Wladimir Balentien: dit seizoen 131 binnengeslagen punten.

Honkbal

Balentien en Van den Hurk naar Japanse Play-Offs

Balentien en Van den Hurk naar Japanse Play-Offs

Wladimir Balentien: dit seizoen al 132 binnengeslagen punten.

Wladimir Balentien: dit seizoen 131 binnengeslagen punten.
Foto: © Henk Seppen

Wladimir Balentien en Rick van den Hurk hebben zich met hun Japanse club geplaatst voor de Climax Series, de Play-Offs in het Japanse profhonkbal. Van den Hurk eindigde in de reguliere competitie met Fukuoka SoftBank Hawks op een tweede plaats in de Pacific League. In de Central League sloot Balentien de reguliere competitie met Tokyo Yakult Swallows eveneens als tweede af. De 34-jarige honkballer uit Curaçao evenaarde in de voorlaatste reguliere wedstrijd zijn eigen clubrecord.

Wladimir Balentien is momenteel bezig aan zijn achtste seizoen in de Nippon Professional Baseball (NPB), de belangrijkste profcompetitie van Japan. In dienst van Tokyo Yakult Swallows sloeg hij in augustus al voor het zevende seizoen minimaal dertig homeruns. Daarmee heeft hij het record voor niet-Japanse spelers geëvenaard. Die stond sinds 2008 op naam van Tuffy Rhodes.

De teller voor Balentien eindigde dit seizoen op 38 homeruns. Daarmee bleef hij ver verwijderd van zijn eigen record van zestig homeruns, waarmee hij in 2013 de Japanse honkballegende Sadaharu Oh van de troon stootte. Gisteren wist hij wel een ander record te evenaren. In de wedstrijd tegen Hanshin Tigers sloeg hij in het Jingu Stadium met zijn 38e homerun in de tweede inning drie punten binnen. Daarmee evenaarde hij het clubrecord van Tokyo Yakult Swallows van 131 binnengeslagen punten, dat Balentien in 2013 op zijn naam wist te zetten

Beste kans

Rick van den Hurk.

Rick van den Hurk.
Foto: © Henk Seppen

In de laatste wedstrijd uit de reguliere competitie kreeg Balentien, die in de seizoenen 2007, 2008 en 2009 170 wedstrijden in de Major League speelde voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds, vandaag tegen Yokohama DeNa BayStars dat record de kans om zijn record te verbreken. Direct in de eerste inning sloeg hij, met een loper op het eerste honk de bal diep het rechtsveld in. Hij kwam echter net tekort voor zijn 39e homerun. In vier slagbeurten sloeg Balentien uiteindelijk één honkslag, maar op dat moment zonder lopers op de honken. Zijn beste kans kreeg Balentien in de vijfde inning toen hij aan slag kwam met volle honken en twee man uit. Maar zijn hooggeslagen bal werd op foutgebied gevangen door de eerste honkman. Tokyo Yakult Swallows verloor het duel uiteindelijk met 1-4. Voor Yokohama DeNa BayStars sloeg Neftali Soto in de vijfde inning zijn 41e homerun van dit seizoen, waarmee de binnenvelder uit Puerto Rico het klassement in de Central League aanvoert.

In 142 wedstrijden kwam Balentien dit seizoen verder tot 138 honkslagen (.268). Dat is het hoogste aantal sinds de 145 hits die hij in 2013 sloeg. Daarnaast produceerde hij dit seizoen de meeste tweehonkslagen (22) uit zijn Japanse carrière. Alleen in 2013 wist hij met 94 runs vaker te scoren dan de 72 keer dit jaar. Daarmee is de 34-jarige speler uit het Nederlands Koninkrijksteam bezig aan één van zijn meest succesvolle seizoenen in de Nippon Professional Baseball.

Rick van den Hurk

Zaterdag gaat Balentien met Tokyo Yakult Swallows in de in de Climax Series van start voor de best-of-three tegen de nummer drie uit de Central League. Ook Rick van den Hurk heeft zich met Fukuoka SoftBank Hawks geplaatst voor de Climax Series. De Nederlandse pitcher heeft in de Pacific League met Fukuoka SoftBank Hawks de reguliere competitie eveneens afgesloten op een tweede plaats. In zijn vierde seizoen won de Nederlandse pitcher tien wedstrijden en verloor hij er zeven. Hij kwam tot 127 strikeouts in 138 innings met een verdiende puntengemiddelde van 4.30.

Met zijn tiende overwinning werd Van den Hurk nog maar de derde speler uit de clubhistorie van Fukuoka SoftBank Hawks die in minimaal twee opeenvolgende seizoenen tien overwinningen wist te behalen. De andere pitchers waren Joe Stanka (1960-1961, 1963-1965) en Jason Standridge (2014-2015). Fukuoka SoftBank Hawks start zaterdag de Play-Offs met een wedstrijd tegen Hokkaido Nippon-Ham Fighters.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal