Het Nederlands Koninkrijksteam reist volgend jaar als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.

Honkbal

Koninkrijksteam U23 met sterke selectie naar WK

Koninkrijksteam U23 met sterke selectie naar WK

Het Nederlands Koninkrijksteam reist volgend jaar als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.

Het Nederlands Koninkrijksteam reist als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.

Manager Sidney de Jong heeft zijn selectie voor het WK U23 gepresenteerd. Team Kingdom of the Netherlands U23 reist met een sterke selectie af naar Colombia, waar het in Groep A zal spelen tegen onder meer Japan, Taiwan en Mexico. De selectie van de Jong bestaat uit zeven profspelers, twaalf hoofdklassespelers, drie spelers uit de Curaçaose competitie, één speler op college niveau en één speler uit de Italiaanse Serie B.

Na een korte gezamenlijke voorbereiding op Curaçao reist het Koninkrijksteam U23 af naar Colombia, waar de ploeg van 19 tot en met 28 oktober zal deelnemen aan het Wereldkampioenschap U23. De wedstrijden in Groep A worden gespeeld in Barranquilla in het gloednieuwe Edgar Renteria Stadion. Morgen is daar thuisland Colombia al de eerste tegenstander, die wedstrijd wordt om 20.00uur plaatselijke tijd gespeeld (03.00uur Nederlandse tijd).

Selectie

In de selectie keren zeven spelers terug die vorig jaar in Tsjechië de Europese titel pakten met Oranje U23: Kaj Timmermans, Delano Selassa (HCAW), Rowan van Hoek, Rachid Engelhardt, Colin van Laar (Quick Amersfoort), Ruar Verkerk (De Glaskoning Twins) en Maickel Rietel (L&D Amsterdam). Uit de hoofdklasse zijn hieraan toegevoegd Misja Harcksen (De Glaskoning Twins), Mike Groen, Tommy van de Sanden (DSS), Angelo Wicklert en Oliver van der Wijst Severino (Hoofddorp Pioniers).

Uit de Curaçaose competitie zijn pitcher Cedeon Langguth (Fire Birds) en infielders Francinel Martina en Swindly Lint (Sta Rosa Indians) geselecteerd. Tijmen Takke (Phoenix College) en Ruwensley Bonifacio (Poviglio Baseball A.S.D.) zijn de twee andere niet-profs in de selectie van manager Sidney de Jong.

Paul Brands in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de European Baseball Series.

Paul Brands in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de European Baseball Series.
Foto: © Lauro Bassani

Profs

Bij de profs uit de selectie van Oranje U23 zit een aantal bekende namen. Zo kwam Wendell Floranus in 2015 nog voor Team Kingdom of the Netherlands uit tijdens de Premier12 en maakte hij onderdeel uit van de selectie voor de Samurai Japan Warmup Games in de Tokyo Dome in 2016. Afgelopen seizoen was Floranus teamgenoot van Kalian Sams bij Les Captiales de Quebec in de Can-Am League.

Paul Brands, catcher in de organisatie van de Pittsburgh Pirates, speelde eind vorig seizoen mee in de hoofdmacht van Oranje tijdens de European Baseball Series. Dit seizoen kwam hij in de New York-Penn League voor de West Virginia Black Bears op Single-A Short season niveau. Sherten Apostel en Aldrich de Jongh kwamen al eens uit voor Oranje U18. Apostel speelde vorig jaar het WK in Canada en is nu de derde honkman van de Spokane Indians, in de organisatie van de Texas Rangers.

MVP

Aldrich de Jongh werd in 2016 nog MVP van het EK U18 in Gijon en werd eerder dit jaar gedraft door de Los Angeles Dodgers voor wie hij seizoen nog als outfielder in Rookie Ball speelde. Naast Floranus, Brands, Apostel en de Jongh zijn ook profs Nelmerson Angela (pitcher in de organisatie van de New York Mets), Gilian Wernet (pitcher in de organisatie van de Baltimore Orioles) en Stephan Vidal (catcher in de organisatie van de Kansas City Royals) in de selectie opgenomen.

Het is de eerste keer dat Team Kingdom of the Netherlands deelneemt aan het WK U23. Tijdens dit WK kunnen belangrijke punten verdiend worden voor de wereldranglijst, waarop Nederland op dit moment op de zevende plaats staat. Het is voor een aantal landen de laatste kans om een plek in de top 12 te bereiken. Deze plek geeft recht op deelname aan de Premier 12 in 2019.

Voor Nederland een mooie kans om extra punten te verdienen om zo dichterbij nummer zes Mexico te komen en weg te lopen bij Australië en Canada. Naast een sterke selectie is daarvoor ook een fenomenale coaching staf samengesteld. Naast manager Sidney de Jong nemen daarin plaats pitching coach Rob Cordemans en coaches Evert-Jan ’t Hoen, Eugene Kingsale en Hainley Statia. Cordemans, Kingsale en ’t Hoen maakten vorig jaar ook al deel uit van de technische staf tijdens het EK in Tsjechië. Oud-international Hainley Statia is een nieuwe toevoeging. Statia, pas 32 jaar oud, is tegenwoordig coach in de organisatie van de Milwaukee Brewers.

 

Het schema van Team Kingdom of the Netherlands U23

Live streaming

Alle wedstrijden van het WK U23 worden via een live stream uitgezonden. Via BaseballSoftball.tv en het Youtube kanaal van de WBSC kunnen wij in Nederland alle wedstrijden bekijken. Op Honkbalsite.com en alle kanalen van de KNBSB houden wij je op de hoogte van de prestaties van Oranje U23.

De selectie

Positie Naam Rugnummer
RHP Misja Harcksen 14
RHP Kaj Timmermans 25
RHP Mike Groen 20
RHP Maickel Rietel 22
LHP Colin van Laar 2
RHP Angelo Wicklert 8
RHP Wendell Floranus 32
LHP Nelmerson Angela 23
RHP Gillian Wernet 5
RHP Cedeon Langguth 6
RHP Ruwensly Bonifacio 31
C Paul Brands 1
C Rowan van Hoek 7
C Stephan Vidal 33
IF Tijmen Takke 26
IF Francinel Martina 10
IF Oliver van der Wijst Severino 12
IF Ruar Verkerk 27
IF Sherten Apostel 13
IF Swindly Lint 4
OF Rachid Engelhardt 28
OF Aldrich de Jongh 15
IF/OF Tommy van de Sanden 17
IF/OF Delano Selassa 11

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal