Charles Urbanus leidde L&D Amsterdam sinds 2010 naar één landstitel en één clubtitel.

HB Hoofdklasse

Urbanus stopt als hoofdcoach bij L&D Amsterdam

Urbanus stopt als hoofdcoach bij L&D Amsterdam

Charles Urbanus leidde L&D Amsterdam sinds 2010 naar één landstitel en één clubtitel.

Charles Urbanus leidde L&D Amsterdam sinds 2010 naar één landstitel en één clubtitel.
Foto: © Rob Jelsma

Na een landstitel in 2011, een Europese clubtitel in 2016 en zes Holland Series heeft Charles Urbanus besloten zijn taken als hoofdcoach van L&D Amsterdam neer te leggen. De Amsterdamse hoofdklasseclub heeft het besluit van Urbanus gisteravond officieel bekendgemaakt. Het bestuur van L&D Amsterdam is nu op zoek naar een opvolger.

Charles Urbanus trad in oktober 2009 aan als hoofdcoach van L&D Amsterdam. Hij werd na afloop van dat seizoen de opvolger van voormalig Major Leaguer Rikkert Faneyte. De 63-jarige Urbanus, die in 2013 één seizoen was teruggetreden als manager bij L&D Amsterdam, bleek de juiste persoon voor de Amsterdammers. Onder zijn leiding werden de nodige successen behaald. Urbanus leidde L&D Amsterdam zesmaal naar de Holland Series, waarvan drie keer op rij sinds 2016.

Met L&D Amsterdam veroverde hij in 2011 de landstitel, het vierde landskampioenschap in de clubhistorie. Vijf jaar later werd bovendien de allereerste Europese clubtitel gewonnen. In de finale van de European Champions Cup werd het Italiaanse ASD Rimini verslagen. Dat leverde Urbanus in oktober van dat jaar de titel Coach of the Year op tijdens de jaarlijkse Stars Awards van de honkbal- en softbalbond KNBSB. In 2011 werd hij al eens Amsterdamse Coach van het Jaar.

Afscheid

Charles Urbanus stond de afgelopen seizoenen samen met zijn zoon Nick Urbanus op het veld.

Charles Urbanus stond de afgelopen seizoenen samen met zijn zoon Nick Urbanus op het veld.
Foto: © Rob Jelsma

Afgelopen weekeinde slaagde Urbanus er in zijn zesde Holland Series met L&D Amsterdam niet in om het landskampioenschap te winnen. Na een 2-0 voorsprong in de best-of-seven verloren de Amsterdamse honkballers vier wedstrijden op rij. Urbanus moest drie van de zes wedstrijden uit de finaleserie missen door een infectie. Zodoende kreeg hij niet de kans om afscheid te nemen met een kampioenschap. In de zomer had de 131-voudig international al besloten om na dit seizoen zijn taken neer te leggen. De algemeen manager van CTO Amsterdam wil zich nu weer meer richten op zijn maatschappelijke carrière.

“Het bestuur beschouwt het vertrek van Urbanus als een groot verlies en waardeert zijn tomeloze inzet voor de club en voor de honkbalsport, gecombineerd met zijn niet aflatende drive om elke individuele honkballer die onder zijn hoede was beter te maken”, laat de Amsterdamse club in een reactie weten.

Olympische Spelen

Voordat Urbanus in 1995 voor het eerst aan de slag ging als coach bij Amsterdam Pirates was hij tussen 1991 en 1994 al eens hoofdcoach van het Rotterdamse Neptunus in de hoofdklasse. Met deze club won hij in 1991 en 1993 eveneens de landstitel en driemaal de Europese clubtitel. Ook was hij assistent-coach van het Nederlands team in de seizoenen 1989-1991 en tijdens onder meer de Olympische Spelen van 2000.

Sinds 1995 stond hij aan het roer bij verschillende teams van Amsterdam Pirates, waaronder drie jaar bij het eerste team, dat toen nog uitkwam in de Eerste klasse. Hierna had hij ook acht jaar diverse jeugdteams onder zijn hoede en was hij twee jaar coach van het Rookie-team, waarmee hij in beide seizoenen kampioen werd, voordat hij in 2009 terugkeerde als manager van de hoofdmacht.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse