Voor de negentiende keer in de historie is het Rotterdamse Neptunus kampioen geworden van Nederland.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus prolongeert landstitel

Curaçao Neptunus prolongeert landstitel

Voor de negentiende keer in de historie is het Rotterdamse Neptunus kampioen geworden van Nederland.

Voor de negentiende keer in de historie is het Rotterdamse Neptunus kampioen geworden van Nederland.
Foto: © Rob Jelsma

De honkballers van Curaçao Neptunus zijn vandaag voor de zesde keer op rij en de negentiende keer in de clubhistorie kampioen geworden van Nederland. Voor de tweede keer ooit wist een team terug te komen van een 2-0 achterstand in de best-of-seven van de Holland Series. In de zesde wedstrijd uit de best-of-seven tegen L&D Amsterdam trok het Rotterdamse Curaçao Neptunus met 0-3 de beslissende winst naar zich toe. Stijn van der Meer werd na afloop uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.

Met de 0-3 overwinning van vanmiddag op Sportpark Ookmeer werd een geslaagde inhaalrace gecompleteerd. Na de eerste twee duels keek de titelverdediger uit Rotterdam nog tegen een 2-0 achterstand in wedstrijden aan. De ploeg van manager Ronald Jaarsma bleek echter over veel veerkracht te beschikken en won vervolgens viermaal op rij om de titel te prolongeren.

Dwayne Kemp haalt uit voor de beslissende klap van de wedstrijd.

Dwayne Kemp haalt uit voor de beslissende klap van de wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het Rotterdamse Neptunus is de landstitel al het negentiende kampioenschap in het 75-jarige bestaan van club. Sinds 2013 werden zes titels op rij veroverd. Voor de derde keer in vier jaar tijd werd bovendien de dubbelslag behaald. Want evenals in 2015 en 2017 werd ook dit jaar de Europese clubtitel veroverd.

Verdienste

In het volgepakte Amsterdamse Sportpark Ookmeer stelde L&D Amsterdam alles in het werk om een zevende wedstrijd in de best-of-seven te forceren. Lang hield de thuisploeg regerend kampioen Curaçao Neptunus puntloos. Dat was voor een belangrijk deel ook de verdienste van pitcher Kyle Ward (2-2-5-2 in 7 2/3 innings). In de eerste zeven innings stond hij alleen in de vierde inning een tegenstander toe op het tweede honk. In die slagbeurt wist hij een eerste tegenpunt te voorkomen, toen hij na een grondbal van Dwayne Kemp honkloper Benjamin Dille wist in te sluiten tussen het derde honk en de thuisplaat. Een prachtig dubbelspel van derde honkman Rashid Gerard maakte hierna een einde aan de eerste kans voor de bezoekers.

Ondertussen bleek ook de 45-jarige Elton Koeiman (1-1-4-0 in zes innings) onbespeelbaar. De pitcher van Curaçao Neptunus zag in de eerste drie innings vier tegenstanders het tweede honk bereiken, maar wist L&D Amsterdam vandaag van het scoren af te houden. Na de honkslag van Nick Urbanus in de derde inning werden twaalf tegenstanders op rij uitgeschakeld voordat Kevin Kelly in de zevende inning het pitchen overnam.

Dramatische vangfout

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus nadat Dudley Leonora de laatste uit van de wedstrijd heeft gemaakt.

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus nadat Dudley Leonora de laatste uit van de wedstrijd heeft gemaakt.
Foto: © Rob Jelsma

In de achtste inning brak Curaçao Neptunus het puntloze duel open na een dramatische vangfout van Linoy Croes. Met volle honken en twee man uit liet de rechtsvelder van L&D Amsterdam een door Dwayne Kemp hooggeslagen bal uit zijn handen vallen. Op die catastrofale fout konden Shaldimar Daantji (veldfout), Benjamin Dille (honkslag) en Stijn van der Meer (vier wijd) veilig de thuisplaat passeren. Die 0-3 voorsprong wist L&D Amsterdam in de laatste twee slagbeurten niet meer weg te werken. Voor de regerend kampioen gooide Kevin Kelly (1-0-1-0) de wedstrijd in de laatste drie innings uit.

De Curaçaose pitcher, die eerder dit seizoen met het Italiaanse Rimini nog de finale van de Italiaanse Serie A1 misliep, hoefde in het slot van de wedstrijd alleen nog een honkslag toe te staan aan Nick Urbanus (2 uit 4), maar liet geen tegenstander meer in scoringspositie komen. Daarmee bleek ook vandaag het gemis van profhonkballer Kalian Sams groot. Sams (.333) sloeg in zijn eerste drie wedstrijden van deze Holland Series vijf punten binnen, maar kon in de laatste duels door een polsblessure niet in actie komen. Na de grondbal van Kenny Berkenbosch in de negende inning kon derde honkman Dwayne Kemp de bal op tijd afleveren bij eerste honkman Dudley Leonora om de wedstrijd te beëindigen.

Meest Waardevolle Speler

De traditionele douche voor manager Ronald Jaarsma na zijn tweede opeenvolgende landstitel.

De traditionele douche voor manager Ronald Jaarsma na zijn tweede opeenvolgende landstitel.
Foto: © Rob Jelsma

Na 8-2 en 7-0 nederlagen in de eerste twee wedstrijden trok Curaçao Neptunus met 4-1, 13-4, 4-1 en vandaag 0-3 de winst in de best-of-seven naar zich toe. Het werd daarmee voor de tweede keer ooit dat een club de Holland Series heeft gewonnen na een 2-0 achterstand in de best-of-seven. De eerste keer was in 2014, toen eveneens het Rotterdamse Neptunus in de finale L&D Amsterdam versloeg. De zesde opeenvolgende landstitel op rij is nog geen record. Die staat nog altijd op naam van het Rotterdamse Neptunus zelf, toen het tussen 1999 en 2005 zevenmaal op rij kampioen werd.

Curaçao Neptunus-speler Stijn van der Meer werd na afloop van de Holland Series uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de finaleserie. De korte stop sloeg vandaag twee van de vijf honkslagen voor zijn ploeg. In zes wedstrijden was Van der Meer goed voor tien hits (.455), zes gescoorde runs en één binnengeslagen punt. Bovendien speelde hij in de gehele Holland Series foutloos, waarbij hij gisteren met een uitstekende veldactie een belangrijk aandeel had in de derde overwinning van zijn ploeg.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
CURAÇAO NEPTUNUS 0 0 0 0 0 0 0 3 0 3 5 0
L&D AMSTERDAM  0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 2

Pitchers Curaçao Neptunus
Elton Koeiman (6): 1-1-4-0
Kevin Kelly (3): 1-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kyle Ward (7 2/3+3 man): 2-2-5-2
Robin Schel (1 1/3): 1-0-0-0

Curaçao Neptunus wint de best-of-seven van de Holland Series met 4-2.

Lees ook:
Wedstrijd 1: Holland Series: Amsterdam Pirates deelt eerste klap uit
Wedstrijd 2: Tweede Amsterdamse zege in Holland Series
Wedstrijd 3: Holland Series: 1e winst Neptunus
Wedstrijd 4: Curaçao Neptunus trekt finaleserie gelijk
Wedstrijd 5: Curaçao Neptunus neemt leiding in Holland Series

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse