Golden League

Season Finals: Olympia Haarlem & DSS slaan eerste slag

Season Finals: Olympia Haarlem & DSS slaan eerste slag

Het team van Olympia Haarlem is voorgesteld

De speelsters van FysioExpert Olympia Haarlem zijn voorgesteld aan het publiek op de eerste speeldag van de Season Finals 2018.
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

Op een zonovergoten zaterdagmiddag was het heerlijk vertoeven op en rondom het softbalveld van het Nol Houtkamp Sportpark. Vantevoren zal niemand hebben verwacht dat er op 13 oktober gespeeld kon worden met een gemiddelde temperatuur van liefst 25 graden! Dat zorgde in elk geval al voor het eerste record, want nooit eerder was het zo laat in het jaar zo warm in ons land. Onder deze heerlijke omstandigheden gingen de Season Finals van start op het complex dat is vernoemd naar Nol Houtkamp, de legendarische (en succesvolle) softbalcoach die ondermeer vele jaren de Nederlandse softbalploeg onder zijn hoede heeft gehad. In het Season Finals Weekend staan er dit jaar slechts twee ontknopingen op het programma: promotie/degradatie van/naar de Golden League/Silver League en uiteraard de Holland Series met als inzet het landskampioenschap. DSS opende de promotie/degradatie-strijd tegen Amsterdam Pirates met een 7-3 overwinning, waarna titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem de Holland Series opende met een nipte 2-1 winst tegen Terrasvogels. DSS en Olympia Haarlem beleefden beide een valse start, maar wisten hun wedstrijden uiteindelijk in eigen voordeel te beslissen. De vele toeschouwers konden genieten van twee prima wedstrijden. Tijdens de Season Finals wordt gespeeld met de CD500FP wedstrijdbal van Covee, die zijn gesponsord door het bedrijf VvE-tje.nl.

DSS vs. Amsterdam Pirates

Sophie Bugter wordt begroet na het slaan van een homerun

Sophie Bugter (DSS) wordt begroet na haar homerun.
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

Als nummer zes van de Golden League moet DSS spelen om handhaving in de hoogste afdeling. In een best-of-three staat de ploeg tegenover Amsterdam Pirates, dat derde werd in de Silver League. Amsterdam eindige achter De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers, die automatisch naar de Golden League promoveerden.

In het eerste duel om promotie en degradatie nam Amsterdam Pirates brutaal de leiding in de eerste slagbeurt tegen DSS. De ploeg van hoofdcoach Tom Groot zag Jessie Rodermans en Roos Moerkerk via vier wijd de honken bereiken. Wat volgde was een lastig klapje van Dana Rodermans bij het tweede honk. Even leek Amsterdam drie honkloopsters te krijgen, maar het was tweede honkvrouw Dominique Burger die de loopster vanaf het eerste honk wist uit te schakelen. Het was een belangrijk en misschien wel cruciaal moment, want even later kwam Amsterdam tot scoren via een wilde worp.

DSS reageerde onmiddellijk met drie punten in de eigen eerste slagbeurt. Voormalig international Nathalie Gosewehr keerde vandaag weer terug in een DSS-pak, kreeg vier wijd en scoorde met één uit op een ferme driehonkslag van Mariah Jaymeson. Die scoorde op haar beurt na een tweehonkslag van Morgan Sampson en die wist vervolgens de thuisplaat te passeren op een honkslag van Lisette Untied. Naast Nathalie Gosewehr beschikte DSS op de eerste speeldag ook weer over ervaren outfieldster Areke Spel, terwijl voormalig Oranje-werpster Judith van Kampen voor het eerst dit seizoen ook weer in pak in de dug-out was te vinden.

Amsterdam Pirates-catcher Jeske Meewisse schakelt Lorraine Kieft (DSS) uit.

Lorraine Kieft (DSS) wordt onder toeziend oog van umpire Bob Gieskens in een dubbelspel uitgeschakeld door catcher Jeske Meewisse (Amsterdam Pirates).
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

In de tweede inning leek Amsterdam ook weer toe te slaan, maar liet Stacey Groot (honkslag) en Jessie Rodermans (tweehonkslag) achter op respectievelijk het derde en het tweede honk. DSS voerde de voorsprong met een punt op dat tot stand kwam na vier wijd met volle honken voor Morgan Sampson. DSS liet drie loopsters achter, maar liet de voorsprong niet meer in gevaar komen.

Een opmerkelijk moment was er aan het begin van de derde inning, omdat toen bleek dat werpsters Anna-Bè Bartels (DSS) en Maja Kouwenhoven (Amsterdam) twee innings hadden gegooid op herensoftbal-afstand! Dat werd aangepast, waarna het restant met correcte afstand werd gespeeld. In de derde inning nam DSS meer afstand dankzij een tweehonkslag van Lorraine Kieft en honkslag van Melissa de Greef. Het laatste DSS-punt kwam tot stand in de vierde slagbeurt toen Sophie Bugter de bal het midveld indreunde. Die kwam vervolgens op het camera-platform van SoftbalDino terecht voor een homerun.

DSS, dat aanvallend sterker was, kreeg nog een scoringskans in de vijfde inning. Maar met Lorraine Kieft (geraakt werpster) en Melissa de Greef (tweehonkslag) op de honken volgde een fraai dubbelspel. In de zesde inning liet DSS twee loopsters in scoringspositie achter.

Lisette Untied maakt een fraaie vangbal voor DSS

Rechtsveldster Lisette Untied (DSS) maakte een fraaie ‘running catch’.
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

Amsterdam wist de achterstand terug te brengen naar 7-3 via punten in de vijfde en zesde inning. Een tweehonkslag van Daniëlle ten Donkelaar leverde het tweede punt op in de vijfde inning. Een slagbeurt later stond Roos Moerkerk op het derde honk, waarna rechtsveldster Lisette Untied een fraaie ‘running catch’ maakte op een uithaal van Dana Rodermans. Dat hield Moerkerk op het honk, maar die scoorde even later alsnog op een klap van Babette Kouwenhoven. Daar bleef het bij voor de Amsterdamse formatie.

Wanneer DSS zondag opnieuw wint zal de ploeg zich handhaven in de hoogste afdeling. Wint Pirates, dan is een derde en beslissende wedstrijd nodig. Pirates speelde voor het laatst in 2007 in de hoofdklasse, waarin het een succesvol verleden heeft. Zo nam de Amsterdamse ploeg vijfmaal deel aan de play-offs om het landskampioenschap en werd tweemaal de Europese Cup Winners Cup gewonnen (1996, 1997).

Olympia Haarlem vs. Terrasvogels

Olympia Haarlem staat in de Holland Series tegenover een gerenommeerde tegenstander. Olympia staat voor de tweede keer op rij en derde keer sinds 2015 in de kampioensfinale. Terrasvogels strijdt om de 22e keer via de Holland Series om de titel en dat is een record-aantal! In 1982 nam Terrasvogels deel aan de allereerste softbal Holland Series en kwam toen tot een 2-0 sweep tegen HCAW.

Rachel van Veen scoort voor Olympia Haarlem tegen Terrasvogels

Rachel van Veen scoort het tweede punt voor Olympia Haarlem en glijdt langs catcher Karin Tuk (Terrasvogels), ziet ook umpire Arjan de Wever.
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

Hoe belangrijke sommige momenten zijn in een wedstrijd werd weer onderstreept in het eerste duel van de best-of-three, waarin beide teams niet voor elkaar onder deden. Dat leverde een goed duel op, waarin beide teams weliswaar een aantal scoringskansen kreeg, maar die niet echt konden verzilveren. Soms kwam er aan een scoringskans een einde, omdat er simpelweg ‘op de poppetjes’ werd geslagen.

In de eerste twee innings liet Terrasvogels twee loopsters achter in scoringspositie, Olympia drie. Het was daarna Terrasvogels dat de score opende in de derde inning. Ella Krommendijk (honkslag) scoorde toen met twee uit op een honkslag van Dervisa Mutic, die als midveldster een aantal fraaie nullen maakte.

De ommekeer kwam in de vierde inning. Brenda Beers begon toen met een honkslag, waarna Rachel van Veen volgde met een honkslag langs de linksveld-lijn. Dat zijn op zichzelf al lastige klappen zo ‘langs het lijntje’. Een fout in het outfield volgde en dat leverde de titelverdediger twee punten en de leiding op. Hoe de slagbeurt zich verder zou hebben ontwikkeld als de fout niet was gemaakt zullen we nooit weten. Misschien was het wel 0-1 voor Terrasvogels gebleven.

Winnende werpster Alyson Spinas

Alyson Spinas was de winnende werpster voor Olympia Haarlem.
Foto: (c) Jan Kruijdenberg

Feit is dat Olympia-pitcher Alyson Spinas Terrasvogels verder van scoren afhield. De ploeg kwam nog slechts eenmaal in scoringspositie. Ook Olympia kwam niet meer tot scoren. Daar zorgde de verdediging ondermeer voor in de vijfde inning. Olympia Haarlem kreeg drie honken in bezit op werpster Dani Bonnet, maar tweemaal werd de voorste loopster gedwongen uitgeschakeld op de plaat. Uiteindelijk bleven drie loopsters achter. Ook voor Olympia was dat de laatste scoringskans!

Alyson Spinas stond slechts vier honkslagen toe en schakelde zes slagvrouwen met drie slag uit.

Hieronder zijn de samenvattingen van SoftbalDino te zien van de eerste promotie/degradatie-wedstrijd tussen DSS en Amsterdam Pirates en de eerste Holland Series-wedstrijd tussen Olympia Haarlem en Terrasvogels.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League