De softballers van Quick Amersfoort scoorden op de slotdag van de finale maar liefst 61 punten.

Softbal

Quick Amersfoort opnieuw landskampioen

Quick Amersfoort opnieuw landskampioen

De softballers van Quick Amersfoort scoorden op de slotdag van de finale maar liefst 61 punten.

De softballers van Quick Amersfoort scoorden op de slotdag van de finale maar liefst 61 punten.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Voor het tweede jaar op rij is Quick Amersfoort landskampioen geworden. De heren softballers waren vandaag in de finale van de Eerste klasse tweemaal te sterk voor Nieuwegein Diamonds, de winnaar van de reguliere competitie. Na het 7-9 verlies gisteren in Amersfoort wonnen de softballers uit Amersfoort vandaag in Nieuwegein met 12-35 en 14-26 om de titel te prolongeren. In de twee doldwaze wedstrijden van vandaag sloeg Quick Amersfoort zeventien homeruns en werden door de regerend kampioen maar liefst 61 punten gescoord.

Op Sportpark Galecopperzoom, waar Nieuwgein Diamonds vier jaar geleden in zijn allereerste finale tegen Hoofddorp Pioniers al als verliezer van het veld stapte, was de ploeg uit Nieuwegein vandaag opnieuw niet bij machte om beslag te leggen op de allereerste landstitel. En dat terwijl Nieuwegein Diamonds gisteren de openingswedstrijd uit de best-of-three in Amersfoort nog met 7-9 had gewonnen.

Pitcher Emeron Lourens in actie voor Quick Amersfoort.

Pitcher Emeron Lourens in actie voor Quick Amersfoort.
Foto: © Jan Kruijdenberg

In die wedstrijd viel echter pitcher Roman Matuska geblesseerd uit. Tijdens het pitchen in de derde inning liep Matuska een blessure op aan zijn been. Daardoor was de Tsjech vandaag beperkt inzetbaar. En dat gemis werd pijnlijk duidelijk. Op het pitchen van René Richardson, Sander Wuis, Gabriel Goderski en Michel Rowan sloeg de ervaren slagploeg van Quick Amersfoort er vandaag lustig op los om de tweede titel op rij in de wacht te slepen.

Strijd

Nadat de afgelopen drie seizoenen de strijd om het landskampioenschap ging tussen Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers, wisten de softballers van Nieuwegein Diamonds zich dit seizoen te mengen in de strijd om het kampioenschap. De ploeg sloot de reguliere competitie met dertien overwinningen in zestien wedstrijden af als beste team en plaatste zich daarmee voor de tweede keer in de historie en de eerste keer sinds 2014 voor de finale.

Dat begon gisteren nog hoopvol voor Nieuwegein Diamonds. Op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort maakten de softballers uit Nieuwegein het verschil in de vierde inning, toen de ploeg elf man in het slagperk kreeg. Na drie vrije lopen liep de ploeg via hits van Ferdy van der Craats en Gabriel Goderski uit van 0-1 naar een 0-5 voorsprong. Nadat startend pitcher Emeron Lourens was vervangen voor Frits van Dijkhuizen, bracht Sander Wuis (2 uit 2) de bezoekers zelfs op 0-7. In de tweede en vierde innings had Wuis al tweemaal voor zijn ploeg gescoord.

Verschil

Anthony Hosé sloeg vier homeruns op de slotdag van de finales.

Anthony Hosé sloeg vier homeruns op de slotdag van de finales.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort kon in het slot van de wedstrijd nog terugkomen, maar slaagde er niet meer in om het verschil te overbruggen. Uiteindelijk trok Nieuwegein Diamonds met 7-9 de winst naar zich toe. Die winst bleek echter geen garantie op de titel. Tijdens een doldwaze slotdag van de softbalfinale was het vandaag op Sportpark Galecopperzoom opnieuw Quick Amersfoort die de sterkste bleek.

In de tweede wedstrijd uit de best-of-three sloegen Siegmond Francisca (+1 in de 2e inning en solo in de 6e inning), Anthony Hosé (+1 in de 3e inning), Dyron Juaquin (+3 in de 3e inning), Jerome Wouters (solo in de 4e inning), Shermayn Balentien (+3 in de zesde inning) en Revin Brooks homeruns. Brooks sloeg zelfs twee homeruns in de zesde inning en bracht daarmee in totaal vijf punten over de thuisplaat. Quick Amersfoort kreeg uiteindelijk 22 spelers in deze zesde inning in het slagperk. Negen hits, waaronder vier homeruns, leverden in deze zesde inning voor Quick Amersfoort uiteindelijk zeventien punten op. Zodoende liep Quick Amersfoort uit van een 12-18 voorsprong naar de 12-35 winst.

Homeruns

In de derde wedstrijd pakte Quick Amersfoort direct de draad weer op. Met openingsslagman Shermayn Balentien (vier wijd) op het eerste honk sloeg Anthony Hosé al in de eerste inning de bal over de hekken. Na zijn uithaal volgden nog eens acht homeruns voor Quick Amersfoort. Hosé (5 uit 6) kwam zelfs tot drie homeruns, terwijl Revin Brooks (3 uit 5) en Dyron Juaquin (5 uit 5) beiden twee keer de bal voor vier honken wegsloegen.

Davy van Vernooij scoort voor Quick Amersfoort.

Davy van Vernooij scoort voor Quick Amersfoort.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Even leek Nieuwegein Diamonds het kampioensfeestje van Quick Amersfoort nog te verstoren, toen de ploeg in de derde slagbeurt via vijftien slagmannen negen keer wist te scoren. In deze slagbeurt gaven pitchers Emeron Lourens en Revin Brooks samen maar liefst tien vrije lopen weg. Maar bij een 13-3 achterstand stelden de bezoekers in de vierde inning direct orde op zaken. Drie homeruns, waaronder een grandslam-homerun van Revin Brooks, brachten Quick Amersfoort met 13-16 aan de leiding. Daarmee was definitief het verzet gebroken. In de laatste drie innings liep Quick Amersfoort vervolgens uit naar de 14-26 overwinning.

Dubbelslag

Voor Nieuwegein Diamonds sloegen Gabriel Goderski (3 uit 3), Sander Wuis (2 uit 2) en René Richardson (1 uit 3) in de derde wedstrijd homeruns. Wuis was zelfs goed voor twee homeruns en nam daarmee vijf van de veertien punten van zijn ploeg voor zijn rekening. Ook in de tweede wedstrijd had Wuis de bal al over de hekken geslagen.

Na twee wedstrijden van beiden zo’n drie uur tijd was de tweede landstitel uit de clubhistorie voor Quick Amersfoort een feit. Voor het eerst heeft de club uit Amersfoort in één jaar tijd zowel de nationale titel als de Europese clubtitel veroverd. Afgelopen september werd Quick Amersfoort in Tsjechië al winnaar van de ESF Cup. Vandaag werd de dubbelslag gecompleteerd.

Wedstrijd 1

          1 2 3 4 5 6 7 R H E
NIEUWEGEIN DIAMONDS 0 1 0 6 1 0 1 9 6 2
QUICK AMERSFOORT  0 0 0 1 0 6 0 7 8 3

Pitchers Nieuwegein Diamonds
Roman Matuska (2 1/3+1 man): 4-2-2-0
René Richardson (4 2/3): 4-3-6-2

Pitchers Quick Amersfoort
Emeron Lourens (3+7 man): 6-6-3-1
Frits van Dijkhuizen (4): 1-4-3-2

Wedstrijd 2

          1 2 3 4 5 6  R H E
QUICK AMERSFOORT  0 2 8 2 6 17 35 24 1 
NIEUWEGEIN DIAMONDS 5 0 4 0 3 0 12 9 4

Pitchers Quick Amersfoort
Frits van Dijkhuizen (2/3+2 man): 1-1-5-0
Emeron Lourens (4 1/3): 5-12-3-1
Frits van Dijkhuizen (1): 1-1-1-0

Pitchers Nieuwegein Diamonds
René Richardson (4 1/3+3 man): 3-5-13-3
Sander Wuis (1+2 man): 0-2-6-1
Gabriel Goderski (1/3+1 man): 1-2-0-0
Sander Wuis (7 man): 0-3-3-0
Michel Rowan (1/3): 0-2-2-0

Wedstrijd 3

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
QUICK AMERSFOORT  2 0 1 13 2 0 8 26 23 1
NIEUWEGEIN DIAMONDS 3 1 9 1 0 0 0 14 10 4

Pitchers Quick Amersfoort
Frits van Dijkhuizen (2): 1-2-3-0
Emeron Lourens (1/3+8 man): 0-5-1-0
Revin Brooks (2/3): 1-3-0-1
Frits van Dijkhuizen (4): 1-0-6-0

Pitchers Nieuwegein Diamonds
René Richardson (3 2/3+11 man): 2-3-14-2
Roman Matuska (3+5 man): 1-1-9-2
René Richardson (1/3): 0-1-0-0


Voor het tweede jaar op rij is Quick Amersfoort kampioen van Nederland.

Voor het tweede jaar op rij is Quick Amersfoort kampioen van Nederland.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal