Golden League

FysioExpert Olympia Haarlem en Terrasvogels naar Holland Series

FysioExpert Olympia Haarlem en Terrasvogels naar Holland Series

Olympia Haarlem opnieuw naar Holland Series

FysioExpert Olympia Haarlem plaatste zich opnieuw voor de Holland Series.
Foto: (c) Fred Versluis

Titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem keert komend weekeinde (13-14 oktober) weer terug naar de Holland Series. In de strijd om de nationale softbaltitel staat Olympia Haarlem dan tegenover Terrasvogels. De twee teams stelden hun plek in de finale zondag veilig op de tweede speeldag van de play-offs. Sparks Haarlem en Roef! werden uitgeschakeld voor de eindstrijd. De best-of-three Holland Series wordt gespeeld tijdens de Season Finals, die dit jaar worden gespeeld op het Nol Houtkamp Sportpark, het complex van Olympia Haarlem. Naast de Holland Series staat op de promotie/degradatie play-off op het programma tussen DSS (Golden League) en Amsterdam Pirates (Silver League).

Terrasvogels opende de tweede speeldag met een 4-3 overwinning tegen Roef! die pas in de tiende slagbeurt tot stand kwam. Met de overwinning boekte Terrasvogels een belangrijke zege, terwijl Roef! werd uitgeschakeld. Beide teams lieten de nodige loopsters (in scoringspositie) achter, zodat het een spannend treffen werd. Terrasvogels keek aanvankelijk tegen een 0-2 achterstand aan. Roef! opende de score in de eerste inning toen Charlotte Drijvers vier wijd kreeg met volle honken, maar de ploeg liet ook drie loopsters achter. In de tweede inning werd gescoord na een honkslag van Kim Donkers. Terrasvogels kwam terug vanaf de derde inning en bracht de stand in evenwicht, dankzij Dervisa Mutic. In zowel de derde als de vijfde inning sloeg ze een honkslag, waarop kon worden gescoord.

Een verlenging volgde, maar beide teams scoorden in de negende inning. Roef! op een opofferingsslag van Wies Ligtvoet, Terrasvogels op een honkslag van Lizzie Clarijs. De beslissing viel in de tiende inning toen tie-break loopster Katharina Szalay scoorde op een ‘walk-off single’ van Karin Tuk.

In het volgende duel bleef Olympia Haarlem Terrasvogels met 2-0 de baas. De regerend landskampioen scoorde al vroeg. Een tweehonkslag van Virginie Anneveld leverde een punt op in de eerste inning. Twee slagbeurten later maakte de international opnieuw goed contact en zorgde dit keer met een opofferingslag voor het tweede punt. Daar bleef het bij. Terrasvogels kreeg weinig scoringskansen van Alyson Spinas, die maar vier hits toestond.

beslissing

De slotwedstrijd tussen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem was beslissend voor beide ploegen, maar ook voor Terrasvogels. Bij winst van Sparks Haarlem zouden de drie ploegen gelijk eindigen en de onderlinge resultaten zouden eveneens een gelijke stand opleveren. Dat betekende dat de uitslag in dat geval doorslaggevend zou zijn voor de Team Quality Balance. Zover kwam het niet, want Olympia Haarlem won met 4-5. Olympia Haarlem kwam al snel op voorsprong, maar Sparks Haarlem kwam langszij. In de zesde inning hernam Olympia de leiding (2-5). De spanning steeg echter weer in de zevende inning toen Sparks Haarlem tweemaal tot scoren kwam, maar de ploeg stond uiteindelijk met lege handen.

Teleurstelling bij Sparks Haarlem

Teleurstelling bij Sparks Haarlem-speelsters Kingsley Avery, Onaisha Franka en Kehli Washington.
Foto: (c) Fred Versluis

Olympia Haarlem opende de score in de eerste inning toen Mariëlle Vleugels een homerun sloeg met twee uit. Een honkslag van Brenda Beers maakte er 0-2 van in de derde inning. Een wilde worp (derde inning) en tweehonkslag van Chantal Versluis (vijfde inning) brachten de stand op 2-2. In de zesde inning kwam Olympia tot een rally van drie punten, waarvan er twee werden gescoord op een driehonkslag van Jessie van Aalst. Dit keer was de voorsprong voldoende. Sparks Haarlem kwam in de zevende inning nog terug tot 4-5 via een driehonkslag van Maxime van Dalen en een opofferingsslag van Katie Park, maar een vangbal sloot de wedstrijd af.

uitschakeling

Door de nederlaag werd Sparks Haarlem niet alleen uitgeschakeld voor de Holland Series, het betekende nog veel meer. Voor het eerst sinds 2009 neemt Sparks Haarlem dit jaar niet deel aan de Holland Series, maar de ploeg is ook uitgesloten van deelname aan de Europa Cup-toernooien van volgend jaar. En dat is iets wat in de vorige eeuw voor het laatst gebeurde, want in 1999 nam Sparks Haarlem voor het laatst niet deel aan een Europees bekertoernooi. Met het plaatsen voor de Holland Series keert Terrasvogels in 2019 na een jaartje afwezigheid weer terug in een Europa Cup-toernooi. Dat wordt dan de 37e keer, waarmee de club hun Europese record weer aanscherpt.

Hoogtepunten van Terrasvogels vs. Roef!

Hoogtepunten van Olympia Haarlem vs. Terrasvogels

Hoogtepunten van Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League