Winnend pitcher Orlando Yntema stond in zeven innings slechts één punt toe.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus neemt leiding in Holland Series

Curaçao Neptunus neemt leiding in Holland Series

Winnend pitcher Orlando Yntema stond in zeven innings slechts één punt toe.

Winnend pitcher Orlando Yntema stond in zeven innings slechts één punt toe.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Curaçao Neptunus heeft een aanvankelijke 2-0 achterstand in de best-of-seven Holland Series tegen L&D Amsterdam Pirates omgebogen in een 3-2 voorsprong. Hierdoor is de ploeg van hoofdcoach Ronald Jaarsma één zege af van de negentiende kampioenstitel in de historie van de Rotterdamse ploeg. De finalereeks keert nu weer terug naar Amsterdam waar zondag de zesde wedstrijd wordt gespeeld. Amsterdam Pirates opende de Holland Series met twee overwinningen op eigen veld (8-2, 7-0). Wanneer Amsterdam ook op zondag weer op eigen veld wint zal er een zevende en beslissende wedstrijd volgen. Die staat overigens pas voor zondag 14 oktober op het programma.

Shaldimar Daantji scoort het vierde punt voor Curaçao Neptunus.

Shaldimar Daantji scoort het vierde punt voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Amsterdam Pirates kon ook zaterdag niet op volle sterkte spelen. Tweede honkman Niels van Weert liep afgelopen weekeinde een elleboogblessure op en komt dit seizoen niet meer in actie. Powerhitter Kalian Sams werd zondag gewisseld met een polsblessure. Aanvankelijk werd gezegd dat dit een lichte blessure betrof, maar desondanks speelde de international zowel donderdag als zaterdag niet. Wel stond de ploeg in het vijfde duel weer onder leiding van Charles Urbanus. De Amsterdamse hoofdcoach was de afgelopen dagen geveld door een infectie, waardoor hij drie wedstrijden verstek moest laten gaan. Derde honk-coach Randell Hannah nam de honneurs toen waar.

druk

In de vijfde ontmoeting zette Neptunus de Amsterdamse verdediging gelijk vanaf het begin onder druk, want de titelverdediger stond na vier innings met 4-0 voor. Een week geleden hield Amsterdam-starter Kevin Heijstek Neptunus volledig in bedwang. Toen domineerde hij, gooide een complete wedstrijd, stond slechts drie honkslagen toe en kwam tot een 7-0 shutout. Vandaag moest Heijstek liefst 14 honkslagen incasseren en verliet hij in de achtste inning de heuvel. Heijstek herstelde vanaf de vijfde inning, hield Neptunus daarna puntloos, maar de vroege voorsprong bleek genoeg. In de eerste inning opende Neptunus de score. Benjamin Dille sloeg een honkslag, kwam in scoringspositie na een fout in het outfield, schoof op na een honkslag van Stijn van der Meer en scoorde op een honkslag van Dwayne Kemp. In de derde inning werd de stand opgevoerd naar 3-0. Dit keer zorgden honkslagen van Van der Meer en Kemp voor de punten. Een honkslag van Darryl Colins maakte er in de vierde inning 4-0 van.

sterk heuvelwerk

Stijn van der Meer maakte met een belangrijke actie in de achtste inning een einde aan de laatste kansen voor L&D Amsterdam.

Stijn van der Meer maakte met een belangrijke actie in de achtste inning een einde aan de laatste kansen voor L&D Amsterdam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Orlando Yntema had een prima start voor Neptunus. Hij moest een week geleden in de shutout al vroeg de heuvel verlaten. Tijdens het eerste duel was hij voortijdig huiswaarts gekeerd met een flinke verkoudheid. Vandaag was het Yntema die de toon op de heuvel zette met tien strikeouts en zes honkslagen in bijna zeven innings. Toch zag Yntema hoe Amsterdam bijna de score opende in de eerste inning. Remco Draijer en Nick Urbanus begonnen met honkslagen, schoven op na een opofferingsstootslag, maar bleven daarna achter. Ook in de derde en vierde inning liet Amsterdam lopers in scoringspositie achter. Pas in de zevende inning wist Amsterdam op het scorebord te komen. Het was toen duidelijk dat het werk van Yntema er bijna op zat. Linoy Croes opende met een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Rashid Gerard. Hierna volgde ook Rodney Daal met een honkslag. Hoewel Yntema hierna de volgende twee slagmensen uitschakelde volgde toch een wissel. Kevin Kelly nam het over en sloot de inning af.

De 4-1 voorsprong leek in de achtste inning nog even in gevaar te komen. Reliever Loek van Mil zag Nick Urbanus en Kenny Berkenbosch (met één uit) een honkslag slaan, waarna beiden opschoven op een klap van Linoy Croes. Hierna was het aan korte stop Stijn van der Meer te danken dat de twee lopers niet scoorden. Van der Meer verwerkte op fraaie wijze een klap van Rashid Gerard en wist hem uit te schakelen op het eerste honk. Berry van Driel maakte het karwei daarna af in de negende inning.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse