Davey Johnson (rechts) in gesprek met bondscoach Robert Eenhoorn tijdens het trainingskamp in 2004 van het Nederlands team op Curaçao.

Honkbal

Voormalig bondscoach kandidaat voor Hall of Fame

Voormalig bondscoach kandidaat voor Hall of Fame

Davey Johnson (rechts) in gesprek met bondscoach Robert Eenhoorn tijdens het trainingskamp in 2004 van het Nederlands team op Curaçao.

Davey Johnson (rechts) in gesprek met bondscoach Robert Eenhoorn tijdens het trainingskamp in 2004 van het Nederlands team op Curaçao.

Voormalig bondscoach Davey Johnson is opnieuw één van de kandidaten om in juli 2019 toe te kunnen treden tot de Hall of Fame. De 75-jarige Amerikaan is met onder meer managers Lou Piniella en Charlie Manuel voor de tweede maal gekozen voor de Today’s Game Era verkiezing voor opname in de Hall of Fame. Eerder werd Johnson al opgenomen in de Baltimore Orioles Hall of Fame in 1997 en de New York Mets Hall of Fame in 2010. In 2003 was Johnson interim-bondscoach van het Nederlands honkbalteam.

In zijn lange carrière stond Johnson in 2.443 wedstrijden aan het roer bij New York Mets (1984–1990), Cincinnati Reds (1993–1995), Baltimore Orioles (1996–1997), Los Angeles Dodgers (1999–2000) en Washington Nationals (2011–2013). Daarvan won hij er 1.372 (.562), goed voor een twaalfde plaats in de historie van de Major League. In de historie van New York Mets is hij nog altijd de manager met de meeste overwinningen. Als manager won hij de World Series in 1986 en werd hij uitgeroepen tot Manager of the Year in 1997 en 2012. Eerder was Johnson als speler viermaal geselecteerd voor de All Star Game, won hij drie Gold Glove Awards en won hij de World Series in 1966 en 1970.

Johnson verbleef dertig jaar in de Major League, dertien seizoenen als een speler en zeventien als een manager. Nadat hij met pensioen was gegaan, werd hij benaderd voor de rol als interim-bondscoach van het Nederlands team, toen Robert Eenhoorn wegens privé-omstandigheden niet beschikbaar was. De Amerikaan meldde zich eind juni in Nederland en nam de taken voor Eenhoorn waar tijdens het World Port Tournament. Als begeleider kreeg hij de debuterende assistent-coach Hensley Meulens naast zich.

Olympische Spelen

Davey Johnson was in de seizoenen 2003 en 2004 actief voor het Nederlands team.

Davey Johnson was in de seizoenen 2003 en 2004 actief voor het Nederlands team.

Ook tijdens het aansluitende Europees kampioenschap was Johnson de interim-bondscoach, totdat Eenhoorn voor de halve finales van het EK zich weer bij de selectie had gevoegd. Johnson maakte het toernooi af als bench-coach. Met Oranje werd Johnson Europees kampioen, nadat in de finale Griekenland met 2-0 was verslagen. Op het WPT eindigde Nederland onder leiding van de Amerikaan op de tweede plaats achter toernooiwinnaar Cuba. Als interim-manager won Johnson veertien van zijn vijftien wedstrijden. Met onder meer twee overwinningen op Cuba tijdens het World Port Tournament.

Ook in 2004 bleef Johnson betrokken bij de Nederlandse ploeg. Hij verbleef in februari met Oranje op Curaçao voor een trainingskamp en reisde met de selectie af naar de Olympische Spelen van 2004. In Athene was Johnson opnieuw actief als bench-coach in de technische staf van Eenhoorn.

Bronzen medaille

In 2005 keerde Johnson terug naar Nederland, maar nu als manager van Team USA. Met de Verenigde Staten eindigde hij in dat jaar op een teleurstellende zevende plaats op het wereldkampioenschap. Hij keerde hierna nog driemaal terug in de technische staf bij de Amerikaanse nationale ploeg. In 2006 was Johnson bench-coach van de Amerikaanse ploeg tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic. Twee jaar later kwam hij opnieuw aan het roer te staan en leidde hij Team USA naar een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 2008. Tijdens de WBC van 2009 was Johnson voor het laatst actief als manager van de nationale ploeg van de Verenigde Staten.

Traditioneel worden jaarlijks door de Baseball Writers’ Association of America (BBWWAA) spelers gekozen voor de Hall of Fame. De eerstvolgende verkiezing vindt plaats op 22 januari 2019. Daarnaast zijn er binnen de National Baseball Hall of Fame vier comités die afwisselend managers, scheidsrechters en eigenaren kunnen kiezen voor de Hall of Fame. Ook kunnen zij spelers aandragen, die niet meer in aanmerking komen voor de verkiezing van de BBWWAA. Eén van die comités is de Today’s Game Era (vanaf 1998). De andere comités zijn Modern Baseball (1970-1987), Golden Days (1950-1969) en Early Baseball (tot 1950). Het Modern Baseball comité mag volgend jaar december weer kandidaten aandragen. De Golden Days en Early Baseball comités zijn in december 2020 aan de beurt.

Bert Blijleven

In totaal zijn voor de Today’s Game Era verkiezing door de National Baseball Hall of Fame tien kandidaten aangedragen. Eén van de andere kandidaten is de in 2010 overleden New York Yankees-eigenaar George Steinbrenner. Johnson komt voor de tweede maal in aanmerking. Twee jaar geleden kreeg hij van het comité nog minder dan vijf stemmen. Over de nieuwe voordracht wordt op 9 december een besluit genomen tijdens de Winter Meetings in Las Vegas. Als de voordracht wordt goedgekeurd, kan Johnson op 21 juli 2019 worden opgenomen in de Hall of Fame. Een kandidaat moet van het comité van zestien personen in totaal twaalf stemmen krijgen.

Johnson kan de tweede voormalig coach van het Nederlands team worden in de Hall of Fame. In 2011 werd voormalig Major League-pitcher Bert Blijleven al met 79,7 procent van de stemmen door de BBWWAA gekozen in de Hall of Fame. Blijleven was pitching-coach voor Oranje tijdens de World Baseball Classic van 2009, 2013 en 2017. Tienvoudig Gold Glove-winnaar Andruw Jones, die als speler en assistent-coach eveneens actief is geweest voor het Nederlands Koninkrijksteam, is één van de kandidaten om in januari te worden gekozen door de BBWWAA.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal