Pitcher Kaj Timmermans in actie voor het Nederlands Koninkrijkteam tijdens het EK U23 in 2017.

Honkbal

Europese kampioenschappen in Duitsland en Tsjechië

Europese kampioenschappen in Duitsland en Tsjechië

Pitcher Kaj Timmermans in actie voor het Nederlands Koninkrijkteam tijdens het EK U23 in 2017.

Pitcher Kaj Timmermans in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het EK U23 in 2017.

Nadat eerder Duitsland al is aangewezen als gastheer voor het Europees kampioenschap, heeft de Europese honkbalbond het EK voor spelers van 23 jaar en jonger toegewezen aan Tsjechië. Voor het EK, dat geldt als een Olympisch kwalificatiemoment, zijn de speeldata vastgesteld op 6 tot en met 15 september 2019.

Het Europees kampioenschap voor A-landen stond aanvankelijk op het programma voor 2018. Daarvoor werd al in 2016 Duitsland aangewezen als gastheer. Met het oog op Olympische kwalificatie is het toernooi uitgesteld tot volgend jaar.

In een deelnemersveld van twaalf teams krijgen dan de beste vijf landen de kans om zich te plaatsen voor het Europees/Afrikaans Olympisch kwalificatietoernooi. Het EK wordt van vrijdag 6 tot en met zondag 15 september 2019 gehouden in de Duitse steden Bonn en Solingen.

EK U23

De organisatie van het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger is toegewezen aan de Tsjechische hoofdstad Praag. Voor Praag wordt dit EK U23 het eerste grote internationale honkbaltoernooi sinds het EK U18 van 2013. De vorige editie van het Europese kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger werd in 2017 eveneens in Tsjechië gehouden. Toen was Brno de speelstad.

Het Europese U23-toernooi wordt van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus 2019 gehouden. Nederland is als titelverdediger ingedeeld in poule A met Duitsland, Spanje en promovendus Oekraïne. Poule B bestaat uit Tsjechië, Frankrijk, België en nieuwkomer Kroatië. De wedstrijden worden onder meer gespeeld op de velden van Tempo Titans Praha en Praha Eagles.

European Champions Cup

In 2019 worden ook opnieuw de Europese kampioenschappen voor spelers van 15 jaar en jonger en van 12 jaar en jonger gehouden. Voor het EK U15 lijkt Italië de voornaamste kandidaat. Dit toernooi wordt zeer waarschijnlijk gehouden van maandag 15 tot en met zondag 21 juli 2019. Voor het EK U12 heeft Boedapest opnieuw interesse getoond in de organisatie. Dit jaar was de Hongaarse hoofdstad ook al gastheer. Het EK U12 wordt in 2019 gehouden van maandag 1 tot en met zondag 7 juli.

De European Champions Cup wordt gehouden van dinsdag 4 tot en met zondag 9 juni 2019. Namens Nederland nemen titelverdediger Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam deel. De speellocaties worden op een later moment bepaald.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal