Wild Cats in actie tegen Sta Maria Pirates. De twee teams staan voor het zesde jaar op rij tegenover elkaar in de finale.

Curaçao

Wild Cats en Sta Maria Pirates opnieuw in finale

Wild Cats en Sta Maria Pirates opnieuw in finale

Wild Cats in actie tegen Sta Maria Pirates. De twee teams staan voor het zesde jaar op rij tegenover elkaar in de finale.

Wild Cats in actie tegen Sta Maria Pirates. De twee teams staan voor het zesde jaar op rij tegenover elkaar in de finale.
Foto: © Sta. Maria Pirates

Voor het zesde jaar op rij hebben Wild Cats en Sta Maria Pirates zich geplaatst voor de finale om het kampioenschap van Curaçao. Vijftienvoudig kampioen Wild Cats is ook dit jaar de grote favoriet in de Liga Aqualectra. De selectie van manager Johnny Balentina won de titel in de afgelopen twee seizoenen en sloot dit jaar de reguliere competitie als winnaar af. De winnaar van de finale plaatst zich voor de zevende editie van de Serie Latinoamericana.

Wild Cats werd vorige maand winnaar van de reguliere competitie. De titelverdediger won 31 van zijn 36 wedstrijden. Achter Wild Cats eindigde Sta Maria Pirates met 29 overwinningen en zeven nederlagen op een tweede plaats. De strijd achter de top twee was tot het laatste moment spannend. Groot Kwartier Stars, Sta Rosa Indians en Marchena Braves eindigden met zestien gewonnen en twintig verloren wedstrijden op gelijke hoogte, waarna beslissingswedstrijden de definitieve eindrangschikking moesten bepalen.

Die beslissingswedstrijden werden gewonnen door Sta Rosa Indians. De ploeg versloeg achtereenvolgens Groot Kwartier Stars met 6-4 en Marchena Braves met 8-3 om de derde plaats op te eisen. Marchena Braves stelde de vierde plaats veilig met een 5-4 overwinning op Groot Kwartier Stars. In twee wildcard-wedstrijden in het Tio Daou Ballpark schakelde eerst Groot Kwartier Stars (nummer 5) met 10-4 Fire Birds (nummer 6) uit, waarna Groot Kwartier Stars vervolgens zelf met 8-4 werd uitgeschakeld door nummer vier Marchena Braves.

Play-Offs

Het nieuwe scorebord in het Johnny Vrutaal Stadion.

Het nieuwe scorebord in het Johnny Vrutaal Stadion.

In de Play-Offs plaatsten Wild Cats en Sta Maria Pirates zich in de afgelopen week voor het zesde jaar op rij voor de finale. Beide ploegen klaarden de klus in hun best-of-five in vier wedstrijden. Wild Cats boekte gisteren met 2-5 de beslissende zege tegen Marchena Braves. Pitcher Ruderly Manuel gooide voor Wild Cats een volledige wedstrijd met acht strikeouts. Hij hoefde alleen solohomeruns in de vierde en zesde inning toe te staan aan Rochendrick Alexander en Jonathan Martijn. De titelverdediger had in de eerste inning echter al een beslissende 0-3 voorsprong genomen. De slagploeg van Wild Cats profiteerde van de slechte controle van pitcher Frank Moron (Marchena Braves). Hij gooide zesmaal vier wijd en moest zodoende in de eerste vijf innings op slechts drie honkslagen al vijf punten toestaan.

Op dezelfde dag leidde in het Heintje Kool Ballpark ook pitcher Johan Rifaela (Sta Maria Pirates) zijn ploeg met een complete wedstrijd naar de beslissende winst. Rifaela kwam tegen Sta Rosa Indians tot vijf keer drie slag. Bij een 1-2 voorsprong besliste zijn ploeggenoten met vier punten in de achtste innig definitief de wedstrijd. Sherman Lacrus (3 uit 5) nam drie van de veertien hits van zijn ploeg voor zijn rekening.

Kenley Jansen

Het is de tiende keer dat Wild Cats en Sta Maria Pirates tegenover elkaar staan in de finale. Tussen 1997 en 2000 won Wild Cats de onderlinge finale viermaal op rij. In de seizoenen 2013, 2014 en 2015 was Sta. Maria Pirates de sterkste, waarna Wild Cats in 2016 en 2017 weer de titel voor zich opeiste. Wild Cats heeft zich sinds 1975 25 keer geplaatst voor de finale. Daarvan werden er vijftien gewonnen. Sta. Maria Pirates staat voor de 23e keer in de eindstrijd. Sinds 2005 zelfs al onafgebroken. In de clubhistorie werd Sta. Maria Pirates negen keer kampioen van Curaçao, waarvan drie keer op rij tussen 2013 en 2015 en zeven keer sinds 2006.

Sta. Maria Pirates heeft dit seizoen onder meer de beschikking over Sherman Lacrus, Johannes Gregorius Jr. en Ulrich Snijders, alle drie spelers uit het nationale team van Curaçao. Wild Cats heeft de beschikking over international Yurendell de Caster, die vorige maande met het Nederlands Koninkrijksteam in Hoofddorp nog winnaar werd van de eerste Super 6. De Caster leidde dit seizoen de competitie in slaggemiddelde en was de nummer twee in binnengeslagen punten. Bij Wild Cats speelt de international onder meer samen met voormalig profhonkballers Ardley Jansen, Levi Carolus en Rojean Cleofa.

De best-of-seven van de finaleserie gaat zaterdag van start in het Johnny Vrutaal Stadion. In dat stadion in Otrobanda werd vorige maand, voorafgaand aan de laatste wedstrijd uit de reguliere competitie, een nieuw groot scorebord in gebruik genomen. Dat scorebord was eerder geschonken door de Curaçaose vedette Kenley Jansen, die voor Los Angeles Dodgers uitkomt in de Major League.

Uitslagen Play-Offs Liga Aqualectra

30-09-2018: Wild Cats Guardian Group/KJ74 – Marchena Braves: 8-7
02-10-2018: Marchena Braves – Wild Cats Guardian Group/KJ74: 15-3
04-10-2018: Wild Cats Guardian Group/KJ74 – Marchena Braves: 12-5
07-10-2018: Marchena Braves – Wild Cats Guardian Group/KJ74: 2-5

Wild Cats Guardian Group/KJ74 wint de best-of-five met 3-1.

30-09-2018: Sta Maria Pirates Chippie – Sta Rosa Indians ENNIA/Jeep: 4-5 (10 innings)
03-10-2018: Sta Rosa Indians ENNIA/Jeep – Sta Maria Pirates Chippie: 6-7 (10 innings)
05-10-2018: Sta Maria Pirates Chippie – Sta Rosa Indians ENNIA/Jeep: 10-7
07-10-2018: Sta Rosa Indians ENNIA/Jeep – Sta Maria Pirates Chippie: 3-7

Sta Maria Pirates Chippie wint de best-of-five met 3-1.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao