Voor de tiende keer is Sta. Maria Pirates kampioen geworden van Curaçao.

Curaçao

Sta. Maria Pirates kampioen van Curaçao

Sta. Maria Pirates kampioen van Curaçao

Voor de tiende keer is Sta. Maria Pirates kampioen geworden van Curaçao.

Voor de tiende keer is Sta. Maria Pirates kampioen geworden van Curaçao.

Na twee jaar is Sta. Maria Pirates weer kampioen van Curaçao. Gisteravond versloeg de ploeg van manager Ramiro Balentina in de beslissende wedstrijd van de finale van de Liga Aqualectra de titelverdediger Wild Cats met 4-1. Het was het tiende kampioenschap voor de ploeg die de afgelopen twee jaar de finale nog van Wild Cats had verloren. Met de winst heeft Sta. Maria Pirates zich voor het eerst geplaatst voor de Serie Latinoamericana.

Voor het zesde jaar op rij hadden Sta. Maria Pirates en Wild Cats zich geplaatst voor de finale om het kampioenschap van Curaçao. Vijftienvoudig kampioen Wild Cats had eerder dit seizoen de reguliere competitie in de Liga Aqualectra gewonnen. Met twee overwinningen minder eindigde Sta. Maria Pirates op een tweede plaats. De twee beste teams wisten zich via de Play-Offs ook te plaatsen voor de best-of-seven van de finale.

De twee finalisten stonden dit seizoen onder leiding van voormalig hoofdklassespelers. Bij Wild Cats stond voormalig international Johnny Balentina aan het roer. In dienst van Sta. Maria Pirates maakte Ramiro Balentina zijn debuut als manager. Ramiro Balentina speelde tussen 2010 en 2013 in de Nederlandse hoofdklasse voor het Rotterdamse Sparta/Feyenoord en het Haarlemse Kinheim. Met de Haarlemse ploeg werd hij in 2012 kampioen van Nederland.

Verschil

Ook in de best-of-seven van de finaleserie was het verschil tussen de twee sterkste teams uit de Liga Aqualectra klein. Sta. Maria Pirates kwam in de serie tweemaal op voorsprong, maar zag Wild Cats ook tweemaal weer in wedstrijden op gelijke hoogte komen. Het eerste duel uit de serie werd zelfs pas in de dertiende inning beslist. In de tweede wedstrijd hadden beide teams elf innings nodig. Ook de vierde wedstrijd eindigde in de verlenging, toen Wild Cats met een 2-3 overwinning in de tiende inning de serie weer in balans bracht.

Sherman Lacrus werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Sherman Lacrus werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Vanaf de vijfde wedstrijd besliste de ploeg van coach Ramiro Balentina de strijd om het kampioenschap. In het Tio Daou Ballpark werd donderdag met maar liefst 1-12 in acht innings gewonnen. Gisteravond werd in datzelfde stadion ook de vierde en beslissende overwinning in de wacht gesleept. Sevard Seferina opende voor Sta. Maria Pirates de derde slagbeurt met een solohomerun op het pitchen van Kennimar Martina. Na hits van Rayshelon Carolina en Raydel Isabella sloeg Sherman Lacrus de bal diep tegen de omheining in het midveld voor een tweehonkslag. Daarop konden Carolina en Isabella hun ploeg op een 3-0 voorsprong zetten. Nadat Richard Moesker het pitchen over had genomen, vergrootte Lacrus het verschil tot 4-0 na een hit in het rechtsveld van Ulrich Snijders.

Meest Waardevolle Speler

Levi Carolus Jr. verkleinde het verschil in de vierde inning met een verre solohomerun tot 4-1, maar in het restant van de wedstrijd kwamen beide teams niet meer tot scoren. Na afloop van de wedstrijd werd voormalig Texas Rangers Minor Leaguer Sherman Lacrus uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Voor Sta. Maria Pirates was dit het tiende kampioenschap in de clubhistorie en de eerste sinds 2015. De ploeg staat al sinds 2005 onafgebroken in de finale, maar moest de laatste twee jaar zijn meerdere erkennen in Wild Cats. Onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Ramiro Balentina kon aan die serie titels van Wild Cats gisteren een einde worden gemaakt.

Met het kampioenschap heeft Sta. Maria Pirates zich gekwalificeerd voor deelname aan de Serie Latinoamericana. De zevende editie van dit Latijns-Amerikaanse clubkampioenschap wordt in januari gespeeld in het Mexicaanse Veracruz. Vorig jaar debuteerde Wild Cats voor Curaçao tijdens de Serie Latinoamericana, waar de kampioenen uit de Mexicaanse Liga Veracruzana Estatal de Béisbol, de Liga de Béisbol Profesional Nacional van Nicaragua en de Liga Profesional de Béisbol de Panamá ook aan deelnemen.

Uitslagen best-of-seven:

Dinsdag 16 oktober 2018: Wild Cats-Guardian Group/KJ74 – Sta. Maria Pirates-Chippie: 7-8
Zaterdag 20 oktober 2018: Sta. Maria Pirates-Chippie – Wild Cats-Guardian Group/KJ74: 1-3
Zondag 21 oktober 2018: Wild Cats-Guardian Group/KJ74 – Sta M aria Pirates-Chippie: 3-5
Dinsdag 23 oktober 2018: Sta. Maria Pirates-Chippie – Wild Cats-Guardian Group/KJ74: 2-3
Donderdag 25 oktober 2018: Wild Cats-Guardian Group/KJ74 – Sta. Maria Pirates-Chippie: 1-12
Zaterdag 27 oktober 2018: Sta. Maria Pirates-Chippie – Wild Cats-Guardian Group/KJ74: 4-1

Sta. Maria Pirates-Chippie wint de best-of-seven met 4-2.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao