Andrelton Simmons is voor de vierde keer in zijn carrière winnaar geworden van de Gold Glove Award.

Honkbal

Vierde Gold Glove voor Andrelton Simmons

Vierde Gold Glove voor Andrelton Simmons

Andrelton Simmons is voor de vierde keer in zijn carrière winnaar geworden van de Gold Glove Award.

Andrelton Simmons is voor de vierde keer in zijn carrière winnaar geworden van de Gold Glove Award.

Korte stop Andrelton Simmons heeft voor de vierde keer in zijn carrière een Gold Glove Award gewonnen. De 29-jarige honkballer van Curaçao werd gisteravond uitgeroepen tot beste verdedigende korte stop in de American League. Eerder won de speler van Los Angeles Angels deze prestigieuze onderscheiding al in de seizoenen 2013, 2014 en 2017.

De bekendmaking van de winnaars van Rawlings Gold Glove Awards werden gisteravond live uitgezonden door ESPN. Slechts voor de vierde keer in de historie leverde de verkiezing niet achttien, maar negentien winnaars op. De strijd om de Gold Glove Award voor de beste eerste honkmannen in de National League leverde twee winnaars op: Anthony Rizzo (Chicago Cubs) en Freddie Freeman (Atlanta Braves). Eerder waren er negentien winnaars in 1985, 2007 en 2012.

In de American League werd Andrelton Simmons voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste verdedigende korte stop. De honkballer van Curaçao, die in 2013 en 2017 uitkwam voor het Nederlands Koninkrijksteam, won daarmee zijn vierde Gold Glove Award uit zijn nu al imposante carrière. In de verkiezing van dit jaar versloeg Simmons met overmacht zijn concurrenten Francisco Lindor (Cleveland Indians) en Marcus Semien (Oakland Athletics). Zes van de negentien winnaars van de Gold Glove Awards van dit jaar verdienden deze prestigieuze onderscheiding voor het eerst. Catcher Yadier Molina (St. Louis Cardinals) won de Gold Glove Award al voor de negende keer in zijn carrière. Hij leidde daarmee alle winnaars van deze editie van de Rawlings Gold Glove Awards.

Klassement

De 29-jarige Simmons is na Tony Fernandez, Jimmy Rollins en Alan Trammell de vierde speler die voor de vierde keer als korte stop een Gold Glove Award heeft ontvangen. Ozzie Smith leidt het klassement met dertien Gold Gloves. Gevolgd door Omar Vizquel (11), Luis Aparicio (9), Mark Belanger (8), Dave Concepcion (5) en Derek Jeter (5). Daarnaast is Simmons op Omar Vizquel na de enige korte stop die een Gold Glove Award heeft gewonnen voor zowel een team uit de American als de National League. In 2013 en 2014 werd hij winnaar van een Gold Glove in dienst van Atlanta Braves (National League). In 2017 en 2018 won hij de prijs als speler van Los Angeles Angels.

De prijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door een stemming onder de managers en coaches uit de Major League. Slechts voor een deel wordt gekeken naar statistieken. Dat Simmons opnieuw een belangrijke kanshebber was, werd vorige week al duidelijk toen de honkballer van Curaçao voor de zesde keer op rij werd uitgeroepen tot winnaar van de Fielding Bible Award, een verdedigende onderscheiding die volledig gebaseerd wordt op statistieken. Daarmee werd Simmons al de speler die de meeste keren ooi winnaar is geworden van de Fielding Bible Award. Hij is bovendien de enige die de onderscheiding meer dan vier keer op rij heeft gewonnen.

IJzersterk

In zijn zevende seizoen in de Major League en zijn derde jaar voor Los Angeles Angels was Simmons defensief opnieuw ijzersterk. Hij maakte in totaal 420 keer een dubbelspel, het hoogste aantal in de Major League. Daarnaast leidde hij de American League onder meer in de belangrijke verdedigende categorie Defensive Runs Saved. In 610 veldacties maakte hij dit seizoen slechts tien veldfouten (.984).

Simmons is bovendien één van de negen genomineerden in de American League voor de Rawlings Platinum Glove Award, de onderscheiding voor de beste verdedigende speler uit zowel de American als de National League. In 2013 werd Simmons al eens winnaar van deze prijs, die werd ingesteld in 2011. Hij kan nu ook de eerste speler worden die de Rawlings Platinum Glove Award kan heeft gewonnen in zowel de Nationals als de American League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal