HB Hoofdklasse

Kinheim wint in 19e inning; Storks op voorsprong

Kinheim wint in 19e inning; Storks op voorsprong

Marcel Tolenaars sloeg het winnende punt binnen voor Kinheim

Eerste honkman Marcel Tolenaars sloeg het winnende punt binnen voor Kinheim in de 19e inning.
Foto: (c) Robert Bos

Kinheim dwong zaterdag een vierde wedstrijd af en Silicon Storks kwam tot een shutout in de best-of-five promotie/degradatie play-off. Maar dat was een recordbrekende wedstrijd van 19 innings voor nodig. De twee teams begonnen zaterdagochtend met het uitspelen van de vorige week gestaakte tweede ontmoeting. In Den Haag maakten de umpires na twaalf innings een einde aan de ontmoeting vanwege de invallende duisternis. Doordat het veld van Storks niet over een lichtinstallatie beschikt was verder spelen onmogelijk. Met een 2-2 stand begon zaterdag de dertiende inning, maar uiteindelijk viel de beslissing pas in de negentiende slagbeurt. Kinheim won met 2-3. In de volgende wedstrijd won Storks met 0-3 om op een 2-1 voorsprong te komen. De vierde wedstrijd wordt zondagmiddag in Den Haag gespeeld.

Een week geleden werkte Kinheim in de tweede wedstrijd een 2-0 achterstand weg door in de zevende en negende inning tot scoren. Dat bracht de stand in balans en zorgde voor een verlenging. Maar de 2-2 stand wijzigde niet en na 12 innings zorgde duisternis voor een voortijdig slot. Zaterdag volgden nog eens zeven innings voordat de beslissing viel in de eerste helft van de negentiende inning. Glenn Wassink nam de pitching bij Kinheim over toen het duel werd hervat, stond uiteindelijk zeven innings op de heuvel en werd de winnende werper. Bij Storks keerde Jurrian Koks terug op de heuvel, de plek waar hij ook stond toen de wedstrijd werd gestaakt. Koks gooide zaterdag nog eens 5 1/3 inning, waarna José Moreno de heuveltaak overnam.

Beide teams kregen scoringskansen, maar wisten die niet te verzilveren. Zo kreeg Kinheim de honken vol in de zeventiende inning, maar sloot Koks af met tweemaal drie slag. In de 19e inning passeerde Kinheim wel de thuisplaat. Wesley van Hemert opende met vier wijd, kreeg het tweede honk na schijn, schoof op na een opofferingsstootslag van Sven van de Sanden en scoorde op een opofferingsslag van Marcel Tolenaars.

De wedstrijd werd de langste ooit in de historie wat innings betreft. Op 20 september 2008 duurde de eerste wedstrijd van de promotie/degradatie play-off tussen ADO en Euro Stars achttien innings. Destijds won ADO met 2-1 en zou zich uiteindelijk handhaven in de hoofdklasse. Tien spelers (zes van Kinheim, vier van Storks) kwamen negen keer in het slagperk.

shutout

In de derde wedstrijd nam Storks gelijk in de eerste slagbeurt de leiding op startende werper Martijn Schoonderwoerd na een honkslag van Kenny George, maar de ploeg liet ook drie lopers achter. Storks verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning, dit keer dankzij een puntscorende honkslag van Quinlan de Windt. De Haagse ploeg voegde een ‘insurance run’ toe in de negende inning toen werd gescoord na een wilde worp.

Kinheim kwam tot slechts drie honkslagen in zeven innings op voormalig profwerper Juan Carlos Sulbaran. Kinheim kreeg wel een aantal scoringskansen op de Oranje-werper, maar die gooide tienmaal drie slag en kwam niet echt in de problemen. Martin Kram nam het in de achtste inning over en gooide de deur in het slot om de shutout intact te houden.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse