde tegen koploper FysioExpert Olympia Haarlem (0-12, 0-9), terwijl Tex Town Tigers de punten deelde met Roef! (4-2 winst, 3-6 verlies). Dat creëerde een gelijke stand tussen DSS en Town Tigers. Doordat het onderling resultaat in de competitie eveneens in balans was (4-4) moest de Team Quality Balance de doorslag geven en dat was nipt in het voordeel van Tex Town Tigers. DSS moet nu tijdens de Season Finals om handhaving spelen in een best-of-three tegen Amsterdam Pirates, dat zaterdag derde werd in de Silver League, waarin De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers promoveerden. Terrasvogels sloot de Golden League-competitie af op de derde plaats na een forse overwinning op Sparks Haarlem (0-11), dat in de tweede ontmoeting de winnaar was (8-3).

DSS vs. Olympia Haarlem

DSS, dat niet kon beschikken over de geblesseerde werpster Stephanie Trzcinski, kon in het slotweekeinde niet stunten tegen regerend kampioen Olympia Haarlem. Beide wedstrijden van de double-header, die werd gespeeld op het veld van Kinheim, eindigden voortijdig vanwege het verschil in punten. In de eerste wedstrijd wist alleen Mariah Jameyson een honkslag te slaan op werpster Alyson Spinas, die voor de twaalfde keer dit seizoen winnende werpster was. Olympia Haarlem kwam tot elf honkslagen op werpsters Sanna Wessel en Morgan Sampson. Wessel debuteerde twee weken geleden tegen Terrasvogels, terwijl Sampson voor het eerst in haar hoofdklasse-loopbaan op de plaat stond. In de tweede wedstrijd wist DSS drie honkslagen te slaan, terwijl Olympia wederom elf honkslagen liet noteren. Dit keer ondermeer op de debuterende Ilse Kesseler

nipt TQB-verschil

Na de dubbele nederlaag waren de kaarten geschud voor DSS, want de Haarlemse ploeg zou hoe dan ook op de zesde plaats eindigen. Tex Town Tigers zou DSS passeren na winst van beide wedstrijden tegen Roef!, maar op gelijke hoogte eindingen bij een puntendeling. Het laatste gebeurde. De eerste tiebreaker is het onderling resultaat, maar beide ploegen wonnen viermaal van elkaar in de reguliere competitie. De volgende tiebreaker is de zogenoemde Team Quality Balance (TQB), de formule waarbij het aantal voor- en tegenpunten plus het aanvallend en verdedigend gespeelde innings in de onderlinge wedstrijden bepalend is. Dat levert een gemiddelde en een nieuwe stand op. Het verschil was uiteindelijk slechts één punt. DSS scoorde in de acht wedstrijden tegen Tex Town Tigers 40 punten, maar kreeg er 41 tegen. Onder dit artikel wordt de berekening TQB uitgelegd.

Door op de zesde plaats te eindigen moet DSS in het weekeinde van 13 en 14 oktober tijdens de Season Finals op het complex van Olympia Haarlem in een best-of-three spelen tegen de ploeg die in de Silver League op de derde plaats eindigde. Ook de tegenstander van DSS in deze promotie/degradatie play-off werd uiteindelijk bepaald door de TQB.

Amsterdam Pirates vs. Euro Stars

De ontknoping in de Silver League bleef eveneens tot het laatst toe spannend. Net als in de Golden League stonden zaterdag de laatste wedstrijden op de agenda. Twee weken geleden, voor de onderbreking voor de Super 6, was er nog van alles mogelijk en konden De Glaskoning Twins, Hoofddorp Pioniers en Amsterdam Pirates zelfs nog gelijk eindigen in de top-drie. Bovendien kon Euro Stars nog de derde plaats bereiken. Tijdens de Super 6 verloor Amsterdam Pirates een inhaalwedstrijd tegen UVV. Dat betekende dat Twins in elk geval op één van de twee bovenste plaatsen zou eindigen en dus promoveerde naar de Golden League, die volgend seizoen uit acht ploegen zal bestaan. Zaterdag promoveerde Hoofddorp Pioniers als tweede ploeg door zelf hun eerste duel tegen Quick Amersfoort te winnen (4-8) in combinatie met een nederlaag van Amsterdam Pirates (0-2) in het eerste duel tegen Euro Stars. Zodoende werd de laatste wedstrijd tussen Amsterdam Pirates en Euro Stars beslissend voor beide teams. Euro Stars zou bij winst naast Amsterdam komen staan op de derde plaats en dat gebeurde ook (6-9). Ook hier resulteerde het onderling resultaat (2-2) in een nieuwe gelijke stand en was de TQB eveneens beslissend. Echter, Euro Stars moest zaterdag niet alleen beide wedstrijden winnen, maar ook veel punten scoren om boven Amsterdam Pirates te kunnen eindigen. In de eerste confrontatie van het seizoen was Amsterdam met 0-12 en 0-11 immers tweemaal duidelijk sterker gebleken. De TQB was dus in het voordeel van de Amsterdamse softbalsters, die zodoende op de derde plaats eindigden. Tijdens de Season Finals staat Amsterdam Pirates hierdoor tegenover DSS en kan met een succesvol weekeinde terugkeren naar de hoogste afdeling.

Tex Town Tigers vs. Roef!

Na een aantal wisselvallige wedstrijden boekte Tex Town Tigers zaterdag in de eerste wedstrijd tegen Roef! een belangrijke overwinning. TTT won met 4-2 en stelde daarmee hun plek in de Golden League van volgend seizoen veilig. Zoals hierboven is te lezen eindigde TTT op de gedeelde vijfde plaats met DSS, maar was de TQB in hun voordeel.

Tex Town Tigers opende de score in de eerste inning toen er met volle honken tweemaal gescoord kon worden op een honkslag van Annemiek Jansen. Roef! pakte een punt terug, maar TTT nam meer afstand in de vijfde slagbeurt. Opnieuw was het Annemiek Jansen, die toen twee punten binnensloeg met een honkslag. De tweede wedstrijd had een verlenging nodig. TTT draaide in de zesde inning een 0-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong, maar Roef! kwam langszij in de zevende slagbeurt. Roef! scoorde vervolgens driemaal in de achtste inning op klappen van Céline Janssens, Eva van Knegsel en Kim Donkers om met 3-6 te winnen.

Feline Poot sloeg drie tweehonkslagen en sloeg vier punten binnen voor Sparks Haarlem.
Foto (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem vs. Terrasvogels

Terrasvogels haalde in het eerste duel met 0-11 uit bij Sparks Haarlem, dat hiermee één van de grootste shutout-nederlagen in jaren moest incasseren. De ploeg kwam tot negen honkslagen op werpsters Ginger de Weert en Rebecca Soumeru. Sparks Haarlem bleef steken op zes hits op Dani Bonnet. Terrasvogels opende de score in de tweede inning via een homerun van voormalig Sparks-speelster Karin Tuk. Na vier innings stond Terrasvogels met 0-3 voor, maar daarna volgde een rally van acht punten in de vijfde inning. Dat gebeurde op zeven honkslagen, waaronder puntscorende tweehonkslagen van Noa Brand (twee punten) en Jessica Waasdorp (drie punten). De overige punten kwamen tot stand op hits van Lisa Waasdorp, Ella Krommendijk en Katharina Szalay.

In de tweede wedstrijd besliste Sparks Haarlem de wedstrijd in de zesde inning. De thuisploeg stond toen met 4-3 voor, maar nam meer afstand door viermaal te scoren via een fout, een honkslag van Kehli Washington en een 2-run double van Feline Poot. De laatste, die tijdens de Super 6 in het Nederlands team debuteerde, kwam tot drie tweehonkslagen en sloeg vier punten binnen.

Team Quality Balance

In Artikel 6.13 van het Reglement van Wedstrijden van de Dutch National Softball League wordt de berekening van de Team Quality Balance uitgelegd.

De Team Quality Balance wordt berekend op basis van de onderling gespeelde wedstrijden in de competitie en tegen het team waarmee het gelijk aantal eindpunten is behaald. Team Quality Balance is de som van het aantal gescoorde punten gedeeld door het aantal gespeelde innings als aanvallende partij, min de som van het aantal tegen punten gedeeld door het aantal innings gespeeld als verdedigende partij.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League