Italië speelde twee wedstrijden tegen Oakland Athletics.

Honkbal

Italië wint drie van de zeven wedstrijden in Arizona

Italië wint drie van de zeven wedstrijden in Arizona

Italië speelde twee wedstrijden tegen Oakland Athletics.

Italië speelde twee wedstrijden tegen Oakland Athletics.
Foto: © Luca Giangrande/FIBS

In de voorbereiding op de voor Tokyo 2020 beslissende toernooien reisde een Italiaanse selectie onder leiding van bondscoach Gilberto Gerali naar Mesa in Arizona. Daar waren de Italianen twee weken te gast bij Oakland Athletics. Met de deelname aan de Instructional League werden drie van de zeven wedstrijden tegen teams van Amerikaanse profclubs gewonnen.

Nog mopperend over de verregende finaledag tijdens de Super 6 in Hoofddorp, zagen de Italianen hun eerste wedstrijd in de Amerikaanse woestijn eveneens afgelast wegens regen. Gewonnen werd er hierna van Cincinnati Reds (4-3), Texas Rangers (8-0) en Chicago White Sox (8-2). Hun gastheren trakteerden de gasten uit Italië op twee nederlagen (4-14 en 6-10). Verloren werd er ook van Los Angeles Dodgers (2-4) en van Kansas City Royals (2-12).

Pitcher Alex Bassani in actie in de wedstrijd tegen Chicago White Sox.

Pitcher Alex Bassani in actie in de wedstrijd tegen Chicago White Sox.
Foto: © Luca Giangrande/FIBS

Startende pitchers voor Italië waren tweemaal Alessandro Maestri, Andrea Pizziconi en Angelo Palumbo en één keer Filippo Crepaldi een maal. Relievers waren Mattia en Samuel Aldeghieri, Diego Fabiani, Raul Rivera, Michele Pomponi, Rich Maschieri, Ludovico Coveri, Alex Bassani, Claudio Scotti en Valerio Simone. Beste slaggemiddelden kwamen van de knuppels van Giovanni Garbella (9 uit 21), Ricardo Paolini (5 uit 12), Alessandro Deotto (3 uit 8), Leonardo Seminati (5 uit 13) en Mattia Mercuri (7 uit 20). Bondscoach Gerali concludeerde dat na twee weken hard werken en strijden tegen profspelers iedere Italiaan naar het vaderland terugkeerde met verbeterde technische baggage.

Seizoen 2019

De Italiaanse bond FIBS kon deze expeditie organiseren doordat de deelname van Italië in Colombia aan het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger teniet was gedaan, waardoor nu wel Nederland en Tsjechië daar spelen. Toch zijn daar meerdere Italianen actief betrokken bij de organisatie. Onder de technische commissarissen bevinden zich één Nederlander (Jan Kuipers), maar nota bene twee Italianen, te weten Angelo Fanara en Ruggero Bagialemani. De enige Europese scheidsrechter is een Tsjech (David Kulhanek). Maar bij de afdeling internationale scorers wordt Italië weer door twee personen vertegenwoordigd: directeur Anna Maria Paini en scorer Maurizio Ronchi. Opmerkelijk is de terugkeer van Riccardo Schiroli, onder de toenmalige voorzitter Riccardo Fraccari jarenlang perschef van de FIBS, maar ontslagen door nieuwe voorzitter Marcon en nu toch opgevist door de WBSC-voorzitter Fraccari voor de functie van communicatie- en perschef.

Op zondag 18 november gaan de Italiaanse honkbal- en softbalclubs uit de hoogste competities overleggen met het bondsbestuur van de FIBS. Om ruime opkomst te faciliteren, organiseert de Italiaanse bond vervoer vanaf de vliegvelden van Milaan en Bologna naar het congreshotel. Clubs moeten daartoe op tijd inschrijven bij de secretaris van de bond. Men hoopt zo veel mogelijk overeenstemming te vinden over de opzet en programmering van het seizoen 2019. De hoogste honkbalafdeling Serie A1 moet volgens het bondsbestuur groeien van acht naar twaalf clubs. Niet alleen de clubvoorzitters zijn uitgenodigd, maar tevens de clubmanagers voor pers en communicatie gaan in samenspraak met hun collega’s in dienst van het bondsbureau. Er wordt alleen gepauzeerd voor een gezamenlijke lunch in het hotel.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal