Randolph Oduber in actie tijdens de Super 6.

Honkbal

Debuut van Oduber in Venezolaanse competitie

Debuut van Oduber in Venezolaanse competitie

Randolph Oduber in actie tijdens de Super 6.

Randolph Oduber in actie tijdens de Super 6.
Foto: © Rob Jelsma

Randolph Oduber heeft zijn debuut gemaakt in de Liga Venezuela Beisbol Profesional. Gisteren kwam de Arubaanse profhonkballer in actie in zijn eerste wedstrijd voor Aguilas del Zulia. International Ademar Rifaela wacht nog op zijn start in een Caribisch wintercompetitie. Hij komt voor het tweede jaar op rij voor Toros del Este uit in de Dominicaanse Republiek. Oduber en Rifaela waren vorige maand nog ploeggenoten in het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de Super 6.

Op dinsdag 2 oktober had Oduber zich als gastspeler gemeld bij de selectie van manager Lipso Nava. Hij trainde ruim een week op proef mee met Aguilas del Zulia op het Luis Rodolfo Machado Bohórquez sportcomplex. Met zijn slagkwaliteiten liet Oduber zo’n goede indruk achter, dat hij op de eerste speeldag van het seizoen werd opgenomen op het definitieve roster van 32 spelers. Hij is als zevende buitenlandse speler aan de selectie toegevoegd. Die plaats was beschikbaar gekomen nadat de club er niet in was geslaagd om een overeenkomst af te sluiten met buitenvelder Carlos Moncrief. De 29-jarige Amerikaan speelde in 2017 28 wedstrijden voor San Francisco Giants in de Major League.

Inmiddels speelde Aguilas del Zulia al vijf wedstrijden, waarin driemaal werd gewonnen. Goed voor een tweede plaats. De international van Aruba moest tot gisteravond wachten op zijn debuut in de Venezolaanse wintercompetitie. In de met 6-7 verloren wedstrijd tegen Navegantes del Magallanes sloeg Oduber in de negende inning als pinch-hitter een vangbal. Met zijn debuut is Oduber de tweede Arubaanse honkballer in dienst van Aguilas del Zulia geworden. De speler uit het Nederlands Koninkrijksteam is de opvolger van voormalig Major Leaguer Calvin Maduro, die in de seizoenen 1996-1997 en 2003-2004 al voor deze club speelde in de Venezolaanse competitie.

Lincoln Saltdogs

Vorig jaar kwam Oduber in de wintermaanden uit in de Liga Colombiana de Béisbol Profesional. Voor deze Colombiaanse profclub speelde hij toen samen met de Curaçaose honkballers Chris Pieters en Wendell Floranus. Vorige maand sloot Oduber het reguliere seizoen in de American Association af. Voor Lincoln Saltdogs kwam hij in negentig wedstrijden tot een slaggemiddelde van .324. Daarmee was hij de nummer zeven in het slagklassement. De Arubaan scoorde zestig runs en sloeg 57 punten over de thuisplaat. Oduber kwam nog niet eerder uit in de Venezolaanse wintercompetitie. Hij volgt daarmee onder meer het voorbeeld van international Shairon Martis, dit jaar zijn ploeggenoot was Lincoln Saltdogs.

Martis speelde afgelopen winter in zijn zesde seizoen in Venezuela voor het tweede jaar op rij eveneens voor Aguilas del Zulia. Het optreden van de Curaçaose pitcher bij deze club bleef vorige winter beperkt tot drie wedstrijden. Overigens kreeg Martis vorige week te horen dat zijn overeenkomst met het Amerikaanse Lincoln Saltdogs niet wordt verlengd. Gisteren werd bekend dat na Shairon Martis ook international Dashenko Ricardo afscheid heeft moeten nemen van Lincoln Saltdogs.

Ademar Rifaela

Ademar Rifaela is de tweede international die al zeker is van een overeenkomst met een profclub uit een wintercompetitie. De 23-jarige speler van Curaçao is door zijn profclub Baltimore Orioles voor het tweede jaar op rij toegewezen aan Toros del Este, dat uitkomt in de professionele wintercompetitie van de Dominicaanse Republiek. Vorig jaar speelde Rifaela 33 wedstrijden voor deze ploeg en kwam hij tot vijftien honkslagen (.227) en vijf binnengeslagen punten. Rifaela werd als debutant met een slaggemiddelde van .556 de beste slagman van het Nederlands Koninkrijk tijdens de Super 6. Oduber sloeg tijdens dat toernooi in Hoofddorp zeven honkslagen (.412).

Jair Jurrjens heeft de mogelijkheid om deze winter in diezelfde Dominicaanse competitie terug te keren bij Tigres del Licey. Vorig jaar gooide de voormalig Major Leaguer al elf wedstrijden voor dit team en stond hij met Tigres del Licey zelfs in de finale. Door een schouderblessure is hij niet in het eerste deel van de competitie inzetbaar, maar de Dominicaanse club houdt de mogelijkheid open om hem in het tweede deel wel aan het roster toe te voegen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal