Kalian Sams sloeg tijdens het EK in 2016 één van de homeruns tegen Groot-Brittannië.

EK 2019

Koninkrijksteam start EK opnieuw tegen Britten

Koninkrijksteam start EK opnieuw tegen Britten

Kalian Sams sloeg tijdens het EK in 2016 één van de homeruns tegen Groot-Brittannië.

Kalian Sams sloeg tijdens het EK in 2016 één van de homeruns tegen Groot-Brittannië.
Foto: © Alfred Cop

Evenals in 2016 in Hoofddorp start het Nederlands Koninkrijksteam ook het Europees kampioenschap volgend jaar tegen Groot-Brittannië. In 2016 opende Oranje het EK dankzij homeruns van Kalian Sams en Dashenko Ricardo met een 1-11 overwinning in zeven innings. Die overmacht is volgend jaar in Duitsland een stuk minder vanzelfsprekend.

Na één jaar uitstel keert volgend jaar het Europees kampioenschap terug voor de 35e editie. Het organisatiecomité heeft inmidels het voorlopige wedstrijdprogramma gepresenteerd. Het Nederlands Koninkrijksteam is in poule A in ieder geval ingedeeld bij de nationale teams van Groot-Brittannië, Tsjechië, Zweden en gastheer Duitsland.

Het Europees kampioenschap in de Duitse steden Bonn en Solingen is voor de Europese landen de eerste stap naar kwalificatie voor de eerste Olympische Spelen sinds 2008. De beste vijf teams op het EK plaatsen zich voor een Europees/Afrikaans Olympisch kwalificatietoernooi. Met het oog op die kwalificatie zullen een aantal teams zich flink versterken. Eén van die teams wordt ongetwijfeld Groot-Brittannië.

Team USA

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 wist Groot-Brittannië zich zo te versterken, dat de nationale ploeg tijdens het EK, dat gold als Europees Olympisch kwalificatietoernooi, zelfs de finale wist te bereiken. Tijdens dat toernooi hadden de Britten onder meer de beschikking over de toen Triple A-speler Brant Ust, die eerder al eens uitkwam voor Team USA. Groot-Brittannië zorgde voor de Olympische uitschakeling van Italië, maar moest in de finale wel met 6-1 zijn meerdere erkennen in Nederland. Het was nog maar de tweede keer ooit en de eerste keer sinds 1967 dat Groot-Brittannië in de top 4 van een EK eindigde.

Tijdens de openingsdag van het Europees kampioenschap van volgend jaar staan het Nederlands Koninkrijk en Groot-Brittannië zaterdag 7 september opnieuw tegenover elkaar op weg naar de Olympische Spelen. Een dag later volgt voor Oranje een wedstrijd tegen Tsjechië (zondag 8 september), waarna in de eerste ronde in ieder geval ook nog wordt gespeeld tegen Zweden (maandag 9 september) en Duitsland (dinsdag 10 september).

Play-Offs

De voorronde sluit het Nederlands Koninkrijksteam af tegen één van de gepromoveerde teams. Eén van die teams is in ieder geval Oostenrijk, dat afgelopen juni in de Play-Offs voor promotie naar de A-poule met 10-0 en 3-25 won van Litouwen. Volgend jaar krijgt nog een tweede nationale team de kans om promotie af te dwingen. Poule B is in ieder geval samengesteld met de in 2016 nog verliezend finalist Spanje, tienvoudig Europees kampioen Italië, België, Frankrijk en Kroatië.

De indeling van de twee nieuwkomers, de tijden en de veldindelingen in Bonn en Solingen worden op een later moment vastgesteld. De finale wordt gespeeld op zondag 15 september 2019 in Bonn, de thuisbasis van de kersverse Duitse landskampioen Bonn Capitals.

Programma (onder voorbehoud)

Poule A

Zaterdag 7 september 2019 Groot-Brittannië Nederlands Koninkrijk
Tsjechië Nog niet bekend
Zweden Duitsland
Zondag 8 september 2019 Nederlands Koninkrijk Tsjechië
Nog niet bekend Zweden
Duitsland Groot-Brittannië
Maandag 9 september 2019 Nederlands Koninkrijk Zweden
Tsjechië Groot-Brittannië
Duitsland Nog niet bekend
Dinsdag 10 september 2019 Tsjechië Zweden
Groot-Brittannië Nog niet bekend
Nederlands Koninkrijk Duitsland
Woensdag 11 september 2019 Zweden Groot-Brittannië
Nog niet bekend Nederlands Koninkrijk
Duitsland Tsjechië

Poule B

Zaterdag 7 september 2019 Kroatië Spanje
Frankrijk Italië
België Nog niet bekend
Zondag 8 september 2019 Spanje België
Italië Kroatië
Nog niet bekend Frankrijk
Maandag 9 september 2019 Spanje Frankrijk
België Kroatië
Italië Nog niet bekend
Dinsdag 10 september 2019 België Frankrijk
Spanje Italië
Kroatië Nog niet bekend
Woensdag 11 september 2019 Nog niet bekend Spanje
Frankrijk Kroatië
Italië België

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019