Honkbal

Hoofdklassespelers van start in Australië

Hoofdklassespelers van start in Australië

Een handjevol spelers uit het afgelopen seizoen van de Nederlandse hoofdklasse gaan donderdag van start tijdens het nieuwe seizoen in de Australian Baseball League (ABL). Twee van die spelers zijn pitcher Loek van Mil en binnnenvelder Dwayne Kemp van regerend Nederlands kampioen Curaçao Neptunus.

Loek van Mil gaat na drie seizoenen voor Adelaide Bite dit seizoen voor het eerst van start voor Brisbane Bandits. In maart van dit jaar werd de speler van Curaçao Neptunus nog uitgeroepen tot de beste closer van Adelaide Bite in de achtjarige historie van de Australische competitie.

Dwayne Kemp maakt deze donderdag zijn debuut in de Australian Baseball League. De international, die twee seizoenen als profhonkballer speelde in de organisatie van Chicago Cubs, kwam in augustus al tot een overeenkomst met Sydney Blue Sox. Vorige maand prolongeerden Van Mil en Kemp met Curaçao Neptunus de titel in de Nederlandse hoofdklasse. Kemp werd onlangs onderscheiden als Beste slagman en Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse.

Rookie League

Behalve de twee spelers uit het Nederlands Koninkrijksteam zijn straks nog een aantal andere spelers uit de hoofdklasse actief in de Australian Baseball League. Dat zijn de Australiërs Greg Mosel (DSS), Ryan Dale (Quick Amersfoort), Sam Kennelly (De Glaskoning Twins) en de Japanner Shogo Nakashima (De Glaskoning Twins). Pitcher Greg Mosel staat op het roster van Adelaide Bite. De 26-jarige Mosel begint aan zijn derde seizoen voor deze club nadat hij in de afgelopen twee jaren al 21 wedstrijden gooide voor Adelaide Bite. Afgelopen maanden kwam Mosel in de Nederlandse hoofdklasse uit voor DSS.

Bij Melbourne Aces is vanaf deze maand Ryan Dale actief. Hij maakte afgelopen zomer nog deel uit van de selectie van Quick Amersfoort. De Australische binnenvelder speelde tussen 2013 en 2017 vijf seizoenen voor de organisatie van Kansas City Royals in verschillende Rookie Leagues. Hij begint inmiddels aan zijn zevende seizoen voor Melbourne Aces.

Homerun King

De Glaskoning Twins wordt in Australië vertegenwoordigd door binnenvelder Sam Kennelly en pitcher Shogo Nakashima. Dit tweetal komt in de ABL uit voor respectievelijk Perth Heat en Sydney Blue Sox. De Japanse pitcher wordt daarmee de ploeggenoot van onder meer Dwayne Kemp en de Italiaanse international Alessandro Maestri en de Zuid-Afrikaanse international Gift Ngoepe, de allereerste in Afrika geboren speler die de Major League wist te bereiken. Nakashima maakt evenals Kemp zijn debuut in de Australische competitie.

Kennelly keert na een seizoen afwezigheid terug in de ABL. Vorig jaar moest hij het seizoen aan zich voorbij laten gaan door een Tommy John-operatie. In dienst van De Glaskoning Twins rondde hij met succes zijn revalidatie af. Dat deed hij niet alleen met een slaggemiddelde van .255, maar ook met zes homeruns in 42 wedstrijden. Daarmee is hij de Homerun King van het hoofdklasseseizoen geworden. De 22-jarige derde honkman speelde tussen 2012 en 2017 al vijf seizoenen voor Perth Heat.

Verder zijn opnieuw een groot aantal voormalig hoofdklassespelers actief in de Australische competitie. Waaronder Brisbane Bandits-pitcher Justin Erasmus (De Glaskoning Twins), Melbourne Aces-pitcher Dushan Ruzic (Curaçao Neptunus) en Perth Heat-pitchers Craig Anderson (Curaçao Neptunus), Todd Van Steensel (Kinheim) en Vaughan Harris (Kinheim).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal