Fukuoka SoftBank Hawks won zijn tweede landstitel op rij.

Honkbal

Van den Hurk leidt Hawks naar Japanse titel

Van den Hurk leidt Hawks naar Japanse titel

Fukuoka SoftBank Hawks won zijn tweede landstitel op rij.

Fukuoka SoftBank Hawks won zijn tweede landstitel op rij.
Foto: © Nippon Professional Baseball

Met een uitstekend optreden heeft pitcher Rick van den Hurk vandaag zijn ploeg naar de negende Japanse landstitel uit de clubhistorie van Fukuoka SoftBank Hawks geleid. De Nederlander stond zes innings lang geen enkel punt toe en legde daarmee de basis voor de beslissende 0-2 overwinning tegen Hiroshima Carp. Voor Van den Hurk is het zijn derde kampioenschap in de Nippon Professional Baseball (NPB).

In de tweede wedstrijd uit de Japan Series was Rick van den Hurk nog verliezend pitcher. Maar vanavond kreeg de Nederlander zijn revanche. In het met 30.723 toeschouwers gevulde Mazda Stadium legde hij de slagploeg van Hiroshima Carp volledig aan banden. In de eerste zes innings strooide Van den Hurk welig met strikeouts.

Rick van den Hurk kwam tot tien keer drie slag.

Rick van den Hurk kwam tot tien keer drie slag.
Foto: © Nippon Professional Baseball

De zesde wedstrijd uit de best-of-seven van de Japan Series werd een wedstrijd tussen de Amerikaan Kris Johnson en de Nederlander Rick van den Hurk. De twee pitchers kwamen in 2012 gelijktijdig uit in de organisatie van Pittsburgh Pirates, de club waarvoor zij allebei ook in de Major League speelde.

Meer succes

Johnson gooide zes keer drie slag, maar moest in de eerste zes innings op drie hits ook twee punten toestaan. In de vierde inning scoorde Yuki Yanagita na een geslaagde squeeze-play van Tetsuro Nishida het eerste punt van de wedstrijd. Een inning later verdubbelde de Cubaan Yurisbel Gracial de voorsprong toen hij met twee man uit een solohomerun sloeg over de omheining in het linksveld.

Van den Hurk werkte zich met meer succes door de eerste zes innings. Hij schakelde maar liefst tien tegenstanders uit met drie slag en stond één vrije loop en vier honkslagen toe. Nadat zijn ploeg in de vierde inning op voorsprong was gekomen, schakelde Van den Hurk verspreid over de vierde, vijfde en zesde inning zeven van zijn eerstvolgende acht tegenstanders met drie slag uit. De 0-2 voorsprong gaf hij bij het ingaan van de zevende inning over aan de pitchers uit de bullpen, die hierna met onder meer drie strikeouts de voorsprong vast wisten te houden. De slagploeg van Hiroshima Carp sloeg in de laatste drie innings zelfs geen enkele honkslag meer.

Revanche

Opnieuw zijn de honkballers van Fukuoka SoftBank Hawks de sterksten in de NPB.

Opnieuw zijn de honkballers van Fukuoka SoftBank Hawks de sterksten in de NPB.
Foto: © Nippon Professional Baseball

Met de 0-2 overwinning was de beslissende overwinning in de Japan Series binnen. Die best-of-seven begon vorige week nog met een 2-2 gelijkspel na twaalf innings. Een dag later werd Rick van den Hurk verliezend pitcher in de met 5-1 verloren wedstrijd. De Nederlander gooide zeven keer drie slag en geen enkele keer vier wijd, maar moest ook acht hits en vijf punten toestaan. Drie daarvan in de eerste drie innings. Die achterstand kwam Fukuoka SoftBank Hawks, de nummer twee uit de Pacific League. niet meer te boven.

In de daaropvolgende wedstrijden trok de ploeg van Van den Hurk de serie echter alsnog naar zich toe. Met drie overwinningen op rij (9-8 op dinsdag 30 oktober, 4-1 op woensdag 31 oktober en 5-4 in tien innings op donderdag 1 november) kwam de titelprolongatie niet alleen steeds dichterbij, maar kreeg bovendien Van den Hurk zijn kans op revanche. In het volgepakte en uitzinnige Mazda Stadium was de wraak vanavond voor de Nederlander zoet. Hij leidde zijn Fukuoka SoftBank Hawks naar het vierde kampioenschap in vijf jaar tijd en de negende in de historie van de club. Voor Van den Hurk is het de derde titel met zijn Japanse ploeg sinds zijn debuut in de Nippon Professional Baseball in het seizoen 2015.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal