Honkbal

Oranje U23 pakt eerste overwinning in knotsgek duel

Oranje U23 pakt eerste overwinning in knotsgek duel

De spelers van Team Kingdom of the Netherlands U23 vieren de walk-off overwinning op Chinese Taipei
(Foto: WBSC)

Het heeft iets langer geduurd dan dat de spelers ongetwijfeld zelf gehoopt hadden, maar de eerste overwinning voor Team Kingdom of the Netherlands op het WK U23 in Colombia is binnen, en hoe?! In een knotsgek duel trok Oranje in de verlenging aan het langste eind dankzij een walk-off hit by pitch voor invaller Tijmen Takke: 10-9.

Manager Sidney de Jong en pitching coach Rob Cordemans hadden voor deze belangrijke wedstrijd Misja Harcksen aangewezen als starter. De werper van De Glaskoning Twins begon sterk aan het duel en zag zijn slagploeg hem in de eerste innings een ruime voorsprong bezorgen. Sherten Apostel zorgde als derde slagman na een lead-off single van Aldrich de Jongh en een vrije loop van Francinel Martina voor een 3-0 voorsprong met een homerun in het rechtsveld!

https://www.facebook.com/WBSC/videos/335108620580962/UzpfSTE0MjQ0NTM2NTExMjA0NTc6MjI0MTk2OTYyOTM2ODg1MQ/

Een inning later werd de voorsprong al uitgebreid naar 5-0 via een RBI-double van de Jongh en een sac fly van Martina. De Taiwanezen deden in de derde inning iets terug, maar de voorsprong werd opnieuw uitgebreid naar vijf punten toen Stephan Vidal teamgenoten Martina (single) en Apostel (double) over de thuisplaat sloeg: 7-2. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar in de middle innings kwam de Taiwanese slagploeg los. Op het werpen van Harcksen en relievers Colin van Laar en Mike Groen werd er in de vijfde (2 runs), zesde (1 runs) en zevende (2 runs) gescoord. Omdat Oranje in de vijfde inning het achtste punt al gescoord had, was er nog een zeer kleine voorsprong over.

Tie-break

Manager Sidney de Jong pakte vandaag zijn eerste overwinning als coach op een WK
(Foto: WBSC)

In de achtste inning kwam Chinese Taipei echter op gelijke hoogte en omdat er in de negende inning niet gescoord werd, ging de wedstrijd naar de verlenging. In de tie-break begon Chinese Taipei logischerwijs met een opofferingsstootslag en met twee en drie bezet en één uit werd er een hoge bal naar het linksveld geslagen. De bal werd goed verwerkt en de Taiwanezen wisten op deze bal niet te scoren. Met twee uit werd er even later toch gescoord toen Angelo Wicklert (in de negende inning als reliever op de heuvel gekomen) een opzettelijke vrije loop opvolgde met een onopzettelijke vrije loop. Het zou bij één run blijven, want vlak hierna viel de derde nul van de inning op het eerste honk.

In de gelijkmakende slagbeurt begon Paul Brands met een succesvolle opofferingsstootslag. Aldrich de Jongh werd met vier wijd op het eerste honk gezet om de honken vol te laten lopen. Francinel Martina sloeg de gelijkmaker over de thuisplaat met een sac fly in het rechtsveld, waarop ook de andere lopers een honk door konden schuiven. Sherten Apostel, in deze wedstrijd al goed voor drie honkslagen en vier RBI, kreeg opzettelijk vier wijd en dat bracht met twee uit en volle honken invaller Tijmen Takke aan slag. Takke was eerder in de wedstrijd als pinch runner ingevallen en werd met twee wijd en één slag op het been gegooid door werper Chen-Yu Wu. Hierop kon Tommy van de Sanden het winnende punt scoren: 10-9!

Met deze eerste overwinning houdt Oranje nog zicht op de volgende ronde. Om daar kans op te maken zal Colombia dan van zowel Japan (vandaag) en Chinese Taipei (morgen) moeten verliezen en zal het Koninkrijksteam morgen (15.00uur NL tijd) van Zuid-Afrika moeten winnen. Bij winst op Zuid-Afrika verzekert de ploeg zich in elk geval van de vierde plaats in Groep A.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R H E
CHI. TAIPEI
0 0 2 0 2 1 2 1 0 1 9 15 2
NEDERLAND 3 2 0 2 1 0 0 0 0 2 10 15 1

 

PITCHERS NL INNINGS SO BB H Earned Runs
Misja Harcksen 5.0 2 0 11 5
Colin van Laar 1.1 1 0 2 2
Mike Groen 2.0 0 0 2 1
Angelo Wicklert W (1-0) 1.2 0 2 0 0

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal