De strijd om het landskampioenschap keert voor het eerst sinds 2014 terug naar Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein.

Softbal

Nieuwegein Diamonds terug in finale heren softbal

Nieuwegein Diamonds terug in finale heren softbal

De strijd om het landskampioenschap keert voor het eerst sinds 2014 terug naar Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein.

De strijd om het landskampioenschap keert voor het eerst sinds 2014 terug naar Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein.

De heren softballers van Nieuwegein Diamonds hebben zich voor de tweede keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale om het landskampioenschap. Tegenstander daarin wordt dit weekeinde titelverdediger Quick Amersfoort. De Europese clubkampioen uit Amersfoort staat voor het vierde jaar op rij in de finale.

De finale van de 1e klasse start zaterdag 13 oktober op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort met de eerste wedstrijd uit de best-of-three. Een dag later volgen de tweede en indien noodzakelijk de derde wedstrijd op het Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein.

Daarmee keert voor het eerst in vier jaar tijd de finale terug in Nieuwegein. In 2014 plaatsten de softballers van Nieuwegein Diamonds zich voor het eerst in de historie voor de eindstrijd. Daarin werd toen in twee wedstrijden verloren van Hoofddorp Pioniers, dat voor het eerst landskampioen werd.

Reguliere competitie

Nieuwegein Diamonds stond in 2014 in de finale tegenover Hoofddorp Pioniers.

Nieuwegein Diamonds stond in 2014 in de finale tegenover Hoofddorp Pioniers.

Hoofddorp Pioniers wist ook in de drie seizoenen daarop de finale te halen. In 2015 werd de titel geprolongeerd. Maar dit seizoen liepen de softballers uit Hoofddorp de eindstrijd mis. Nadat zes van de eerste acht wedstrijden werden gewonnen, verloor Pioniers vijfmaal op rij. Daarmee verloor de ploeg de finale uit het oog.

Hoofddorp Pioniers moest in het klassement van de 1e klasse genoegen nemen met een vijfde plaats achter Nieuwegein Diamonds, Quick Amersfoort, Zuidvogels en Tex Town Tigers. Na een vijfde plaats vorig jaar werd Nieuwegein Diamonds dit seizoen winnaar van de reguliere competitie. De ploeg won dertien van zijn zestien wedstrijden. In zijn laatste dertien duels verloor de ploeg er nog slechts één.

Europees softbal

Achter Nieuwegein Diamonds eindigde Quick Amersfoort met eveneens dertien overwinningen, maar één punt minder dan de koploper, op een tweede plaats. Dat was voldoende voor een vierde finaleplaats op rij. Quick Amersfoort krijgt zodoende de kans om de eerste landstitel uit de clubhistorie van vorig jaar te prolongeren. In de reguliere competitie deelden Quick Amersfoort en Nieuwegein Diamonds, die beiden sinds 2013 uitkomen op het hoogste niveau, dit seizoen de punten. De softballers uit Nieuwegein wonnen op 3 mei de eerste confrontatie met 6-5. Op 17 augustus was Quick Amersfoort met 6-2 de sterkste.

Met de finaleplaats hebben zowel Quick Amersfoort als Nieuwegein Diamonds zich geplaatst voor Europees softbal. De Men’s European Super Cup wordt in 2019 gehouden van maandag 26 tot en met zaterdag 31 augustus. Quick Amersfoort werd vorige maand voor de tweede maal in drie jaar tijd winnaar van de ESF Cup. Nieuwegein Diamonds keert voor de tweede maal en voor het eerst sinds 2015 terug op het Europese toneel. In Praag wisten de softballers uit Nieuwegein zich drie jaar geleden bij hun debuut ook direct als enige Nederlandse club te plaatsen voor de Super Cup-ronde, maar eindigden daarin op een twaalfde en laatste plaats.

Programma finale 1e klasse

Wedstrijd 1 (XLLease Park Dorrestein in Amersfoort)
Zaterdag 13 oktober om 14.00 uur: Quick Amersfoort – Nieuwegein Diamonds

Wedstrijd 2 (Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein)
Zondag 14 oktober om 12.00 uur: Nieuwegein Diamonds – Quick Amersfoort

Wedstrijd 3, indien noodzakelijk (Sportpark Galecopperzoom in Nieuwegein)
Zondag 14 oktober om 15.00 uur: Nieuwegein Diamonds – Quick Amersfoort

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal