Brian Finnegan in 2014 als coach van het Rookie League-team van Amsterdam Pirates.

HB Hoofdklasse

Finnegan nieuwe hoofdcoach L&D Amsterdam

Finnegan nieuwe hoofdcoach L&D Amsterdam

Brian Finnegan in 2014 als coach van het Rookie League-team van Amsterdam Pirates.

Brian Finnegan in 2014 als coach van het Rookie League-team van Amsterdam Pirates.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Brian Finnegan volgt met onmiddellijke ingang Charles Urbanus op als hoofdcoach bij L&D Amsterdam. De Amsterdamse hoofdklasser heeft de terugkeer van de in de Verenigde Staten geboren Finnegan inmiddels bevestigd. Hij stond eerder in 2002 en 2003 aan het roer bij de hoofdmacht van de club.

Brian Finnegan komt over van het tweede team van Amsterdam Pirates, waar hij sinds 2014 één van de coaches is. Bij zijn rentree in het eerste team krijgt de Amerikaan de zware taak om L&D Amsterdam naar de vierde opeenvolgende Holland Series te leiden. Eén van de spelers in de selectie van L&D Amsterdam wordt zijn zoon Aiden Finnegan. Hij maakte dit jaar zijn debuut in de hoofdklasse en speelde in vijftien wedstrijden met de hoofdmacht mee, waaronder twee duels in de Holland Series. Hij kwam tot acht hits (.235), waaronder één homerun.

Voor de 58-jarige Brian Finnegan wordt het een rentree in de hoofdklasse. Eind 2001 werd hij ook al aangesteld als hoofdcoach van de hoofdmacht. Bij zijn debuut leidde hij Amsterdam Pirates naar een achtste plaats in de reguliere competitie en een tweede plaats in de promotie/degradatiepoule. Hij won dat seizoen negentien van de 47 wedstrijden.

Kampioenspoule

Een jaar later wist Finnegan deze prestatie te verbeteren toen hij met veertien overwinningen de Amsterdamse club naar een vijfde plaats in de reguliere competitie en een zesde plaats in de kampioenspoule leidde. Zestien jaar na zijn laatste seizoen als hoofdcoach in de hoofdklasse keert Finnegan komend seizoen terug op het hoogste niveau. De afgelopen jaren was Finnegan actief als coach van diverse jeugdteams. Zo was hij in 2006 onder meer manager van het nationale AA-team.

Finnegan is met onmiddellijke ingang benoemd. Daarmee volgt hij Charles Urbanus op, die sinds 2009 in twee periodes in totaal acht seizoenen aan het roer stond bij de club. Onder leiding van Urbanus veroverde L&D Amsterdam in 2011 de landstitel en in 2016 de Europese clubtitel. Urbanus besloot eerder dit jaar zijn taken als hoofdcoach neer te leggen om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière. Finnegan is na Jeffrey Arends (De Glaskoning Twins), Marco Wels (DSS) en Glenn Romney (Quick Amersfoort) de vierde coach geworden, die nieuw is aangesteld bij één van de teams uit de hoofdklasse.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse